حسین محمد صالحی دارانی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ درباره لزوم مدیریت مصرف گاز طبیعی در کشور و عدم قطع گاز صنایع در زمستان سال جاری اظهار کرد: طبیعی است وقتی رو به سرما میرویم، مصرف گاز در کشور افزایش مییابد، ولی باید مدیریت کرد تا وسایل گرمایشی در کشور که معمولاً کممصرف نیستند، اصلاح شوند و از سوی دیگر، ساختمانسازی نیز در کشورمان بر اساس استانداردهای جهانی و در مسیر جلوگیری از هدررفت انرژی مدیریت شود.
بیشتر بخوانید:
اصلاح قیمت گذاری انرژی یک ضرورت است/ تعرفه گذاری پلکانی پرمصرفها؛ راهکاری مناسب بدون فشار به مردم عادی
,
, بیشتر بخوانید:,
, اصلاح قیمت گذاری انرژی یک ضرورت است/ تعرفه گذاری پلکانی پرمصرفها؛ راهکاری مناسب بدون فشار به مردم عادی,
طرحهای تشویقی در کاهش مصرف گاز مؤثر عمل میکنند
, طرحهای تشویقی در کاهش مصرف گاز مؤثر عمل میکنند, طرحهای تشویقی در کاهش مصرف گاز مؤثر عمل میکنند,
وی ادامه داد: درنظرگرفتن طرحهای تشویقی از سوی اداره گاز برای کممصرفها میتواند به کاهش مصرف خانوارها کمک کند و در مدیریت مصرف مؤثر باشد، همانطور که شرکت برق این رویکرد (تعرفه گذاری پلکانی پر مصرفها) را در پیش گرفت و نتایج مثبتی هم به دست آورد.
وی توضیح داد: افراد میتوانند تا مقدار مشخصی بهصورت رایگان از برق استفاده کنند و بعد از آن هر چه مصرف بالاتر میرود، مبالغ بیشتری اخذ شود. این نحوه محاسبه هزینه برق میتواند برای گاز هم مدنظر قرار بگیرد. ما زمانی دیدیم که شرکت برق به ارائه لامپهای کممصرف به مردم میپرداخت و آنها را به استفاده از این وسایل کممصرف تشویق میکرد. شرکت گاز هم باید این روش را در پیش بگیرد.
وی افزود: دولت باید با سیاستهای تشویقی مردم را به سمت استفاده از وسایل کممصرف سوق دهد. این فرهنگسازیها در نهایت میتواند به نفع کشور باشد. به طور مثال، میتوان یارانهای برای خانوارها در نظر گرفت تا از در و پنجرهها و حفاظهای استاندارد بهمنظور کاهش مصرف انرژی خود بهره ببرند.
این عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس در ادامه گفت: یکی از مکانهای پرمصرف در زمینه گاز، مدارس هستند. متأسفانه در مدارس دقت زیادی در مورد مصرف گاز نمیشود. زمانی که کلاسها گرم است، بچهها پنجرهها را باز میکنند و بهجای اینکه شعله بخاریها کم شود، انرژی هدر میرود. آموزش دادن به خانوادهها و افراد برای استفاده صحیح از انرژی و از جمله گاز میتواند در کنترل و مدیریت مصرف آنها مؤثر باشد.
, تعرفه گذاری پلکانی پر مصرفها,
,
,
,
, کاهش مصرف انرژی,
,
, کنترل و مدیریت مصرف,
عدم مدیریت در مصرف منجر به کمبود گاز در کشور شده است
, عدم مدیریت در مصرف منجر به کمبود گاز در کشور شده است, عدم مدیریت در مصرف منجر به کمبود گاز در کشور شده است,
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه وقتی بر اثر عدم مدیریت مصرف با کمبود گاز در کشور مواجه میشویم، مجبوریم گاز صنایع را قطع کنیم. این کار صدمه جدی ای به واحدهای تولیدی میزند و اقتصاد کشور را با مشکل مواجه میکند. گاهی اوقات حتی تعطیلی صنایع را داریم. مثلاً سال گذشته در مقطعی گاز صنایع قطع شد و آنها مجبور شدند از گاز مازوت استفاده کنند که موضوع آلودگی هوا را به دنبال داشت.
