به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ یکی از مزایای مشترک میان کارگران و کارمندان حق اولاد بوده، در واقع حق اولاد، یک کمک هزینه برای نگه داری فرزندان افراد مشمول و تامین بخشی از هزینه های آنها است. این حق، در مورد کارگران، حق عائله مندی نیز نامیده شده است. حق اولاد، که قانون محاسبه آن، متفاوت از حق عائله مندی بوده، صرفا، شامل حال کارمندان و بازنشستگان دارای فرزند می شود.
شرایط دریافت حق اولاد در قانون کار
شرایط دریافت حق اولاد کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی، در قانون کار، بیان نشده و قانون تامین اجتماعی، در ماده ۸۶ خود، به توضیح این شرایط، پرداخته است. مطابق این ماده، شرایط دریافت حق اولاد کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی، در سال ۱۴۰۲، عبارتند از:
- سابقه پرداخت حق بیمه کارگر، حداقل، ۷۲۰ روز کاری باشد.
- سن فرزندان، کمتر از ۱۸ سال بوده و در صورتی که بیش از این سن باشند، لازم است تا صرفا، به تحصیل، اشتغال داشته(تا پایان مدت تحصیل) یا به تشخیص کمیسیون های پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون تامین اجتماعی، به دلیل بیماری یا نقص عضو، قادر به کار کردن نباشند.
لازم به ذکر است که تا قبل از اصلاحات سال هزار و سیصد و نود و چهار، مطابق بند 1 ماده ۸۶، یکی از شرایط دریافت حق اولاد کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی، این شرط بوده که حق عائله مندی، صرفا تا دو فرزند اول، به فرد تعلق می گرفت. اما، پس از تغییر سیاست های جمعیتی کشور در سال هزار و سیصد و نود و چهار، این شرط، به موجب ابلاغیه تامین اجتماعی، حذف شده و بنابراین، کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی، با هر تعداد فرزند، به تعداد فرزندان، حق اولاد دریافت می کنند.
شرایط دریافت حق اولاد در قانون مدیریت خدمات کشوری
برای بررسی شرایط دریافت حق اولاد در قانون مدیریت خدمات کشوری ، باید به ماده ۶۸ این قانون و بند ۴ آن، مراجعه کرد. مطابق این ماده، برای اینکه حق اولاد و حق عائله مندی به کارمندان و بازنشستگان مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری، تعلق بگیرد، لازم است تا شرایط زیر، وجود داشته باشد:
- حق اولاد و حق عائله مندی، به کارمندان مرد شاغل، بازنشسته و و ظیفه بگیر مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری، تعلق می گیرد.
- تعلق این حق به زنان کارمند، مشروط بر این مساله است که یا دارای همسر نبوده یا همسر آنها معلول یا از کارافتاده باشد و یا زن مشمول، خود به تنهایی عهده دار مخارج فرزندان باشد.
- کمک هزینه حق اولاد، تا حداکثر سه فرزند، به مشمولان پرداخت می شود.
- دریافت حق اولاد، بابت فرزندان پسر، تا حداکثر ۲۵ سالگی فرزند، به شرط ادامه تحصیل و شاغل نبودن و برای فرزندان دختر، تا زمانی که ازدواج نکرده اند، مجاز می باشد.
میزان و نحوه محاسبه حق اولاد کارمندان در سال جاری
مطابق بند ۴ماده ۶۸ قانون مدیریت خدمات کشوری، حق عائله مندی، معادل ۸۰۰ امتیاز و حق اولاد، برای هر فرزند، تا فرزند سوم،۲۰۰ امتیاز بوده که با توجه به رقم سال جاری، به تریب، معادل ۷۰و ۱۴ درصد ضریب سالانه حداقل حقوق بوده که در ادامه، فرمول محاسبه آن را ملاحظه میکنید:
حق اولاد برای یک فرزند = ۱۴% × ضریب سالانه × حداقل حقوق مبنا
حق عائله مندی= ۷۰% × ضریب سالانه × حداقل حقوق مبنا
در صورت بیمه نکردن یا رد نکردن حق بیمه و نپرداختن آن در برخی ماه های خاص، جریمه بیمه نکردن کارگران توسط کارفرما، در مورد وی، اعمال خواهد شد که این جریمه، دو تا ده برابر حق بیمه تعیین شده در قانون کار و قانون تامین اجتماعی خواهد بود.
