جزییات شرایط استفاده از قانون کسر خدمت ایثارگری/استفاده از حق ایثارگری پدر برای کسر خدمت مشمولان غایب

به  گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مشمولان خدمت سربازی می‌توانند تحت شرایط خاص از کسری خدمت ایثارگری استفاده کنند. مدت زمان کسری جبهه پدر بستگی به مدت زمان حضور پدر مشمول در جنگ دارد، در واقع به ازای هر یک ماه حضور پدر، مشمولان در جبهه، افراد می‌توانند ۱۲ روز کسری خدمت ایثارگری دریافت کنند.

مدت زمان کسری خدمت ایثارگری به مدت زمان حضور پدر مشمولان در جبهه بستگی دارد. بنابراین، افرادی که دارای شرایط کسری خدمت سربازی ایثارگری هستند، می‌توانند با انجام مراحل دریافت کسری خدمت ایثارگری، مدت زمان مشخصی را از خدمت سربازی خود کم کنند.

استفاده از قانون کسر خدمت ایثارگری

در ارتباط با شرایط استفاده از کسری خدمت ایثارگری باید اشاره کنیم طبق اعلام سازمان نظام وظیفه، مشمولان به ازای هر ماه جبهه یا هر درصد جانبازی پدر خود، می‌توانند از مدت ۱۲ روز از خدمت سربازی استفاده کنند.

 برابر تصویب ستاد کل نیروهای مسلح، تمامی کارکنان وظیفه غایب حین خدمت می‌توانند از کسر خدمت ایثارگری والدین (رزمندگی، جانبازی و آزادگان) بهره‌مند شوند.

مشمولان غایب درصورت اشتغال به خدمت می‌توانند از این کسر خدمت بهره‌مند شوند، در واقع تمامی کارکنان وظیفه غایب حین خدمت که دارای کسر خدمت ایثارگری والدین هستند، می‌توانند از امتیاز مذکور بهره مند شوند.

استفاده از معافیت ایثارگری برای مشمولان غایب

 معافیت ایثارگری برای مشمولان غایب و امکان استفاده از آن، موضوعی است که در سال‌های اخیر با تغییرات زیادی همراه بوده است. در برخی از قوانین نظام وظیفه، برای دریافت انواع معافیت یا کسری خدمت شاهد این موضوع هستیم که داشتن غیبت از سربازی مانع استفاده از این قوانین بوده؛ اما با توجه به جایگاه ایثارگران و به منظور تکریم این افراد، این قانون برای معافیت های ایثارگری به حالت لغو در آمده است.

در حال حاضر امکان استفاده از این نوع معافیت حتی برای افرادی که در زمان رسیدن به سن مشمولیت سربازی، غیبت داشته اند، وجود دارد.

یکی از دلایلی که می‌توان برای این موضوع مطرح کرد، این است که فرزندان ایثارگران، شامل فرزندان شهدا، جانبازان، رزمندگان، آزادگان و… قبل از اینکه به سن مشمولیت برسند نیز شرایط لازم برای معاف شدن را دارند؛ اما بنا به هر دلیلی اقدامات لازم را انجام نداده‌اند.

این قانون برای انواع دیگر معافیت‌ها و کسری‌های خدمت نیز وجود دارد که طی آن اگر مشمولی قبل از تاریخ مشمولیت و وارد شدن به دوره غیبت، شرایط لازم برای معافیت را داشته باشد، مثلا شرایط دریافت معافیت کفالت را داشته باشد؛ بدون در نظر گرفتن غیبت، می‌تواند برای معافیت اقدام کند که به منظور تکریم و بزرگداشت ایثارگران، این امکان فراهم شده است.

در واقع تمامی فرزندان ایثارگران نمی‌توانند به طور کامل از رفتن به خدمت سربازی معاف شوند. میزان دوره ایثارگری پدر یا مادر، یکی از مولفه‌هایی است که در معافیت ایثارگری مشمولان غایب نقش دارد.

