به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مهرعلی باران چشمه رئیس فدراسیون ورزشهای زورخانهای و کشتی پهلوانی در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانهای، در ابتدا پیرامون عملکرد سال ۱۴۰۱ فدراسیون اظهار داشت: علیرغم این که فدراسیونمان جزو المپیاد مستعدین وزارت ورزش و جوانان نبود، در دوز آخر با پیگیری وزیر به مسابقات اضافه شدیم و رویداد خوبی هم داشتیم. رویداد را در نونهالان و بزرگسالان برگزار کردیم و از نظر تامین نیروی انسانی داور و مربی، با مشکل مواجه بودیم. در سال ۱۴۰۱ دقیقا ۳۴ دوره آموزشی داشتیم که ۱۲۴۰ مربی، مرشد و داور را تربیت کردیم. ما هم زورخانهای، هم کشتی پهلوانی و هم مرشدی هستیم که مسابقات و دورههای متفاوتی دارند. در خیلی از استانها و شهرستانها مرشد به حد کافی نداریم و برخی شهرستانها فاقد حتی یک مربی و مرشد هستند. پارسال دوره مربیگری و داوری بینالمللی را برگزار کردیم که ۷۷ شرکتکننده از کشورهایی نظیر هند، عراق، روسیه و ... داشت و امسال هم میخواهیم این کار را انجام داده و وضعیت را ارتقا بدهیم.
وی افزود: در استادیوم ۱۲هزارنفری آزادی مسابقات کشتی پهلوانی را سال قبل برگزار کردیم که پس از ۷ سال پهلوان دیگری به عرصه آمد. امیدواریم بتوانیم کشتی پهلوانی را بیشتر توسعه داده و ترویج بدهیم. اتفاقات خوبی در سال قبل افتاد؛ تفاهمنامهای با آموزشوپرورش برای توسعه در مدارس داشتیم و مرشد تربیت کنیم. ۶ استان را بهعنوان نمونه انتخاب کردیم و تقریباً نزدیک ۱۰۰۰ مرشد دانشآموز در ۱۴۰۱ تربیت شدهاند. در سال جدید ۶ استان دیگر را هم اضافه کردیم و تفاهمی با فدراسیونهای دانشگاهی، کارگری، سازمان سما و دانشگاه سبزواری داشتیم. در سال ۱۴۰۱ مسابقات مختلفی را در سطوح مختلف سنی و صنفی برگزار کردیم تا بر اساس قوانین و مقررات فدراسیون پیش برویم.
رئیس فدراسیون زورخانه ای با تاکید بر افتتاح چند زورخانه جدید گفت: سال قبل از وضعیت ۲۰ استان از نزدیک باخبر شدیم و با ائمهجمعه این استانها هم مذاکره کردهایم چون مسئول ستاد ترویج فرهنگ پهلوانی هستند. در ۱۴۰۱ ما ۲۰ زورخانه افتتاح کردیم و هفته آتی هم چند زورخانه دیگر را افتتاح میکنیم. فدراسیون ما برای اولینبار دارای آئیننامه انضباطی اختصاصی شد و از افراد متخصص و مجرب در این امر استفاده کردیم.
وی با اشاره به اهمیت توسعه جهانی این رشته بیان کرد: میخواهیم این ورزش را ترویج و توسعه بدهیم و تیمهایی را به فستیوال زیرنظر یونسکو در کرهجنوبی و یا ایتالیا و جام جهانی فرستادیم که تشویق ورزشکاران را هم به همراه داشته باشد و باعث انگیزه بچههای تیم ملی بشود. موفق نشدیم در سالهای گذشته مسابقات بینالمللی برگزار کنیم و لاجرم تیم را به کشورهای دیگر فرستادیم. در فستیوال ایتالیا هم تیم برتر شدیم.
وی درباره کمیتههای انضباطی و سپر شدن این کمیته برای فدراسیون در برابر انتقادات، بیان داشت: ۲ سالی که در این فدراسیون بودیم، کسی برای اظهارات منتقدانهاش بازخواست نشده. این کمیته برای مسائل حین مسابقات بوده و سال قبل هم چندین جلسه برای بررسی تخلفات و اعتراضها داشتیم که بیشتر درباره ورزشکاران بوده. انشاالله درباره منتقدین هم فراخوانی نخواهیم داشت.
بارانچشمه درباره تاریخشفاهی و تولیدمحتوا برای توسعه این رشتهها، اذعان داشت: اولین فیلم از زندگی شهید ابراهیم هادی در حال تولید است و اسناد شهید فهمیده را هم در اختیار این گروه گذاشتیم. مطمئناً جزو ضروریات ما این است که تاریخ شفاهی از پهلوان ادوار سالهای گذشته به ثبت برسد و قطعاً جزو سرلوحه کار ماست.
رئیس فدراسیون در مورد مسابقات در زندانهای سراسر کشور گفت: امسال همین ما در استان کرمانشاه این مسابقات را خواهیم داشت. سال ۱۴۰۰ با سازمان زندانها توافقنامهای تنظیم کردیم که مطمئنم با تجربه کسب شده و شرایط موجود، مسابقات بهتری نسبت به سال قبل برگزار میکنیم. درصدد ادامه همکاری در این زمینه هم هستیم.
