مالیات خانه‌های خالی را چه کسانی باید بپردازند؟/ مردم باید خانه خود را در سامانه اسکان ثبت کنند
[

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ دریافت مالیات از خانه‌های خالی که از آن به عنوان درمان گرانی و کمبود عرضه در بازار مسکن یاد می‌شود، مدت طولانی بود که اجرای آن به دلیل عدم تمایل دولت یا به تاخیر افتاده یا موفقیت آمیز نبود؛ تا اینکه در سال گذشته مجلس به بررسی و تدوین برنامه‌هایی برای عملیاتی‌ کردن هر چه سریع‌تر آن پرداخت. حال اینکه از ۴ روز دیگر همه دارندگان املاک با هر تعدادی، باید نسبت به ثبت ملک خود در سامانه املاک اقدام کنند تا آخرین قدم‌ها برای شناسایی دقیق خانه های خالی و اخذ مالیات‌های سنگین از این افراد برداشته شود.
 

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا,
,

چه کسانی باید مالیات خانه های خالی بپردازند؟ / چه خانه هایی مشمول مالیات می شوند؟
 
وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد که هر خانواده‌ای می تواند دو واحد مسکونی داشته باشد، یک واحد مسکونی در محل سکونت و یک واحد در شهری دیگر و این دو واحد در هر صورت مشمول مالیات بر خانه‌های خالی نمی‌شوند حتی اگر برای ماه‌ها خالی بمانند.

اما مالکان بیش از دو واحد، اگر ملکشان بیش از ۴ ماه یا ۱۲۰ روز خالی بماند، مشمول مالیات بر خانه های خالی می شوند و برای مالیات ندادن یا باید آن را بفروشند یا به مستاجر اجاره دهند و در سامانه املاک با کد رهگیری ثبت کنند.

بدین منظور، در ۲۲ تیرماه پارسال مجلس یازدهم دو فوریت طرح مالیات بر خانه‌های خالی با ۱۱ تبصره را تصویب کرد که طبق آن واحدهای مسکونی واقع در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور خانه خالی شناسایی شوند و چنانچه بیش از ۱۲ ماه از پایان عملیات ساخت (برای واحدهای نوساز) یا بیش از شش ماه از آخرین نقل و انتقال یا آخرین زمان سکونت (برای واحدهای غیرنوساز) گذشته باشد، در سال نخست مشمول مالیاتی به ازای هر ماه دو برابر ارزش اجاره ماهانه ملک می‌شود که این مالیات در سال‌های بعد ۵۰ درصد بیش از سال قبل خواهد بود؛ همچنین، این مالیات از سال دوم اجرا و مشمول تمام شهرها نیز می‌شود.
 

, چه کسانی باید مالیات خانه های خالی بپردازند؟ / چه خانه هایی مشمول مالیات می شوند؟, چه کسانی باید مالیات خانه های خالی بپردازند؟ / چه خانه هایی مشمول مالیات می شوند؟,
,
,
,
,
,
,
,

برای ثبت اطلاعات از / ‏‬ ۱۹ فروردین، به کجا مراجعه کنیم؟

, برای ثبت اطلاعات از / ‏‬ ۱۹ فروردین، به کجا مراجعه کنیم؟, برای ثبت اطلاعات از / ‏‬ ۱۹ فروردین، به کجا مراجعه کنیم؟, / ‏‬ ۱۹ فروردین، ,

در راستای اجرای «ماده ۵۴ مکرر قانون مالیات‌های مستقیم» مصوب ۵ آذر ۹۹ مجلس شورای اسلامی ضرورت دارد همه مالکان و سرپرستان خانوار، املاک تحت تملک و محل اقامت خانوار خود را از ۱۹ فروردین ۱۴۰۰ با مراجعه به سامانه ملی املاک و اسکان کشور به نشانی amlak.mrud.ir ثبت کنند.
 

