"ماریه" بانویی که تمام ثروتش را وقف شناساندن نهضت عاشورا کرد

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا؛ در طول تاریخ بشریت زنان در عرصه های مختلفی نقش ایفا کرده اند، با ظهور اسلام و برانگیخته شدن پیامبر(ص) به عنوان رسول مهربانی، نگاه ها را به زن که عموما نگاه درستی نبود و زن را موجودی ضعیف و ناتوان می دانستند و ارزشی برای وجود او قائل نبودند، تغییر دادند.

در طول تاریخ اسلام، زنان بسیاری به طور مستقیم و غیرمستقیم در شکل گیری نهضت های اسلامی نقش داشتند، زنان و دختران اهل بیت(ع) علاوه بر حضور مستقیم در صحنه عاشورا، با حفظ کرامت، عفت و حجاب حماسه ای دیگر با رهبری حضرت زینب(س) رقم زدند.

پس از واقعه کربلا تا کنون این قیام الهی هنوز زنده است و زنان در زنده نگه داشتن این قیام نقش مهمی را ایفا کرده اند، برپایی روضه های خانگی، شرکت در مجلس های مذهبی و تحصیل علوم دینی از جمله مواردی است که زنان برای حفظ نهضت عاشورا انجام داده اند.

قبل و پس از واقعه عاشورا زنانی بودند که وظیفه شرعی و انسانی خود را در قبال قیام امام حسین (ع) برای برپا کردن عدالت و حکومت اسلامی انجام دادند.

"ماریه" دختر منقذ معروف به عبدیه بصریه» یکی از زنان با اخلاص و شیعه بصره بود که نامش در لیست زنان کربلایی و کمک  کننده به قیام حسینی ثبت و در تاریخ ماندگار شد. "ماریه" منزل خود را محل تجمع دوست داران اهل بیت (ع) قرار داده بود، خانه او مرکز اجتماع یاران امام حسین(ع) و شکل گیری حرکت های شیعیان و مذاکرات آنان بوده است. طبری از ابو مخنف نقل می کند: شیعیان در خانه زنی از عبدالقیس، که به او ماریه دختر «سعد» با «منقذ» می‌گفتند، جمع می شدند و به گفت و شنود، نقل حدیث، بررسی مسائل سیاسی و نقل گفتار می پرداختند.

خبر فعالیت های اسلامی در منزل ماریه، به ابن زیاد رسید و این ملعون به عاملینش دستور داد مانع فعالیت هایی اسلامی در منزل ماریه شوند؛ هنگامی که پیام و نامه امام حسین(ع) به بزرگان بصره توسط (سلیمان، غلام آن حضرت) به آنان ابلاغ شد، یکی از افرادی که به آن پیام، پاسخ مثبت داد "یزید بن نبیط بصری" بود.

"یزید بن نبیط بصری" برای کسب اطلاعات بیشتر از ماجرا به خانه ماریه رفت. یزید بن نبیط از قبیله عبدالقیس بود و 10 پسر رشید و شجاع داشت، وی در خانه ماریه به فرزندانش اعلام کرد که تصمیم گرفته از بصره به سمت مکه برود و به امام حسین(ع) بپیوندد.

دو نفر از پسران "یزید بن نبیط بصری" به نام های «عبدالله و عبیدالله» همراه پدر به سمت مکه حرکت کردند. "یزید بن نبیط بصری" و دو فرزند رشیدش همراه با کاروان امام حسین(ع) به کربلا آمدند و در رکاب آن حضرت به درجه رفیع شهادت رسیدند؛ تلاش های "ماریه" باعث شد افراد دیگری از قبیل «ادهم بن امیه و عامر و سیف بن مالک» به سپاه امام حسین(ع) بپیوندند و او را یاری کنند؛ «ادهم به امیه» در خانه ماریه تصمیم گرفت همراه "یزید بن نبیط" از بصره به مکه بیاید و به امام حسین(ع) ملحق شود؛ او از کسانی بود که در همان حملات اولیه سپاهیان یزید در راه دفاع از مولایش سیدالشهداء (ع) بر اثر اصابت تیر به شهادت رسید.

خانه "ماریه" به مرکزی برای طرح مباحث علمی و عقیدتی توسط شیعیان تبدیل شده بود تا جایی که منزل این بانو به پایگاهی برای ترویج معارف اهل بیت(ع) در آمده بود. همسر و فرزند ماریه در راه حمایت از امیرالمومنین علی(ع) آن هم در جنگ جمل  به شهادت رسیده بودند؛ ماریه تمامی ثروت و دارائی خود را وقف ترویج معارف نورانی اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام خصوصا شناساندن نهضت عاشورا کرده بود تا جایی که در این راه از هیچ کوشش و ایثاری دریغ نکرد.

«علامه مامقامی»، ماریه را در زمره ی نساء حدیث یاد کرده است، وی می گوید: از آنچه که ابوجعفر طبری گفته است، نتیجه می شود که "ماریه" امامی مذهب بوده است، زیرا که شیعه بوده و شیعیان در منزلش جمع می شدند و در آنجا به نقل اخبار می پرداختند.

«"ماریه" دختر منقذ معروف به عبدیه بصریه» یکی از زنان با اخلاص و شیعه بصره بود که منزلش به مرکزی برای طرح مباحث علمی و عقیدتی توسط شیعیان تبدیل شده بود تا جایی که ماریه تمامی ثروت و دارائی خود را وقف ترویج معارف نورانی اهل بیت(ع) خصوصا شناساندن نهضت عاشورا کرده بود.