سیمای شهر شناسنامه شهر است
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از طوبی گلستان؛ سیما یا منظر شهری به ساختار فیزیکی و طبیعی سازه ها و نمادهای شهری اطلاق می  شود که تحت تاثیر ویژگی‌های طبیعی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی یک شهر شکل گرفته و یا می‌گیرند. این نماد و سازه ها مبلمان شهری یک شهر را تشکیل می دهند و هر مقدار در ساخت یا مرمت آنها ظرایف هنری و مهندسی رعایت شده باشد، سیمای شهر از هارمونی و زیبایی خاص بهره می برد و جلوه خاصی پیدا می کند. بنابراین لزوم توجه به زیبایی شناختی و حذف تعارضات ساختمانی و فیزیکی در شهر ها بیش از پیش احساس می شود.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, طوبی گلستان,

از مولفه‌های آسایش بصری می‌توان به رنگ، روشنایی، کیفیت محیطی و ... اشاره کرد که کاربرد نامطلوب این مولفه‌ها در محیط‌های شهری القاء کننده‌ی بی‌نظمی، فشار روانی، بی‌تناسبی، زشتی و سیطره مادیت و کمیت بر زندگی انسان شده است. ارتقای سطح مولفه‌های آسایش بصری تاثیر متقابل و دوسویه‌ای را بر منظر شهری گذاشته و کاهش این مولفه‌ها منجر به آشفتگی، ناهمگونی و اغتشاشات بصری محیط می‌شود. آسایش بصری از عواملی است که مجموعه مدیریت شهری در ایجاد سیما و منظر شهری مناسب می بایستی به آن توجه نماید.

,

این موضوع یکی از دغدغه‌های اصلی مدیریت شهری محسوب می شود و همه ساله در این خصوص تصمیمات متعددی در شهر ها اتخاذ می شود. اما به جهت نبود وحدت رویه، عدم توجه به نظرات کارشناسی متخصصین و پراکندگی سلائق ، توفیق چندانی به دست نمی آید و با تغییر مدیران گاهی اوقات شاهد تخریب سازه های شهری ساخته شده و ساخت سازه های جدید در معابر، نماد ها و المان های شهری هستیم!

,

جایگاه قانون در مدیریت شهری

, جایگاه قانون در مدیریت شهری,

آیا در خصوص داشتن نمای زیبا برای ابنیه و فضاهای شهری، وجود ضوابط و مقررات قانونی ضرورت دارد و یا اینکه وجود قوانین و مقررات می‌تواند عاملی برای رعایت ضوابط مربوط به سیمای شهری باشد؟ نقش و وظایف و جایگاه قانونی مدیریت اجرایی شهر در خصوص مدیریت سیما  منظر شهری چیست؟

,

در پاسخ باید گفت: در نظام مدیریت و برنامه‌ریزی شهری ایران، شهرداری مسئول مستقیم نظارت، کنترل ، هدایت و ساماندهی سیما و منظر شهری در چارچوب قانون بوده و نقش مهمی در انتظام و سامان دهی فضایی شهرها بر عهده داشته و در این بین اهمیت تحقق و پایداری نظام مدیریت سیما و منظر شهری به منظور ایجاد نظم و توازن در فضاهای شهری حایز اهمیت ویژه‌ای است و عدم تحقق این مهم، در کوتاه مدت موجب نازیبایی شهر، در میان مدت موجب ایجاد اختلالات روانی و رفتاری در شهروندان و نارضایتی گردشگران و در بلندمدت تخریب وجهه برند و مدیریت شهری خواهد گردید که تمامی این موارد بر توسعه متوازن مبتنی بر اقتصاد گردشگری و رضایت عمومی شهروندان تاثیر منفی و گاهی اوقات غیر قابل جبران خواهد گذاشت.

,

وظایف شهرداری ها در مدیریت نمای شهری

, وظایف شهرداری ها در مدیریت نمای شهری,

شهرداری‌ها به عنوان نهاد محلی و مجری توسعه شهری در کشور، به موجب قوانین مربوطه موجود مکلفند از اغتشاشات بصری، درهم ریختگی فضاهای شهری از خیابان‌ها و کوچه‌ها گرفته تا مبادی ورودی شهرها، از محدوده شهر گرفته تا حریم شهر، از نمای ساختمان‌های شهری گرفته تا تامین فضای سبز شهری، تدابیر خاصی اتخاذ نمایند.

,

 این تدابیر شامل نظارت بر ساخت و ساز و جلوگیری از هرج و مرج بصری، جلوگیری از مخاطرات و تبعات حاصل از بلایای طبیعی، رفع خطر از بناها و دیوارهای شکسته واقع در معابر شهری، جلوگیری از گذاشتن هر نوع شیئی خارجی در بالکن‌ها و ایوان‌های مشرف به معابر عمومی شهری و ... می شوند. متاسفانه در طول سال های اخیر بی ملاحظگی برخی از شهروندان به یک عادت تبدیل شده است که مقابله با آنها نیز نیاز به کار فرهنگی طولانی و بودجه و امکانات گسترده دارد.