, تملک, اسکان, amlak.mrud.ir, amlak.mrud.ir,
,

نکاتی که برای درج اطلاعات هویتی و ملکی در سامانه اسکان باید بدانیم


۱. سامانه ملی املاک و اسکان کشور برای دریافت خود اظهاری اطلاعات ملکی اشخاص و سکونت آنهاست

۲. برای ورود به سامانه باید مالک شماره تلفن همراهی که با کد ملی دارنده ملک و سیم کارت مطابقت داشته باشد، در سامانه ثبت کند

۳. سامانه اسکان به گونه‌ای طراحی شده که پس از درج کد ملی، لیست املاک متعلق به آن کد ملی به کاربر نمایش داده می‌شود ولی اگر این اطلاعات صحیح نباشد، کاربر باید گزینه این ملک متعلق به من نیست را ثبت کند

۴. این اتفاق برای گزینه‌های تکراری در لیست نیز باید عیناً انجام شود

۵. انتخاب کاربری ملک اعم از مسکونی، تجاری و اداری به اظهارکننده واگذار شده است

۶. اگر مالک در واحد مسکونی سکونت نداشته باشد، کاربر باید گزینه شخص دیگری در آن ساکن است را انتخاب کند

۷. فعلاً وارد کردن کد رهگیری برای افرادی که ملک لیست شده از سوی سامانه را به فروش رسانده‌اند، الزامی نیست

۸. همچنین دارندگان قطعات زمین ساخته نشده هم باید اطلاعات ملکی خود را وارد کنند

۹. اگر کاربر، املاکی دارد که در لیست ارائه شده از سوی سامانه درج نشده، گزینه افزودن ملک جدید را انتخاب کرده و مشخصات آن را ثبت کند

۱۰. در صورتی که کاربر، مستأجر یا هر مدل ساکن دیگری در املاک خود دارد، باید مشخصات ساکنان ملک را در سامانه درج کند


مالیات بر خانه‌های خالی چقدر است؟

بر اساس قانون اگر خانه‌ای بیش از چهار ماه خالی و ساکن نداشته باشد، پس از آن به ازای هر ماه در سال اول شش برابر، سال دوم ۱۲ برابر و سال سوم ۱۸ برابر مشمول مالیات متعلق به اجاره خواهد شد.

, نکاتی که برای درج اطلاعات هویتی و ملکی در سامانه اسکان باید بدانیم, نکاتی که برای درج اطلاعات هویتی و ملکی در سامانه اسکان باید بدانیم,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
, مالیات بر خانه‌های خالی چقدر است؟, مالیات بر خانه‌های خالی چقدر است؟,
,
,

طبق ماده ۵۳ قانون مالیات‌های مستقیم، درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می‌شود، عبارت است از کل مال‌الاجاره، اعم از نقدی و غیر نقدی، پس از کسر ۲۵ درصد بابت هزینه‌ها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره است.
 
به عنوان مثال، اگر یک واحد مسکونی با ودیعه ۵۰ میلیون تومان و اجاره ماهیانه ۲ میلیون تومان بیش از چهار ماه خالی بماند در سال اول مشمول ۳۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان مالیات می‌شود. البته این نوع مالیات به واحدهای کمتر از ۱۵۰ متر در تهران و واحدهای کمتر از ۲۰۰ متر در شهرستان‌ها تعلق نمی‌گیرد، اما در مالیات خانه خالی، این معافیت برداشته شده و همه خانه‌های خالی از سکنه را شامل می‌شود.
 
به دنبال اجرایی شدن سامانه املاک و اسکان از ۲۸ مردادماه سال گذشته معادل ۱.۵ میلیون واحد مسکونی خالی از سکنه شناسایی و برای مالکان آنها پیامک ارسال شد و صاحب خانه‌ها باید با توجه به لینکی که در پیامک قرار داشت، نسبت به اعلام وضعیت سکونت خانه خود اقدام می‌کردند که بنا به گفته محمودزاده، معاون وزیر راه و شهرسازی، عدم اصلاح و تغییر وضعیت سکونتی به معنای خالی بودن خانه تلقی می‌شود.

