به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از اردکان گویا، بناهای تاریخی زیادی از میراث کهن پدران و اجدادمان به یادگار مانده اما نسبت به حفظ و مرمت آنها توجه ای نمیشود و گاهی توسط افراد سودجو تخریب و نمادها و بخشی از هویت آن به سرقت و گاه بخشی از آن حفر و تخریب میشود.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, اردکان گویا،,ازجمله این آثار آبانبار و کاروانسرای حوض سفید اردکان است که از دوران صفویه به یادگار مانده است. بر اساس شواهدی که وجود دارد آبانبارهای کوچک و قدیمیتری از قبل وجود داشته و سپس آبانبار بزرگی بناشده است و پس از آن سنگ بنای ساخت کارون سرا گذاشتهشده است.
,,
آبانبار حوض سفید با بدنهای مستحکم و گنبدی که با سنگ و با زیبایی خاصی تزیین و ساختهشده است؛ بهجز محل ذخیره آب، استراحتگاه و پناهگاهی جهت استفاده رهگذران از گرمای سوزان تابستان بوده است.
,
جمع شدن آب باران و ذخیره آن در این آبانبار، آبشخور بسیاری از حیوانات در این منطقه است که متأسفانه در پی خشکسالیهای اخیر، آبانبار فاقد آب و حیاتوحش منطقه نیز ذخیره آبی ندارند و اگر چنین پیش برود تنوره آبانبار براثر بیآبی تخریب خواهد شد. کاروانسرای حوض سفید مدتزمانی محل نگهداری گلههای گوسفند چوپانان محلی بوده و بیش از 30 سال است که غریبانه به حال خود رهاشده است.
,
این آبانبار و کاروانسرا در موقعیت جغرافیایی 30 کیلومتری شمال شرق اردکان و بین آبانبار شهید حبیب عباسپور و کوه دختر قرار دارد و در حوزه شهری نیست تا در ساختش امیدی به میراث فرهنگی داشته باشیم تنها نقطه امید برای مرمت این بنا، بخشداری خرانق و یا سرمایهگذاری خصوصی جهت اسقرار کمپ گردشگری است.
,نادر پیری اردکانی از اردکان شناسان بنلم استان در خصوص این آبانبار گفت: این محل اولین منزلگاه و استراحتگاه شهروندان اردکانی که با کاروان عازم مشهد مقدس میشدند، بوده است.این بنا پس از بکار گیری وسایل نقلیه و احداث جاده آسفالت رهاشده و حال شاهد تخریب داخل کارون سرا و پلههای آبانبار هستیم.
,,
,
انتهای پیام/ح.ا
]