به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ علی شیرازی در یادداشتی نوشت: مولفه های قدرت علمی، دفاعی، صنعتی، موشکی ، پهپادی کشورمان، تدین و نشاط و سرزنده بودن مردم و مهم تر از همه حمایت ملت ایران از نظام و ایستادگی آنان در مقابل فتنه ها و توطئه های بین المللی، و چرخش مدیریت جهان از امریکا به سمت چین، روسیه و ایران، عربستان سعودی را مجبور به تغییر موضع و رفتار کرد.
رهبر بصیر و حکیممان، امام خامنه ای در ۱۱ آبان ۱۴۰۱ فرمودند: "علائم زیادی وجود دارد که نظم کنونی جهان دارد تغییر پیدا می کند و نظم جدیدی بر جهان حاکم خواهد شد... دست و پای آمریکا از حضور در سراسر جهان جمع خواهد شد."
بایدن و بنت نیز قبل از این در بیانیه های جداگانه ای، به این واقعیت اعتراف کردند، و رخدادهای روی صحنه بر این تحول جهانی تاکید نمود.
تن دادن عربستان به این پیمان جدید، خود تاییدی بر این ادعاست که در آینده ای نه چندان دور واقعیت ها را شفاف تر نشان خواهد داد.
با همین نگاه؛ مذاکرات میان دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با همتای سعودی خود در شهر پکن، منجر به صدور بیانیه ای مشترك میان ایران، عربستان و چین به صورت رسمی، و از سرگیری روابط میان ایران و عربستان شد.
در نتیجه گفتگوهای انجام شده، ایران و عربستان توافق کردند ظرف حداکثر دو ماه، روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرند و سفارتخانهها و نمایندگیهای خود را بازگشایی نمایند.
دریابان علی شمخانی، در اینباره می گوید: سفر بهمنماه رئیسجمهور به چین و گفتوگوی رئیس جمهور چین با آقای رئیسی، بستر شکلگیری مذاکرات جدید و بسیار جدی میان هیأتهای ایران و عربستان را فراهم کرد.
وی بیان نمود: گفتوگوهای انجامشده میان ۲ کشور، قطعا توسعه ثبات و امنیت منطقهای و افزایش همکاری کشورهای حوزه خلیج فارس و جهان اسلام را برای مدیریت چالشهای موجود بهدنبال خواهد داشت.
امیرعبداللهیان؛ وزیر امور خارجه نیز معتقد است: بازگشت روابط طبیعی میان ایران و عربستان، ظرفیتهای بزرگی را در اختیار دو کشور، منطقه و جهان اسلام قرار میدهد.
هاآرتز هم اذعان نمود: خبر احیای روابط دیپلماتیک بین ایران و عربستان، خوابوخیال اسرائیل برای ساختن یک اتحاد عربی علیه ایران را نیست و نابود کرد.
به گزارش وال استریت ژورنال، بیل هگرتی نماینده ایالت تنسی در مجلس سنای آمریکا، توافق تهران - ریاض و نقش پکن در این توافق را، افول ایالات متحده در منطقه خواند و خاطر نشان کرد: زمانی نمیشد آمریکا را نادیده گرفت، اما سیاستهای واشنگتن به چین این اجازه را داد تا نقش میانجی را در منطقه ایفا کند و این موضوع باعث تضعیف آمریکا در منطقه خواهد شد.
وزیرسابق دادگستری رژیم صهیونیستی هم گفت: نتانیاهو وعده صلح با عربستان سعودی را داد، اما در نهایت آن ها با ایران صلح کردند.
وی افزود: این جمله، من را به یاد این حرف معروف میشائیل لودرز آلمانی انداخت، که گفت: سید علی خامنه ای حرف اول و آخر را در خاورمیانه می زند ، او کسی است که اسراییل را بسیار بهتر از نتانیاهو، عربستان را بهتر از محمد بن سلمان و ایالت بایرن را بهتر از نخست وزیر ایالت می شناسد.
سید حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله لبنان هم گفت: اگر نزدیکی ایران و عربستان سعودی در مسیر عادی پیش برود، میتواند افقهایی را در منطقه و لبنان باز کند.
نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر، وزارت خارجه عمان و امارات و سید عمار حکیم؛ رهبر جریان حکمت ملی عراق نیز تحول جدید در روابط بین ایران و عربستان سعودی را زیبا شمردند.
سید عمار حکیم گفت: چنین توافقی به شکل موثر به ثبات و اقتدار منطقه کمک خواهد کرد و آن را از پیامدهای منفی اختلافاتی که میان کشورهای تاثیرگذار رخ می دهد، دور نگه می دارد.
نکته قابل توجه در این مذاکرات، حذف آمریکا از جایگاه پدرخواندگی روابط کشورهای منطقه است.
ثانیا عربستان که همواره تلاش می شد به عنوان بازوی آمریکا در منطقه برای فشار به ایران نمایش داده شود، به توافقی مهم برای احیای روابط خود با ایران دست یافت؛ که نتیجه اش تقویت سیاست همسایگی و حذف قدرت امریکا در منطقه است.
محمد عبدالسلام؛ سخنگوی جنبش انصارالله یمن نیز گفت: منطقه به بازگشت روابط طبیعی میان کشورهایش نیاز دارد؛ به گونهای که امت اسلامی امنیت مفقود شدهاش به سبب دخالت های خارجی و در راس آن دخالت های صهیونیستی آمریکایی را پس بگیرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی هم گفت: احیای روابط با عربستان یک گام مهم در راستای ثبات منطقه و خلیجفارس است.
برخی نیز بر این باورند که عربستان سعودی با درک قدرت فزاینده نظامی ایران، با هوشمندی پای خود را از درگیری قریبالوقوع بین ایران و صهیونیست ها کنار کشید، تا تاوان ماجراجوییهای این رژیم را پرداخت نکند.
عربستان باور کرده است که محور عبری - عربی در حال تضعیف و محور مقاومت در حال بازیابی قدرت است. با همین نگاه پای خود را از زمین بازی مستکبرین کنار کشید.
یقینا مصالحه عربستان با ایران، برخی از مشکلات سیاسی، امنیتی و اقتصادی کشورمان را حل خواهد کرد و امریکا را نیز در برابر ایران ضعیف تر خواهد نمود.
فرایند این آشتی، سهم قدرت ایران را در جهان آینده بیشتر خواهد کرد.