همچنین، بر اساس آخرین اعلام محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی از ۱.۵ میلیون واحد خالی که تا کنون شناسایی شده حدود ۳۰۰ هزار مسکن به سازمان امور مالیاتی معرفی و به موجب قانون، این سازمان می‌تواند برای اخذ مالیات اقدام کند.

 

,
,
,
,
,
,
,
,
,

دریافت اولین مالیات از خانه خالی در تابستان ۱۴۰۰

از سوی دیگر، رئیس کل سازمان امور مالیاتی در این زمینه نیز در جدیدترین اظهارات خود در سال جدید گفت که نخستین مالیاتی که از خانه‌های خالی دریافت می‌شود در مرداد ۱۴۰۰ و به اندازه نصف ارزش اجاره ماهانه آن خواهد بود.

طبق اعلام وی، صاحبخانه‌های دارای خانه خالی برای مواجه نشدن با مالیات‌های بسیار سنگین خانه‌های خود را اجاره دهند. هدف از مالیات بر خانه‌های خالی کسب درآمد نیست، هدف این که افراد خانه‌های خود را خالی نگذارند.

بنابراین، پرونده اخذ مالیات از خانه‌های خالی در سال گذشته بسته است و دریافت مالیات از اولین خانه خالی به تابستان امسال رسیده است.

به گزارش راه دانا؛ کارشناسان اعتقاد دارند اخذ مالیات از بازار مسکن نقش موثری در کاهش سفته بازی در این بازار خواهد دارد. اما از سوی دیگر، تحلیلگران اقتصادی دیگری هم هستند که معتقدند، افزایش نرخ مالیات بر خانه‌های خالی در این طرح  منجر به کاهش عرضه مسکن می‌شود. زیرا، مالکان برای نپرداختن مالیات دیگر تمایلی به داشتن خانه دوم یا سوم نخواهند داشت.

این کارشناسان، جایگزین افزایش نرخ مالیات بر خانه‌های خالی را اخذ مالیات محدود از تمام واحدهای مسکونی می‌داند، زیرا از این طریق هزینه نگهداری خانه‌های خالی افزایش پیدا می‌کند و مالکان تمایل بیشتری برای عرضه واحدهای خالی خود پیدا می‌کنند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی راه دانا؛ حال باید در انتظار بود که اجرای دقیق و مناسب این مالیات چه تاثیری بر بازار مسکن و به خصوص کاهش قیمت آن خواهد گذاشت. آیا این نوع مالیات به ثبات این بازار و کم کردن آشفتگی بیشتر در آن منجر می‌شود یا خیر؟

میزان خانه‌های خالی متعلق به افراد خاص، بانک‌ها و شرکت‌های وابسته به دولت بیشتر از خانه های خالی متعلق به مردم است

به گزارش خبرنگار اقتصادی راه دانا؛ مصطفی قلی خسروی، رییس اتحادیه مشاوران املاک درباره تاثیر مالیات بر خانه های خالی بر وضعیت اجاره بها اظهار کرد: به غیر از موضوع بازار‌های موازی اثر گذار بر بازار مسکن، مهم‌ترین عامل افزایش اجاره بها قیمت مسکن و کمبود عرضه است. در کنار کمبود عرضه، با احتکار مسکن توسط بانک‌ها و شرکت‌های نیمه دولتی هم مواجه هستیم.

وی ادامه داد: هرگز مالکان خرد نمی‌توانند عامل احتکار باشند و به طور قطع خانه‌های خالی متعلق به افراد خاص، بانک‌ها و شرکت‌های وابسته به دولت است.

‌‌رییس اتحادیه مشاوران املاک با تاکید بر اینکه اجرای سخت‌گیرانه مالیات بر خانه‌های خالی می‌تواند در کاهش تعداد واحدهای احتکار شده موثر باشد، گفت: نرخ مالیات باید بازدارندگی داشته باشد و مهم‌تر آن که شناسایی واحدهای خالی از سکنه به درستی انجام شود و این نوع مالیات‌ها عادلانه و بر این نوع ملک‌ها نیز اعمال شود و عامل فشاری برای عرضه اینگونه املاک به عموم مردم گردد.

