به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مهدی ضیغمی مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت در نشست صبح امروز با موضوع بحثهای پیرامون طرح واردات خودرو که در محل وزارت صمت برگزار شد، اظهار کرد: تا شب گذشته ۵١ هزار ثبتنام انجام شده است که البته به معنای ثبتنام قطعی نیست و پس از اتمام مهلت ثبتنام که ساعت ١٨ فردا (پنجشنبه ١١ اسفند ماه) در نظر گرفته شده و تا این لحظه تصمیمی برای تمدید آن گرفته نشده است، بررسی شرایط افراد ثبتنام کننده انجام میشود و ثبتنام شدههای قطعی برای ادامه فرآیند ثبتنام اعلام خواهند شد.
مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت در پاسخ به سوال خبرنگار، مبنی بر قرعهکشی از افراد ثبتنام کرده در سامانه یکپارچه تخصیص خودرو، تصریح کرد: قرعهکشی به معنای قرعهکشیهایی که تاکنون برای خودروهای داخلی انجام شده، نیست؛ این قرعهکشی به جهت تعیین نوبت دریافت خودرو و تعیین لیست انتظار افراد متقاضی و نوبت تخصیص است که چه زمان خودروی خود را تحویل بگیرند. بنابراین فردی حذف نخواهد شد مگر آنکه خود متقاضی بخواهد انصراف دهد.
وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار، مبنی بر اینکه پس از اتمام مهلت زمان ثبتنام، چه زمان قرعهکشی انجام خواهد شد؟ گفت: حدوداً دو تا سه روز زمان لازم است تا بررسیها انجام شود که افراد ثبتنام کننده حائز همه شرایط ثبتنام باشند. فرآیند قرعهکشی هم یک روز انجام خواهد شد.
این مقام مسئول در وزارت صمت ضمن اشاره به استقبال خوب بانکها در این طرح (برای تعریف حساب وکالتی و واریز ۵۰۰ میلیون تومان) تصریح کرد: اما با توجه به اینکه از بانکها خواسته و تاکید شد تا این مبلغ در حساب کوتاهمدت بلوکه شود و سود به ثبتنام کنندگان اختصاص داده شود، برخی بانکها در این زمینه همکاری لازم را نکردند؛ بر این اساس مشتریان میتوانند در صورتی که از بانک خود رضایت نداشته باشند یا به تعامل نرسند، پول خود را به بانک دیگری انتقال دهند. این موضوع نکته مهمی است و فضای رقابتی میان این ۲۶ بانک (۲۲ بانک و ۴ موسسه اعتباری ) که تاکنون در این طرح شرکت کردهاند، وجود دارد.
مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت ضمن تاکید بر اینکه ریالی از این ۵۰۰ میلیون تومان توسط دولت و به حساب دولت واریز نخواهد شد، گفت: وجهی توسط دولت دریافت نمیشود و عملا این ۵۰۰ میلیون تومان مطابق اعلام شورای رقابت مبنی بر دریافت حداقل ۵۰ درصد هزینه خودروی ثبتنامی است که میانگین و متوسط رو به پایین قیمت خودروها است. خودروهایی که عرضه میشوند، در بازههای مختلف قیمتی هستند که در حال حاضر مبلغ علیالحساب آنها تا حد زیادی مشخص است. باید توجه داشت که در دورههای قبلی فروش خودروهای وارداتی، خودروها بر اساس قیمتی که واردکننده بر اساس شرایط خود، تعیین میکرد و با احتساب سود خود، عرضه میکرد.
وی افزود: اما اکنون با توجه به اینکه سود واردکننده قطعی است و قیمت خودروها را هم سازمان حمایت تعیین میکند؛ نرخ ETS در زمان ترخیص خودرو بسیار حائز اهمیت است، بنابراین بایستی تمامی هزینهها مشخص شود تا واردکننده متحمل زیان نشود؛ به همین دلیل هم هست که قیمت نهایی اعلام نمیشود. بنابراین ما در دو بخش هزینهها را تعیین میکنیم؛ در بخش اول که کاملا مشخص است و براساس قیمت خودروها است که از کمتر از ۱۰ هزار یورو تا ۱۹ هزار و ۹۰۰ یورو هستند. در این طرح، پس از آنکه سامانه برای ثبت"نام بسته شد، پس از استعلام نهایی از تمام مراجع، عرضه خودروها آغاز می شود. شرط عرضه این است که خودروها باید تمامی مدارک و مستندات مجوزها را شامل استاندارد محیط زیستی را داشته باشند و قیمت پایه آنها در کمیته ارزش گمرک به تایید رسیده باشد و توسط سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، قیمت نهایی مشخص شده باشد.
ضیغمی تصریح کرد: بنابراین حداقل قیمت علیالحساب اولیه که مشتری بایستی پرداخت کند، مشخص خواهد شد. تاکید میشود که مبلغ خودرو که واردکننده بابت واردات پرداخته است، ارز آن تعیین شده و قیمت آن مشخص است و بر این اساس با نوسان نرخ ارز قیمت خودرو تغییر نمیکند. نرخ ارز نیز در واردات خودرو، نرخ تالار مبادله ارز و طلا (تالار دوم) است.
مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت اعلام کرد: تاکنون شرکت سایپا تنها شرکتی است که همه شرایط لازم برای واردات را احراز کرده و عرضه دو خودروی چانگان CS۳۵ پلاس و CS۵۵ قطعی است. دو برند دیگر نیز هستند که در فرآیند اخذ مجوزها هستند و تقریبا بیشتر راه را آمدهاند؛ یکی هیوندای النتراست که مجوز استاندارد و مجوز زیست محیطی را دریافت کرده و در حال رایزنی با کمیته ارزش گمرک برای مشخص شدن موضوع قیمت پایه آن است. همچنین برند فیات نیز عملا در حال طی کردن فرآیندهای مربوطه است اما مشخص نیست که عرضه آن چه زمانی باشد.
وی در رابطه با موضوعاتی که مطرح شده که مواردی در این طرح فروش خودروهای وارداتی (قیمت، زمان تحویل، نوع خودرو و...) مشخص نیست، اظهار کرد: در حقیقت از سوی وزارت صمت، بسیاری از فرآیندها مشخص است و بسیاری از نهادها و دستگاهها نیز قول همکاری داده بودند اما متاسفانه آن طور که باید و شاید همکاری نکردند اما آنچه که قطعی است همین دو مدل خودرو چانگان و اقدامات نهایی برای هیوندا و فیات هم با همکاری گمرک انجام و منجر به عرضه شود؛ امیدواریم که پس از پایان فرآیند ثبت نام بتوانیم هر سه برند خودرو را که پنج مدل خودرو است، به صورت همزمان عرضه کنیم.
این مسئول در وزارت صمت در رابطه با تعداد خودروها، گفت: در ابتدا باید بررسیها صورت گیرد و فرآیند ثبتنام تکمیل شود تا تصمیمگیری کنیم که فروش یکماهه انجام شود یا سه ماهه و به صورت پیشفروش؛ اما تا به امروز بالغ بر ۱۲۰۰ دستگاه خودرو وارد کشور شده و تعداد قابل توجهی خودرو نیز در بنادر مقصد یا روی آب در حال انتقال به بنادر کشور هستند و قراردادهای خوبی هم بسته شده است.
ضیغمی تصریح کرد: در حقیقت به دلیل صیانت از حقوق مردم و خود واردکنندگان، اسامی برخی برندها و خودروها را اعلام نمیکنیم؛ چرا که اگر اعلام شوند، ما را دچار چالش خواهند کرد. اما همانطور که قبلا اعلام شده، بهجز خودروهایی که ممنوعیت واردات دارند (خودروهای آمریکایی و فرانسوی)، وزارت صمت هیچ محدودیتی برای واردات ندارد؛ مگر آنکه دستوری به ما ابلاغ شود. وزارت صمت مجری دستورات است و خود واردات خودرویی را ممنوع یا جلوگیری نمیکند، مگر آنکه ابلاغی صورت گیرد. در حال حاضر از تمامی برندها (جز برندهای دو کشور مذکور) درخواست واصل شده است.
وی ادامه داد: تاکنون ۳۳ درخواست از ۳۳ شرکت برای واردات به وزارت صمت ارائه شده که بسیاری از آنها برای بیش از یک برند خودرو، را درخواست کردهاند. بالغ بر ۲۰ شرکت توانستهاند فرآیندها را طی کرده و مجوزها را اخذ کنند و از این تعداد تاکنون ۱۰ شرکت توانستهاند ثبت سفارش را انجام دهند؛ ممکن است این تعداد تا پیش از آغاز سال جدید به ۱۵ شرکت هم افزایش پیدا کند. تا به امروز ۹۵ هزار درخواست ثبت سفارش صورت گرفته، ۵۰۰۰ درخواست دیگر ارائه شده که چنانچه تایید شوند، ۱۰۰ هزار ثبت سفارش به وزارت صمت واصل شده است.
مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت خاطرنشان کرد: بانک مرکزی همکاری بسیار خوبی در تخصیص منابع ارز که هیچ فشاری هم به منابع ارزی کشور وارد نخواهد کرد، داشته است و از ارزهای خارج از کشور که رفع تعهد شدهاند استفاده شده و میتواند بسیار کمک کننده باشد.
این مسئول وزارت صمت تاکید کرد: همانطور که اشاره شد، یک ریال هم از پول مردم برای واردات خودرو در این مرحله استفاده نمیشود و تمام هزینههای واردات را واردکننده از حساب خود که ارز آن را تامین کرده است، پرداخت میکنند؛ بر این اساس افراد پس از عقد قرارداد، بخشی از پولی را میدهند که قبلا کاملا پرداخت شده بود.
منبع: ایسنا