باران چشمه درباره بحث بودجه فدراسیون بیان کرد: از قصد درباره بودجه حرفی نزدم چون سال قبل بودجه ۲۴ یا ۲۵ فدراسیون در تبصره ۱۴، مشکلاتی برایشان بهوجود آمد. سازمان برنامه در ۳ ماهه ابتدایی سال حدود ۳۰ درصد را پرداخت کردند اما مابقیاش ماند تا تعیینتکلیف. البته وزارت ورزش و جوانان از ما حمایت خوبی داشت و بودجه ما را پرداخت کردند چون این ورزش نیاز به حمایت و توسعه بیشتری دارد. ۳ ماه آخر سال این مشکل مالی را داشتیم اما برطرف شد. امسال هم هنوز هیچ تفاهمنامهای با هیچ فدراسیونی منعقد نشده و بودجه کلان از سوی دولت ابلاغ نشده. وزارت فعلاً تنخواهگردان به فدراسیونها پرداخت کرده تا تعیینتکلیف شود. بهنظر میرسد شرایط سخت نیست.
بارانچشمه در رابطه با آخرین وضعیت ورزش در یونسکو و ثبت آن بهنام آذربایجان تصریح داشت: آئین ورزش زورخانهای و کشتی پهلوانی در سال ۱۳۸۹ به نام جمهوری اسلامی ایران در یونسکو ثبت شده. آذربایجان سال گذشته پیشنهاد ثبت فرهنگ پهلوانی را به یونسکو داد. این کشور تا چند سال قبل تحت قلمرو کشور ما بوده و برخی تصاویر قدیمی را هم به یونسکو بردهاند و مطرح کردهاند. در یونسکو وزارت ورزش و ارشاد و خارجه عضو نیستند، میراث فرهنگی عضو است و مدیرکل و معاون وزیر در آن نشست حضور داشتند. ما و فدراسیون بینالمللی اعلام کرده بودیم که چنین اتفاقی دارد میافتد اما یونسکو تایید کرد فرهنگ پهلوانی برای آذربایجان باشد چون پیگیری نشد. اگر الان بخواهیم همین عنوان را ثبت کنیم، به نام ما هم ثبت میشود. یونسکو دنبال نزدیک کردن خردهفرهنگها به یکدیگر است و مثلا عید نوروز هم به نام ۷ کشور است. ما اعتراضمان را کردیم چون آذربایجان کمتر از ۵۰ ورزشکار و مربی و داور زورخانهای دارد که آن هم تربیت شده ایران هستند. این قصور وزارت میراث فرهنگی بوده و باید پاسخگو باشند. همه دنیا میدانند این ورزش متعلق به ماست و سندش را هم داریم.
رئیس فدراسیون زورخانه ای درباره برنامه های فدراسیون برای هفته پهلوانی گفت: هفته آینده، هفته ترویج فرهنگ پهلوانی است و به همین مناسبت با کمک معاونت وزارت ورزش، از ۱۴ام اردیبهشت بهترتیب برنامههایمان را با حضور در قبور شهدا و تجلیل از خانوادههای آنان، تجلیل از کادر درمان سلامت، بانوان ورزشکار، تجلیل از مرشدان و پیشکسوتان و شعرا، گلریزان برای کمک به نیازمندان و روز ۱۸ام هم در تهران با حضور وزیر، مراسمی جهت تجلیل از جوانمردان و پهوانانان در همه حوزهها اعم از امنیت، سلامت، جهادی، ساختوساز و ... را خواهیم داشت. ۱۹ام نیز از زورخانهداران تجلیل میکنیم و ۲۰ام هم اجرای ورزش زورخانهای در تمام زورخانهها، فضای باز و تجلیل از ورزشکاران برتر را داریم.
وی با اشاره به برنامه های سال پیش رو بیان کرد: در سال ۱۴۰۲ هدف اصلی ما توسعه ورزش در نونهالان و نوجوانان است. لیگ مستعدین را باز هم خواهیم داشت؛ هم در کشتی پهلوانی و هم در ورزش زورخانهای. برنامههای بیشتری را در سال جدید از ما میبینید. ۴۳ دوره مربیگری و داوری پیشبینی کردهایم تا در ۲ سال آتی نیازهای اولیه را تامین کنیم و خلا مربی، داور یا مرشد نداشته باشیم. قرار شده مرشدان ما تحت پوشش بیمه صندوق حمایت از هنرمندان وزارت ارشاد قرار بگیرند. تدوین سند راهبردی ۱۰ ساله فدراسیون توسط چند تن از دوستان مجرب انجام شده و طی روزهای آتی رونمایی میکنیم. مسابقات کشتی پهلوانی را هم با حمایت فدراسیون کشتی برگزار کردهایم و میکنیم.
باران چشمه با اشاره به راه اندازی لیگ زورخانه ای تصریح کرد: صحبتهایی که برای لیگ ۱۴۰۲ انجام دادیم؛ با مس سرچشمه و سپاهان صحبتهای خوبی داشتیم اما با سرخابیها مذاکرهای نداشتیم و با توجه به شرایط مالی این ۲ باشگاه، علاقهای هم به این کار نداشتیم. میشود اگر شرایطش باشد، صحبت کنیم و همه باشگاههای پرطرفدار را به این رشته اصیل و بومی بیاوریم.
وی در پاسخ به این سئوال که بحث معافیت زورخانه ها از اشتراکات انرژی چه شد، گفت: موضوع معافیت آب و گاز و برق زورخانهها را سعی کردیم مثل مساجد به لایحه بودجه ببریم. خیلی تلاش شد ولی مورد تصویب قرار نگرفت که از معضلات جدی ماست. نصف زورخانهها شخصی هستند و نصف برای نهادها.