به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ احمد اسماعیل زاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: در وعده غذایی افطار در ماه مبارک رمضان، مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل در شروع افطار توصیه میشود. همچنین استفاده از غذاهای سبک مثل فرنی، شیربرنج و نان و پنیر و سبزی، یکی از عادات خوب غذایی ایرانی در این ایام است.
وی افزود: مصرف انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بدون روغن (حلیم منبع خوبی از مواد نشاستهای، فیبر، پتاسیم و منیزیوم است) غذای مناسبی برای افطار است. از سوی دیگر خوردن آشهای غلیظ و چرب که مقدار زیادی پیاز داغ و نعناع داغ دارد و حبوبات فراوان بدلیل ایجاد مشکلات گوارشی در وعده افطار توصیه نمیشود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت یادآور شد: مصرف سیب زمینی آب پز، سبزیهای پخته مثل کدو، کلم، گل کلم، هویج و نخود فرنگی، تخم مرغ آبپز، کره و عسل غذاهای مناسبی برای افطار هستند.
وی با اشاره به رواج مصرف زولبیا و بامیه در ایام ماه مبارک رمضان گفت: مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسیدهای چرب اشباع و ترانس است، باید بسیار محدود شود. در مجموع، زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا و شله زرد خیلی شیرین در وعده افطار علاوه بر اضافه دریافت انرژی و چاقی، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود.
اسماعیل زاده با بیان اینکه مصرف بیشتر از ۸ لیوان آب آشامیدنی سالم و سایر مایعات طبیعی و آب سبزیها و صیفیها مانند آب هویج، آب گوجه فرنگی و آب کرفس در ساعات بعد از افطار مناسب است، افزود: مصرف غذاهای چرب و شور و هم چنین انواع تنقلات شور، انواع کنسروها، شورها، انواع سوسیس، کالباس و سایر فست فودها سبب تضعیف سیستم ایمنی و ایجاد تشنگی میشود. بنابراین توصیه بر این است که به جای نمک از سبزیهای خشک و معطر و محلی برای طعم دار کردن غذا استفاده شود.
وی ضمن تاکید بر اهمیت محدود کردن مصرف نمک در وعدههای افطار، شام و سحر در ماه مبارک رمضان خاطرنشان کرد: برای جبران دریافت اضافه نمک لازم است آب بیشتری مصرف شود. به علاوه در افرادی که مستعد افزایش فشار خون و یا مبتلا به این بیماری هستند باید در این زمینه احتیاط بیشتری کنند لذا توصیه میشود از حداقل مقدار نمک در تهیه غذاها استفاده شود. این مقدار کم نمک باید از نمک یددار تصفیه شده باشد.
اهمیت خواب خوب در ماه رمضان
همزمانی ماه مبارک رمضان با تعطیلات نوروز باعث میشود تا مردم شبها ساعات بیشتری را بیدار باشند اما این تغییر در زمان خواب و بیداری مطلوب نیست.
نوروز امسال با ماه پر خیر و برکت رمضان همراه شده و مومنان روزه دار از امروز با برخاستن در سحر سومین روز سال جدید، ماه مبارک رمضان را آغاز کرده و بر سر خوان پر نعمت خداوند نشستهاند.
امسال روزهای ماه مبارک رمضان هوای خنک تری را پذیراست اما وجود ماه مبارک رمضان در تعطیلات نوروز باعث میشود تا هم میهنانمان با توجه به تعطیلات نوروزی، شبها ساعات بیشتری را در بیداری بگذرانند و به اوقات فراغت خود بپردازند.
این تغییر ساعت، برای بسیاری از افراد سیکل کار و استراحتشان را دچار تغییراتی میکند؛ به ویژه تغییر در ساعت به خواب رفتن و بیدار شدن برخی عوارض و پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت که در ادامه به بیان این تغییرات و ارائه توصیههایی در این خصوص میپردازیم.
به طور متوسط یک فرد بالغ شب ها به حدود 7 ساعت و نیم تا 8 ساعت خواب نیاز دارد و این در حالی است که نیاز کودکان 6 تا 12 ساله به 9 تا 12 ساعت خواب نیاز دارند.
از این رو، پزشکان توصیه میکنند که افراد روزه دار در طول این ماه یک برنامه ریزی کاربردی برای خواب در نظر بگیرند که حداقل 4 ساعت خواب بدون وقفه را در طول شب داشته باشند.
با توجه به شب زنده داریهایی که افراد در آن دارند و همچنین بیدار شدن برای خوردن سحری، باعث بروز اختلال خواب میشود که باید آن را به شکلی مدیریت کرد.
مطالعات صورت گرفته نشان میدهد افرادی که در ماه رمضان روزه داری میکنند، حدود یک ساعت و نیم کمتر از حالت معمول میخوابند و این کیفیت خواب میتواند با توجه به 24 ساعت بودن طور شبانه روز ممکن است خستگی زیادی را به همراه داشته باشد.
تنظیم ساعت خواب و بیداری در همه حال به ویژه ایام ماه مبارک رمضان برای تأمین سلامت جسمی و روحی قابل توجه و اهمیت است.