خسروی افزود: اتصال کد پستی به کد ملی در شناسایی خانه‌های خالی نمی‌تواند موثر باشد، اساسا نمی‌تواند کمکی هم به شناسایی کند. مسئولان راه را اشتباه نروند؛ پلاک ثبتی است که اهمیت دارد و بدون آن نمی‌توان اقدامی انجام داد.

, دریافت اولین مالیات از خانه خالی در تابستان ۱۴۰۰, دریافت اولین مالیات از خانه خالی در تابستان ۱۴۰۰,
,
,
,
,
,
,
,
, راه دانا,
,
,
,
, راه دانا,
,
, میزان خانه‌های خالی متعلق به افراد خاص، بانک‌ها و شرکت‌های وابسته به دولت بیشتر از خانه های خالی متعلق به مردم است, میزان خانه‌های خالی متعلق به افراد خاص، بانک‌ها و شرکت‌های وابسته به دولت بیشتر از خانه های خالی متعلق به مردم است,
,
, راه دانا؛,
,
,
,
,
,
,

 

,

دستگاه‌ها و اشخاص حقوقی اجازه ندارند واحد مسکونی داشته باشد

, دستگاه‌ها و اشخاص حقوقی اجازه ندارند واحد مسکونی داشته باشد, دستگاه‌ها و اشخاص حقوقی اجازه ندارند واحد مسکونی داشته باشد,
محمود محمودزاده معاون وزیر راه و شهرسازی نیز در این مورد گفت: بهترین روش برای اینکه دستگاه‌های حقوقی و شرکتهای دولتی اقدام به نگهداری واحدهای خالی نکنند، اعمال جرایم متعلقه در ماده ۵۴ الحاقی قانون مالیاتهای مستقیم است. در ماده ۵۴ اشاره شده که دستگاه‌ها و اشخاص حقوقی که مشمول همه دستگاه‌ها و شرکتها می شود، اجازه ندارند واحد مسکونی داشته باشد؛ زیرا واحدها برای اسکان خانوار است.
,
 
,
وی افزود: جرایمی که قانون برای واحدهای خالی دستگاه‌های دولتی و اشخاص حقوقی در نظر گرفته، دو برابر جرایم اشخاص حقیقی است. برای افراد حقیقی اشاره شده که اگر خانه بیش از چهار ماه خالی بماند، مشمول مالیات در سال اول شش برابر، سال دوم ۱۲ برابر و سال سوم ۱۸ برابر ارزش اجاره است. این عدد برای اشخاص حقیقی به میزان دو برابر یعنی ۱۰۰ درصد افزایش اعمال خواهد شد.
,
 
,
معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: از ۱۹ فروردین ماه تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی دو ماه فرصت دارند تا املاک خود را در سامانه املاک و اسکان به نشانی amlak.mrud.ir ثبت کنند. اگر این کار را انجام ندهند، واحد آنها به سامانه خانه های خالی معرفی و مشمول مالیات می شود. بنابراین برای هیچ شخصیت حقیقی و حقوقی قابل توجیه نیست که واحدها را خالی بگذارد.
,
 
,
محمودزاده تاکید کرد: قانون مالیات بر خانه های خالی فقط مشمول افراد حقیقی و حقوقی نیست. بعضی موارد  داریم که سند ۱۰۰ واحد مسکونی به نام یک شرکت معدنی است. بحث سر این است که اجرای این قانون، نگهداری این واحدها را غیرمنطقی و غیراقتصادی می کند.
,


انتهای پیام/امیر طاهری

,
]
مالکان خانه‌های مسکونی باید از روز پنجشنبه هفته جاری ملک خود را در سامانه املاک و اسکان وزارت راه و شهرسازی ثبت کنند و گام نخست برای شناسایی نهایی خانه‌های خالی آغاز خواهد شد و قرار است نخستین مالکان خانه‌های خالی از تابستان ۱۴۰۰ مالیات سنگین پرداخت کنند.