,

وجود اغتشاشات بصری در فضاهای شهری از قبیل: عدم تنظیف مستمر معابر(نظافت پیاده‌روها، جوی‌ها، حاشیه معابر) ، آسفالت نامناسب معابر اصلی و فرعی، دیوارهای شکسته، ساختمان‌های فرسوده قدیمی با خطرریزش، اشیای روی بالکن‌ها و ایوان‌های مشرف و مجاور به معابر عمومی، مبلمان شهری نامناسب، زمین‌های خاکی رها شده، حفارها و گودبرداری‌های بلاتکلیف مانده، سد معبر، دستفروشان، نماهای ساختمانی مغایر با معماری ایرانی ـ‌ اسلامی، عدم تعویض جداول شکسته، عدم رنگ آمیزی جداول فرسوده، وجود ساختمان‌های نیمه تمام و نیمه کاره، نداشتن نما در بسیاری از ساختمان‌های شهری، نصب و الصاق انواع اعلانات بر در و دیوار ساختمان‌های شهری و بسیاری‌دیگر از مسایل و معضلاتی است که در سیما و منظر شهری پدیدار است ولی صاحبان این ابنیه و زمین ها خود را محق می دانند که مثلاً ساخت و ساز را طی یک فرآیند ده ساله انجام دهند یا هر مقدار مصالح که خواستند تا هر زمان در مقابل ملک خود دپو کنند.

,

دلایل بروز اغتتشات بصری و فیزیکی در شهر ها

, دلایل بروز اغتتشات بصری و فیزیکی در شهر ها,

بدون شک نبود مدیریت یکپارچه توسعه شهری را می توان اولین عامل ناهماهنگی و بروز اغتششات بصری و فیزیکی دانست.

,

دوم، وجود قوانین و مقررات متناقض که در خصوص موضوعات خاص و تامین برخی نیازهای عمومی و یا خاص تدوین و تصویب شده‌اند که باعث محدودیت در وظایف اجرایی شهرداری‌ها در خصوص نما و منظر شهری می‌باشند. به طوری که ابزار تشویقی شهرداری‌ها برای حذف بناهای قدیمی که بر منظر شهری اثر نامطلوب می‌گذارد و باعث نازیبایی فضاهای شهری می‌شود، تحت تاثیر قرار داده است.

,

 به عنوان مثال مفاد تبصره(2) ماده (23) قانون نوسازی و عمران شهری در خصوص ساختمان‌های اساسی که به جای ساختمان‌های کهنه و قدیمی نوسازی و تجدید بنا می‌شوند را از پرداخت عوارض نوسازی معاف نموده است، در حالی‌که قوانین موخر، مثل قانون موسوم به قانون تجمیع عوارض و قانون مالیات بر اررزش افزوده کلیه قوانین و مقررات مربوط به کلیه معافیت‌ها را بر عوارض شهرداری لغو نموده‌اند.

,

سوم، عدم آگاهی متخصصین از نیازهای اجرایی مدیریت شهری در طراحی بناها و مبلمان شهری متناسب با نیاز شهروندان و تدوین ضوابط محلی برای بهینه‌سازی ابزارهای کنونی برای فضاهای شهری، و نگرش صرفا کالبدی معماران و طراحان شهری به مسایل شهری، فارغ از تعریف فضاهای اختصاصی متناسب با نیازهای فرهنگی جوامع ایرانی. استفاده از کلماتی نظیر منظر شهری که در قوانین و مقررات جاری کشور هیچ تعریف از آن وجود ندارد و هرگونه ارائه ضابطه با این عنوان ضمانت اجرایی طرح‌های توسعه شهری را با چالش مواجه می‌کند.

,

چاره کار چیست؟

, چاره کار چیست؟,

مع‌الوصف، یکی از مشکلات اساسی موجود در شهرها که برنما و سیما و زیبایی شهری سایه افکنده و بر آن اثر نامطلوب و ناخوشایندی دارد و فضاهای شهری را مخدوش می‌کند؛ اغتشاشات بصری و آلودگی‌های دیداری موجود در سطح شهرهای ایران است که عدم نظارت شهرداری‌ها در این خصوص می‌تواند زیبایی شهرها را تحت تاثیر قرار داده و این در حالی است که به موجب قوانین و مقررات، شهرداری‌ها متولی و مسئول مستقیم جلوگیری از بروز چنین مشکلات با ساماندهی فعالیت‌ها، اقدامات، سیاستگذاری‌ها، طراحی، برنامه‌ریزی و اجراء در راستای بهبود و ارتقای کمی و کیفی سیما و منظر شهری با محوریت سازمان‌های زیباسازی و فرهنگی و همکاری و هماهنگی سایر حوزه‌های شهرداری و دستگاه‌های اجرایی در امر سیمای شهر می‌‌باشند تا از این طریق آسایش بصری در سطح شهرها را به شهروندان تقدیم نمایند.

,

استفاده از خرد جمعی، لزوم استفاده از تجارب کارشناسان و اقدامات انجام شده در شهر های بزرگ، فرهنگ سازی و توجیه افراد در خصوص اهمیت مبلمان شهری، برخورد جدی و غیر نمایشی با بر هم زنندگان نظم و نمای بصری شهر و ... می تواند در کاهش آلودگی های بصری و داشتن شهری زیبا و شاد موثر باشد. امید است مسئولان نیز در این امر با وحدت رویه و مدیریت یک پارچه زمینه را برای داشتن شهری زیبا، آراسته و فاقد آلودگی های بصری فراهم کنند.

,

انتهای پیام/

]
امروزه آسایش بصری از مولفه‌های مهم و اساسی محیط‌های انسان ساخت به ویژه در فضاهای شهری به شمار می‌رود و همانطور که محیط داخلی زندگی انسان (خانه) بایستی از زیبایی برخوردار باشد محیط بیرونی(شهر) نیز باید زیبا و دارای کیفیت بصری مناسب باشد.