تذکر مجلس به میراث فرهنگی درخصوص حفظ آثار باستانی در اطراف سد چم شیر

احمد راستینه سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا درباره تخریب آثار باستانی با آبگیری سد چم شیر اظهار داشت: اظهار و نظرات متفاوتی درمورد سد چم شیر به وجود آمده است که تذکرات لازم به میراث فرهنگی، گردشگری  داده شده است از جمله ضرورت حفظ آثار باستانی در مناطقی که برنامه آبگیری سد در آن وجود دارد.

وی در ادامه با ییان اینکه هر پروژه‌ای که قرار است به مرحله اجرا برسد باید پیوست‌ها حفاظت و حراست از میراث فرهنگی، گردشگری و میراث باستانی آن منطقه توجه شود، گفت: میراث آثار باستانی نقطه تاریخی هر ملتی است که نه تنها میراث فرهنگی بلکه تمامی دستگاه‌ها باید به آن توجه ویژه داشته باشند.

سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در آینده جلساتی با میراث فرهنگی، وزارت راه و شهر سازی و همچنین وزارت نیرو در خصوص توجه به مناطق دارای آثار باستانی و همچنین مناطقی که یک تاریخ مستمری از هویت را برگزار خواهد شد.

کشف ۱۴۰ اثر تاریخی در حوضه آبگیر چم‌شیر

محمدحسین عزیزی خرانقی مدیر پروژه و ناظر کاوش‌های نجات‌بخشی سد و نیروگاه چم‌شیر با بیان این‌که این پروژه با انجام کاوش در ۱۶ محوطه فرهنگی ـ تاریخی شناسایی شده در این محدوده آغاز شده است، یادآور شد: سد و نیروگاه چم‌شیر در استان کهگیلویه و بویر احمد، شهرستان گچساران روی رودخانه زهره، مراحل پایانی ساخت خود را سپری می‌کند و کارفرمای این طرح شرکت آب و نیروی ایران است.

این باستان‌شناس افزود: محدوده مخزن این سد تا کنون دو بار مورد بررسی باستان‌شناسی قرار گرفته و به طور کلی تعداد ۱۴۰ اثر فرهنگی- تاریخی در آن شناسایی شده است.

سد چم شیر تنها مجوز ساخت سد را داشت نه مجوز آبگیری!

گفتنی است؛ فرزاد مافی مشاور باستان‌شناسی و میراث فرهنگی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با بیان اینکه برای سد چم‌شیر اولین مکاتبه رسمی با سازمان و پژوهشگاه میراث فرهنگی سال ۱۳۹۰ انجام شد، افزود: سال ۱۳۹۱ تیم باستان‌شناس از طریق پژوهشگاه به این منطقه آمدند و بررسی‌های اولیه را انجام دادند، تعدادی محوطه باستانی، شناسایی شد که با استناد به این مطالعات، آن نامه پژوهشکده نوشته شده است. در واقع آن نامه، مجوز آبگیری نیست، بلکه مجوز ساخت سد است.

او با بیان این‌که چم‌شیر نخستین سد در کشور است که مطالعات باستان‌شناسی در آن در چهار مرحله (بررسی و شناسایی باستان‌شناسی، بررسی تکمیلی و گمانه‌زنی و دو مرحله کاوش نجات‌بخشی باستان‌شناسی) انجام شده است، افزود: باستان‌شناسان پژوهشگاه میراث فرهنگی سال ۹۵ گمانه‌زنی و کاوش‌های اولیه را انجام دادند. سال ۹۷ نیز قرارداد انجام کاوش در ۳۰ محوطه باستانی با تأمین بودجه‌ای بالغ بر ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان بسته شد.

 

سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس از تذکر کمیسیون فرهنگی به میراث فرهنگی درخصوص حفظ آثار باستانی در اطراف سد چم شیر خبر داد و گفت: حمایت تمامی دستگاه‌ها از آثار تاریخی ضروری است.