شرایط لازم برای معافیت ایثارگری مشمولان غایب

شرایطی که برای دریافت معافیت ایثارگری در نظر گرفته شده است، برای تمامی افراد مشمول حتی مشمولان غایب یکسان است و برخورداری از این نوع معافیت به طول دوره خدمت والدین در جبهه یا مدت زمان اسارت و درصد جانبازی و… بستگی دارد.

ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که اجماع و تلفیق امتیازات ایثارگری برای معافیت فرزندان بیشتر امکان پذیر است. مثلا ایثارگرانی که دارای ۶۰ ماه سابقه رزمندگی در جبهه هستند، می‌توانند دو نفر از فرزندان خود را معاف کنند یا سابقه ۴۸ ماه آزادگی برای معافیت دو فرزند از خدمت سربازی کافی است.

مهمترین شرایط لازم برای این معافیت

تمامی فرزندان شهدا و افراد جاوید الاثر، حتی در صورت داشتن غیبت، از خدمت سربازی معاف می‌شوند.

برای فرزندان آزادگان با سابقه اسارت بیش از ۲۴ ماه، یکی از فرزندان از رفتن به خدمت معاف می‌شود.

فرزندان رزمندگانی که ۳۰ ماه در جبهه حضور داشته‌اند نیز مشمول معافیت ایثارگری می‌شوند.

به ازای هر ۲۵ درصد جانبازی نیز یکی از فرزندان جانبازان از رفتن به خدمت معاف می‌شود.

هر فرد مشمولی که یکی از شرایط ذکر شده در بالا را داشته باشد، می تواند برای دریافت معافیت ایثارگری اقدام کند؛ اما داشتن تاییدیه از بنیاد شهید و ایثارگران، مبنی بر داشتن این سوابق الزامی است.

کسری خدمت ایثارگری تنها شامل یک فرزند می‌شود

قانون کسر خدمت ایثارگری، فقط برای یک فرزند از یک خانواده در نظر گرفته شده و چنانچه یکی از فرزندان، مدتی از این کسری استفاده کرده باشد، فرزند دیگر نمی‌تواند از قانون کسری خدمت ایثارگران بهره‌مند شود.

لازم به ذکر است؛ فرزندان دوقلو یا سه قلو، می‌توانند این قانون را بین خودشان تقسیم کنند؛ یعنی اگر یک برادر نیمی از مدت کسر خدمت ایثارگری را استفاده کرده باشد، برادر دوقلوی دیگر نیز می‌تواند نیمی دیگر را برای کسر خدمت استفاده کند.

تمام مراحل برای معاف شدن مشمولان غایب، به دلیل سوابق ایثارگری والدین، مانند دیگر مشمولان واجد شرایط این معافیت است.

بر همین اساس کاری که مشمولان غایب باید برای استفاده از معافیت ایثارگری والدین انجام دهند، مراجعه به بنیاد شهید و دریافت برگه مربوط به سوابق است، که بعد از این مرحله مشمول باید به دفاتر پلیس +۱۰ برود و دفترچه اعزام به خدمت را دریافت کند.

فرم های مربوط به درخواست معافیت ایثارگری که در این دفترچه تعبیه شده، باید به دقت پر شوند و بعد به همراه سایر مدارک، به دفاتر پلیس الکترونیکی یا همان پلیس +۱۰ ارائه شود. این دفاتر مدارک را به سازمان وظیفه ارائه می دهند.

سازمان وظیفه طی چند مرحله استعلامانی را درباره مدارک شناسایی مشمول و ایثارگر و همچنین سوابق ایثارگری از سازمان ثبت احوال و… می گیرد، که در صورت تایید، با درخواست معافیت مشمول موافقت می شود.

بر اساس قانون نظام وظیفه عمومی، سربازانی که پدرشان سابقه حضور در مناطق جنگی یا جانبازی داشته باشند، می‌توانند به ازای هر ماه جبهه یا هر درصد جانبازی، مدت ۱۲ روز از کسری خدمت سربازی برخوردار شوند.