میزان و نحوه محاسبه حق اولاد کارگران در سال جاری
برای توضیح میزان و نحوه محاسبه حق اولاد کارگران در سال جاری، باید به ماده ۸۶ قانون تامین اجتماعی، مراجعه نمود که مطابق این ماده، این مبلغ، معادل ۳ برابر حداقل مزد روزانه یک کارگر بوده و قانون محاسبه آن، به صورت زیر است :
۱ × حداقل دستمزد روزانه × ۳ = حق اولاد برای یک فرزند
برای روشن شدن مساله و محاسبه حق اولاد کارگران تامین اجتماعی، در سال جاری، به این مثال توجه نمایید: فرض شود حداقل مزد روزانه کارگر، مبلغ ۱,۷۶۹,۴۲۸ ریال، معادل ۱۷۶ هزار و ۹۲۴تومان باشد. حال اگر کارگری، دارای یک فرزند باشند، این رقم را در عدد 3 ضرب کرده که در این صورت، حق اولاد وی، مبلغ ۵,۳۰۸,۲۸۴ ریال، معادل ۵۳۰ هزار و ۸۲۸ تومان خواهد بود.
حق اولاد بازنشستگان تامین اجتماعی
حق اولاد، صرفا به دوران اشتغال کارگران مشمول قانون تامین اجتماعی، تعلق نداشته و یکی از مزایای دوران بازنشستگی این مشمولان نیز حق عائله مندی آنها می باشد.
لازم به ذکر است؛ پرداخت حق عائله مندی، در دوران اشتغال کارگران، بر عهده کارفرما بوده و در صورت عدم پرداخت، حق شکایت کارگر از کارفرما، محفوظ می باشد. اما، در دوران بازنشستگی، دولت، توسط صندوق تامین اجتماعی، متکفل پرداخت حق اولاد است.
مبلغ حق اولاد بازنشستگان تامین اجتماعی، همچون سال های گذشته، توسط این سازمان، اعلام گردید که با توجه به افزایش حقوق بازنشستگان، این مبلغ، ۵,۳۰۸,۲۸۴ ریال، معادل ۵۳۰ هزار و ۸۲۸ تومان، برای هر فرزند می باشد.
افزایش حق عائله مندی و اولاد کارمندان دولت در سال جاری
با توجه به تورم شدیدی که در سالهای اخیر، کشور ما با آن، رو به رو بوده و نظر به اینکه این تورم، در سال گذشته نیز ادامه داشته، در این سال، دولت، در آبان ماه، تصمیم بر افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان قانون مدیریت خدمات کشوری، گرفت که به تبع این تصمیم، حق اولاد و عائله مندی این مشمولان نیز افزایش یافت.
با این توضیح که لایحه اصلاح قانون بودجه سال گذشته کل کشور و ترمیم حقوق کارکنان و حقوق بازنشستگی بازنشستگان کشوری و لشکری، در ۸ آبان ماه، در مجلس، به تصویب رسید که متن مصوب این لایحه، به شرح زیر می باشد :
در اجرای ماده ۱۶ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب هزار و چهارصد، حق عائله مندی و حق اولاد کارمندان مشمول ماده ۲۹ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه و سایر بخش های دولتی و همچنین، بازنشستگان، وظیفه بگیران و مستمری بگیران صندوق های بازنشستگی کشوری، لشکری و سایر صندوق های بازنشستگی وابسته به دولت، به ترتیب به میزان ۵۰ و ۱۰۰ درصد، افزایش می یابد.
بر اساس اعلام رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور، حق عائله مندی کارمندان دولت در سال جاری، به میزان ۵۰ درصد افزایش خواهد داشت و در حدود ۹۰۰ هزار تومان، خواهد بود. همچنین، حق اولاد کارکنان دولت نیز ۱۰۰ درصد افزایش داشته و به رقم ۴۰۰ هزار تومان خواهد رسید.
سقف پرداخت حق اولاد بازنشستگان و مستمریبگیران
گفتنی است؛ پیش از این و در پرداخت عیدی بازنشستگان تامیناجتماعی، به موجب بند ۲ ماده ۹ قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت مصوب سال ۱۳۷۰، سقف سه فرزند تحت تکفل مبنای محاسبه و پرداخت عیدی قرار گرفته بود که با مجوز مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی این سقف برداشته شد.
براساس این گزارش، به موجب مصوبه دولت در زمینه پرداخت عیدی کارکنان و بازنشستگان، به مبلغ عیدی سال ۱۴۰۱ این اقشار به ازای هر فرزند تحت تکفل مبلغ ثابت ۲۰۰ هزار تومان افزوده میشود.
در اجرای قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت که پس از تصویب سیاستهای جوانی جمعیت تغییری نکرده است، سقف سه فرزند مبنای محاسبه این مبلغ قرار گرفته بود که با مجوز اخیر مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی مقرر شد، این سقف برداشته شده و تمام فرزندان تحت تکفل بازنشستگان در محاسبه حق اولاد لحاظ شوند.