به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ دلایل خواب آلودگی در فصل بهار ممکن است به دلیل تغییرات فصلی و تاثیر آنها بر بدن و روان باشد. در فصل بهار، با افزایش درجه حرارت، بدن به سرعت متأثر از تغییرات محیطی شده و این تغییرات میتواند باعث خستگی و خواب آلودگی شود. همچنین، با تغییرات فصلی، احتمال بروز آلرژیها و عوارض ناشی از آنها افزایش مییابد که میتواند باعث خستگی و خواب آلودگی شود.
هورمونی که در فصل بهار با گرم شدن هوا و طولانی شدن روزها در بدن تولید میشود هورمون سروتونین است. سروتونین هورمون شادی و افزایش سطح خلق و خو است.
از دلایل دیگر خواب آلودگی بهاری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش طول مدت روز در بهار باعث خواب آلودگی و کاهش تمرکز بسیاری از افراد خواهد شد.
- بسیاری از خواب کافی محروم میشوند و احساس خستگی و کسالت میکنند.
- خواب آلودگی میتواند به علت تنظیم نبودن ساعت بیولوژیک بدن باشد.
- کمبود جریان خون و انرژی کافی در مغز و اندامها باعث خواب آلودگی در بهار میشود. معمولا، در فصل زمستان جریان خون در سطح بدن کمتر میباشد. بنابراین، بیشتر جریان خون در مغز و اندام ها میباشند و مواد مغذی و اکسیژن را به جاهایی میبرد که مورد نیاز است.در بهار، مویرگ ها گشاد میشوند و جریان خون در سطح بدن بیشتر میباشد و خون کمتری به اندامها و مغز میرسد.
- علاوه بر این در بهار، سوخت و ساز بدن بیشتر میشود و مصرف اکسیژن زیاد میشود که باعث کاهش ذخیره اکسیژن مغز میشود.
خواب آلودگی در بهار طبیعی است و جای هیچ نگرانی نیست و معمولاً خود به خود و با رعایت برخی تدابیر از بین میرود. اما میتواند نشانه ای از بیماری فشار خون بالا و قند خون بالا هم باشد، لذا اگر این خوابآلودگی ادامه داشت، به پزشک مراجعه نمایید.
راه هایی برای درمان خواب آلودگی بهاری
به منظور درمان خواب آلودگی بهاری بهتر است رژیم غذایی متعادل داشته باشیم و در مصرف هیچ ماده غذایی زیادهروی نکنیم، با این حال بعضی از مواد غذایی همچون میوهها و سبزیجات تازه، حبوبات، غلات سبوس دار، آجیل و… به دلیل خواصی که دارند، برای مقابله با خوابآلودگی بهاری مفید هستند.
- کاهش مصرف مواد غذایی خواب آور مانند ماست، دوغ، کاهو، خیار، کدو و …
- حذف وعده نهار (در صورت عدم ضعف) یا مصرف نهار به صورت سبک
- کاهش مصرف مواد غذایی پرچرب و دارای روغن زیاد
- جویدن کمی هل یا زنیان بعد از غذا (در صورت اختلال هضم، سنگینی و نفخ)
- نوشیدن دمنوش به خشک به همراه کمی هل بعد از وعده نهار و شام (با رعایت فاصله زمانی)
- پرهیز از مصرف زیاد شیرینیها و قند و شکر
- پرهیز از مصرف غذای زیاد و سنگین و ورزش شدید، قبل از خواب شب
- مصرف صبحانه به صورت کامل؛ صبحانه کامل، کالری کافی در طول روز را تامین میکند.
- گنجاندن متعادل مواد پتاسیم دار در وعده غذایی هفتگی، پتاسیم باعث شادابی سلول ها میشود. گوجه فرنگی، پرتقال، موز و سیب محتوی مقدار زیادی پتاسیم میباشند.
- مصرف سبزیجات تازه از قبیل: اسفناج و هویج که به افزایش سوخت و ساز و دفع سموم از بدن کمک میکنند.
- نعناع به رفع خستگی و خواب آلودگی کمک میکند.
رفع خواب آلودگی بهاری با دمنوش های گیاهی
طب سنتی با معرفی انواع دمنوش های گیاهی که باعث افزایش انرژی بدن میشوند، به دوری از رخوت بهاری کمک خواهد کرد.
دمنوشهای بهاری، با عطر و طعم تازهشان، انرژیبخش هستند و جایگزین مناسبی برای داروهای شیمیایی هستند، این دمنوشها معمولاً در رفع کسالت و حساسیت بهاری بسیار کمک کننده هستند.
چای سبز
چای سبز مادهای به نام پلی فنول دارد که تمرکز، سطح انرژی و آرامش را افزایش میدهد و به تنظیم خواب کمک میکند و این یکی از خواص چای سبز است. فاصله زمانی بین نوشیدن چای سبز تا وقتی که اثر ضد خوابآلودگی خود را بر بدن بگذارد، طولانیتر از چای سیاه و یا قهوه بوده و در حدود یک تا دو ساعت است. برای همین آن را زودتر از وقتی خوابآلودگی به سراغتان میآید، مصرف کنید. صبح قبل از صبحانه و یا اواسط صبح زمان مناسبی برای نوشیدن یک فنجان چای سبز خواهد بود.
لیموترش
آب یک عدد لیمو ترش را در یک لیوان آب گرم بچکانید و آن را بعد از بیدار شدن از خواب و قبل از صبحانه بنوشید. لیمو خوابآلودگی ناشی از خشکی سلولی را برطرف میکند و بهعلاوه برای سیستم گوارش و معده نیز مفید است. اگر طعم ترش لیمو شما را اذیت میکند، آن را با مقداری عسل، شیرین کنید.
سرکه سیب
سرکه سیب قدرت سم زدایی دارد، بهخاطر همین در طب سنتی برای بهبود وضعیت فرد خسته و خوابآلوده بهکار میرود. مخلوط دو قاشق سرکه سیب و آب ولرم را نیم تا یک ساعت قبل از صبحانه میل کنید تا انرژی را به بدن شما برگرداند.
چای کوهی
چای کوهی خاصیت آرامشبخش بودن دارد، علاوه بر آن برای رفع خستگی و حالت رخوت دمنوشی توصیه شده است. چای کوهی را مانند بقیه چایها با ریختن داخل آب جوش و چند دقیقه قرار دادن روی بخار دم میکنند.
دمنوش بهارنارنج
بهارنارنج یا همان شکوفه مرکبات طبع گرم دارد و ازجمله خواص دمنوش بهار نارنج مفید بودن برای تحریکات عصبی، استرس و بیقراری است. مدت لازم برای دم کشیدن آن در حدود ۲۰ دقیقه است.
دمنوش زنجبیل
زنجبیل نیز گیاهی با طبع گرم است که از ساقه آن به عنوان ادویه و چاشنی استفاده میکنند. دمنوش زنجبیل خواص تسکیندهندگی دارد و برای درمان فشار خون، گرفتگی عضلات، رفع خستگی و ایجاد آرامش مؤثر است. زنجبیل را پوست گرفته، ورقه ورقه کنید و در قوری آب جوش به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید. زنجبیل طعم تند دارد و بهتر است برای شیرین کردن آن از عسل استفاده کنید.