به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، محمد زمانیان در خصوص معرفی بذور مقاوم به خشکی در سال جدید عنوان کرد: یکی از اهداف و وظایف اصلی مؤسسه معرفی و اصلاح ارقام در مقابل تنشهای زنده و غیر زنده مثل کم آبی و شوری است.
وی افزود: در همین راستا مؤسسه همه ساله پروژههای تحقیقاتی تعریف شده دارد و ارقام متحمل به خشکی، شوری و سایر تنشها را معرفی میکند. این طرحها شامل طرح گیاه متحمل به خشکی در گندم، گلرنگ یا معرفی علوفههای کم آببر مثل ارزن و سورگوم در راستای کمآبی بوده است.
رئیس مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر ادامه داد: بهعنوان مثال با معرفی رقم سیروان حدود هزار متر مکعب آب کمتر در هر هکتار مصرف میشود، یا رقم پیشگام که رقم گندم آبی است و با کاشت آن حدود دو هزار متر مکعب آب در هر هکتار مصرف میشود.
زمانیان با اشاره به معرفی ارقام جدید ذرت گفت: با معرفی و اصلاح ارقام زودرس ذرت نسبت به ارقام مرسوم و دیر رس در هر فصل زراعی، ۳ تا ۴ نوبت آب کمتری مصرف میشود. این مثالها از نمونههای اقدامات مؤسسه در حوزه کم آبی و خشکی است.
وی با بیان اینکه هر ساله روی ژرم پلاسمها نیز تحقیقات لازم انجام میشود، اضافه کرد: بهطور کلی مؤسسه روی ۳۵ محصول زراعی تحقیق میکند اما اولویت ما با توجه به سیاستهای کلی کشور غلات (گندم و جو)، دانههای روغنی و علوفهای است.
سالانه ۱۵ رقم جدید بذر اصلاح شده معرفی میشود
رئیس مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در پاسخ به اینکه درصد زیادی از دانههای روغنی به کشور وارد میشود آیا برنامهای برای تولید بذر این گیاهان دارید، تصریح کرد: معمولاً تحقیقات مؤسسه، طبق برنامهها و اسناد بالا دستی وزارت جهاد کشاورزی انجام میشود.
زمانیان افزود: موضوع اصلی در خصوص کشت دانههای روغنی رسیدن به خودکفایی است. گیاهان روغنی همچون کلزا، آفتابگردان، کنجد و کاملینا در هر منطقه از کشور کشت میشود و اگر کشت آنها در هر کدام از مناطق کشور با چالش و مشکل مواجه شود، مؤسسه طبق برنامه ابلاغی به مسئله ورود میکند.
وی اذعان داشت: ما در کشور مشکل کمبود روغن داریم و نیاز به خودکفایی در این حوزه احساس میشود. کلزا یکی از گیاهانی است که محققان ما توانستهاند ارقام بسیار خوبی همچون OP را به کشاورزان معرفی کنند. این رقم عملکرد ۳ تا ۶ تن در هکتار دارد.
رئیس مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر بیان کرد: در خصوص ارقام هیبرید کلزا نیز مطالعات آغاز شده است و بهزودی شاهد معرفی ارقام هیبریدی کلزا خواهیم بود.
زمانیان با بیان اینکه به صورت کلی هرساله با توجه به تغییر شرایط زراعی و اقلیم کشور ارقام جدید به کشاورزان معرفی میشود، گفت: میانگین ارقام معرفی شده از اوایل انقلاب تا سال ۹۳، سالانه پنج رقم بوده است اما از سال ۹۳ تا ۱۴۰۰ بهطور میانگین ارقام معرفی شده به حدود ۱۵ رقم در سال رسیده است.
وی تصریح کرد: معمولاً واردات بذر تا حدودی در زمینه دانههای روغنی یا گیاهان زراعی دیگر وجود دارد اما تولید بذر ارقامی مثل ذرت که به بخش خصوصی واگذار شده است، در کشور انجام میشود و این بذرها به کشورهای عربی صادر میشود.
زمانیان گفت: در حال حاضر به نقطهای رسیدهایم که بذر برخی ارقام زراعی را صادر میکنیم و این مسئله بسیار امیدبخش است.