وی تصریح کرد: مشترکان پرمصرف که بر اساس شواهد موجود جزو مرفهین جامعه هستند، یا چند منزل دارند و یا منازل بزرگی دارند که گرمکردن آنها انرژی زیادی میخواهد. همانطور که طرحهای تشویقی برای کممصرفها در نظر میگیریم، باید به اعمال سیاستهای تعادلی برای پرمصرفها هم اقدام کنیم. بهگونهای که پرمصرفها مجبور شوند، به مدیریت مصرفشان بپردازند و از هدررفتن آن جلوگیری کنند.
, کمبود گاز,
,
, سیاستهای تعادلی برای پرمصرفها,
راهکار جبران ناترازی مصرف گاز در کشور
, راهکار جبران ناترازی مصرف گاز در کشور, راهکار جبران ناترازی مصرف گاز در کشور,
وی ادامه داد: برای جبران ناترازی گاز و عدم قطعی گاز صنایع و نیروگاهها، بهترین کار این است که بدون اعمال هزینههای اضافی به مشترکان کممصرف و طبقات پایین جامعه، هزینه گاز مصرفی پرمصرفها که عمدتاً از طبقات مرفه هستند، افزایش پیدا کند. باید گاز تا میزان مشخصی حتی بهصورت رایگان در اختیار خانوادهها قرار بگیرد، اما برای مصارف بالا سیاستهای قیمتی اعمال کنیم که همان مدل مربوط به تعرفهگذاری پلکانی مشترکان پرمصرف است.
وی در پایان گفت: بدین نحو، پرمصرفها باید هزینه انرژی مصرفی خود را بپردازند. مشترکان پرمصرف باید بهصورت تعادلی هزینه بیشتری برای گاز مصرفی خود بپردازند. قرار نیست انرژی ای که متعلق به تمام مردم است، توسط برخی افراد پرمصرف هدر داده شود.
, تعرفهگذاری پلکانی مشترکان پرمصرف,
,
,
طبقات مرفهتر بیشترین استفاده از گاز طبیعی را دارند
, طبقات مرفهتر بیشترین استفاده از گاز طبیعی را دارند, طبقات مرفهتر بیشترین استفاده از گاز طبیعی را دارند,
به گزارش راه دانا؛ بررسی الگوی مصرف مبتنی بر سطح رفاه شهری تأیید میکند که طبقات مرفهتر بیشتر از گاز استفاده میکنند. شهر اردبیل و همدان، هر دو از شهرهای سرد ایران در زمستان محسوب میشوند که در دستهبندی شرکت ملی گاز نیز در اقلیم اول (سردترین اقلیم) قرار گرفتهاند.
توزیع مشترکین در این شهرها نشان میدهد که به ترتیب ۱% و ۲% از آنها در پلههای پرمصرف ۸ تا ۱۲ قرار گرفتهاند. حالآنکه در شهر لواسان، بهعنوان یک شهر مرفه در شمال تهران که در اقلیم ۳ (دو اقلیم گرمتر از اقلیم ۱) قرار گفته است، بیش از ۱۷% از مشترکین پرمصرف هستند. به همین ترتیب شهرهای توریستی و ویلایی چالوس و محمودآباد که هر دو در اقلیم ۳ قرار دارند، هرکدام بیش از ۸% از مشترکینشان در پلههای پرمصرف قرار دارند. درحالیکه شهر سنندج واقع در اقلیم ۲، تنها ۲% مشترک پرمصرف دارد. از این منظر میتوان استدلال کرد که عموماً هرچه سطح رفاهی بالاتر میرود، الگوی مصرف مشترکین پرمصرفتر میشود.
معقولترین راهحل کاهش مصرف گاز طبیعی خانگی در کشور، تمرکز بر آن دسته از مشترکین پرمصرفی است که خارج از الگوی مصرف قرار دارند. بدین ترتیب، وضعیت مطلوب را میتوان گران کردن هزینه گاز طبیعی برای مشترکان پرمصرف دانست، به شکلی که انگیزه کافی را برای اصلاح مصرف به وجود بیاورد.
,
,
, الگوی مصرف مشترکین پرمصرفتر,
,
, کاهش مصرف گاز طبیعی خانگی,
,
]