مشکل پتروشیمی ما مشکل ساختاری است و صنایع پتروشیمی ها تقصیری ندارند

حسین حسین زاده عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا، در واکنش به قیمت پایین سوخت صنایع و پتروشیمی ها گفت: تعیین سقف قیمت ۵ هزار تومان برای سوخت صنایع با وجود اینکه برای صنایع و پتروشیمی های ما گران است، ولی باز هم دولت از پس هزینه آن بر نمی آید که سوخت را با این قیمت در اختیار صنایع و پتروشیمی ها قرار بدهد.
وی در ادامه بیان کرد: به عنوان مثال چین زغال سنگ را از غرب چین می گیرد و به شرق چین ارسال می کند، در آنجا تبدیل به قطران و سپس تبدیل به گاز می کند و به پتروشیمی هایش تحویل می دهد. این کار یک اقدام اقتصادی است. ولی در کشور ما گاز پتروشیمی ها را به صورت کاملاً آماده تحویل می دهیم ولی باز هم پتروشیمی ها معتقدند این قیمت گران است. این مسئله ایراد در نوع حکمرانی گاز برای پتروشیمی ها است.
این نماینده مجلس یازدهم ضمن تاکید بر اینکه با همین قیمت هم گاز برای صنایع و پتروشیمی ها گران است، توضیح داد: وقتی تجهیزاتی در داخل صنایع و پتروشیمی ها داریم که بازدهی فوق العاده پایینی دارند و اتلاف انرژی آن ها بالاست و در نتیجه محصولاتی تولید می کند که به اندازه کافی و متناسب با قیمت روز جهانی بازار ندارد، این مسئله ناشی از سیاست گذاری اشتباه است که دهه ها قبل انجام شده است. مشکل پتروشیمی ما مشکل ساختاری است و صنایع پتروشیمی ها تقصیری ندارند.

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: تعیین سقف ۵ هزار تومان برای سوخت صنایع خیلی کم است. ولی این قیمت علاوه بر اینکه برای صنایع و پتروشیمی ها زیاد است ولی این قیمت برای شرکت ملی گاز هم صرفه اقتصادی ندارد. عامل اصلی این قیمت‌گذاری اتلاف انرژی است. باید به این نکته برسیم که صنایع بهینه سازی انرژی را انجام دهند و بحث اتلاف خوراک را هم جدی بگیرند. این سه عامل دست به دست هم داده تا اتلاف انرژی در صنایع ما بالا باشد. به همین دلیل باید گفت که هم دولت و هم پتروشیمی ها در این بین حق دارند.

حسین زاده خاطرنشان کرد: این حکمرانی نامناسب و نبودن ریگولاتوری مناسب در حوزه پتروشیمی هم در حوزه قیمت‌گذاری، هم در حوزه تولید،  هم در حوزه قیمت خوراک و قیمت سوخت باعث شده پتروشیمی ها به این حال و روز بیفتند. 

وی بیان کرد: واقعیت مطلب این است که خیلی از پتروشیمی های ما و تولیدات بالادستی آنها بر اساس الگوی شرکت های چینی طراحی شده که آنها تولید پایین دست دارند.

حسین زاده گفت: این عدم حکمرانی نامناسب در حوزه سیاستگذاری و برنامه ریزی باید منجر به تولید در حوزه پایین دست شود که ما هم اکنون دارای آن نیستیم بعلاوه  دستگاه ها و تجهیزاتی که اتلاف انرژی بالایی دارند، دست به دست هم داده که تاثیرش را در حوزه ناترازی گاز بگذارد.

این نماینده مجلس یازدهم توضیح داد: در این شرایط صنایع و پتروشیمی ها باید به سمت تنوع ایجاد کردن در سوخت خودشان بروند و یک درآمد پایدار در حوزه سوخت خود داشته باشند. در حال حاضر پتروشیمی باختر این اقدام را انجام داده و در حوزه تولید گاز یک میدان گازی شرکت کرده و خوراک ۲۵ ساله بلند مدت برای خودش ایجاد کرده است، تا از این مشکلات مصون بماند.
حسین زاده خاطر نشان کرد: نکته دیگری که در حوزه سوخت وجود دارد این است که سوخت برای مردم و مصارف خانگی همیشه در اولویت است که اقدامی درست هم هست. با توجه به مصرف بالایی که در حوزه صنعتی و خانگی از گاز وجود دارد ما ناگزیر هستیم که در قیمت سوخت صنایع و پتروشیمی ها تجدید نظر کنیم. 

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: در حوزه سیاستگذاری تعیین قیمت سوخت و خوراک پتروشیمی ها باید تجدیدنظر اساسی صورت گیرد و همچنین تنوع بخشی به محصولات و استفاده از سوخت های مایع دیگر و تعیین سوخت پایدار برای صنایع  و پتروشیمی ها را باید در دستور کار باشد.

به گفته این مقام مسئول؛ اگر بخواهیم در مقایسه با دنیا به این مسئله توجه کنیم باید گفت سوخت ارزانی در اختیار پتروشیمی ها و صنایع قرار گرفته است.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: تعیین سقف ۵ هزار تومان برای سوخت صنایع کم است. مشکل پتروشیمی ما مشکل ساختاری است و صنایع پتروشیمی ها تقصیری ندارند.