آقای مدیرعامل باما نقش شما چیست؟ / چرا شرکتی سودده، زیان را به سهام‌داران تحمیل می‌کند؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ در سال ۱۳۳۰ شرکتی در نزدیکی اصفهان با نام تجاری باما تأسیس گردید که امروز باسابقه نزدیک به ۷ دهه از قدیمی‌ترین شرکت‌های معدنی در ایران به‌حساب می‌آید، موضوع اصلی فعالیت این شرکت تولید کنسانتره سولفور روی و سرب بوده و با در نظر گرفتن صورت‌های مالی به‌عنوان یکی از شرکت‌های سودده در بورس به‌حساب می‌آید که فعالان بازار سرمایه آن را با نام کاما می‌شناسند.

سهمی با بنیان قوی و اقتصادی و دارایی‌های فراوان که برای سهام‌داران خرد جز زیان، آورده‌ای نداشته است

سهام کاما همان‌طور که گفته شد در میان فعالان بورس به بنیان قوی و اقتصادی و دارایی‌های فراوان که پشتیبان این شرکت است معروف است و تا کنون این سهم حداقل در ۵ موج رشد داشته و خریداران این سهم انتظار دارند باتوجه‌به حمایت‌های دولتی از سوی وزارت صمت و سایر معافیت‌های پایه‌های مالی در برنامه‌ریزی‌های کلان کشور در سال‌های اخیر باز هم شاهد رشد این سهم باشند که به دلایل گوناگون این سهم نه‌تنها رشد چندانی نداشته، بلکه به‌خصوص سهام‌داران خرد این شرکت بارها زیان‌دیده‌اند.

زیان‌های این سهام‌داران تا کنون بارها موجب شده که در شبکه‌های اجتماعی و خبرگزاری‌های رسمی این سهام‌داران مطالبات خود از شرکت باما با نماد کاما را برای بررسی و برخورد قانونی با حقوقی این سهم مطرح کنند و علت آن را عرضه بی‌رویه و برای پایین نگه‌داشتن مصنوعی و درآوردن سهم از دست سهام‌داران خرد و خسته این شرکت بدانند آنها اعتقاد دارند سهام‌داران حقوقی سعی دارند با پایین نگه‌داشتن قیمت سهام این نماد این سهم‌ها را به قیمت‌هایی پایین‌تر از ارزش واقعی از سهام‌داران خرد بخرند.

عمده‌ترین دلیل خواسته‌های بازبینی سهام کاما از دیدگاه سهام‌داران این شرکت ۱- ریزش بیش از ۸۵ درصدی سهم ۲- عدم فروش محصول در زمان مناسب ۳- عدم تقسیم سود مناسب ۴- عدم انطباق افزایش هزینه‌های عملیاتی با نرخ تورم ۵- نیاز به تحقیق و تفحص در مورد شرکت‌های زیرمجموعه که به‌صورت کارمزدی کار می‌کنند، است.

عوامل مؤثر بر فروش و سودآوری شرکت (باما)

اصلی‌ترین عامل مؤثر بر میزان درآمدهای عملیاتی شرکت(باما)، نرخ فروش جهانی (بازار لندن) محصولات است.

تأثیر  نرخ ارز بر کاما

در مواردی که شرکت باما با نماد کاما اقدام به خرید مواد اولیه می‌نماید (خرید خاک از شرکت‌های خارجی)، تغییرات نرخ دلار می‌تواند تأثیر به سزایی در بهای تمام شده تولید داشته باشد.

همچنین تغییرات نرخ دلار می‌تواند تأثیر چشمگیری بر درآمدهای صادراتی شرکت داشته باشد.

عوامل مهم تأثیرگذار در هزینه‌های شرکت کاما

بخش اعظم بهای تمام شده شرکت،  مواد مستقیم مصرفی (خاک استخراجی یا خریداری) است، بنابراین افزایش یا کاهش بهای تمام شده خاک مصرفی، نقش به سزایی در تعیین بهای تمام شده محصولات  دارد.

تأثیر تورم بر ابزار و لوازم استخراجی  و حفاری (فعالیت اصلی شرکت باما)

میزان مواد اولیه استخراجی (پیمانکاران و کارگران)  یا خریداری شده (منظور خاک استخراجی یا خریداری شده است).

سایر عوامل مؤثر بر سود و زیان کاما

  • تداوم تحریم‌ها سبب  ایجاد مشکلاتی در دریافت مطالبات ناشی از صادرات می‌شود.
  • اکتشاف معادن جدید سرب و روی سبب افزایش فعالیت و کاهش بهای تمام شده تولید می‌شود.

شرکت باما در شرکت‌های ذوب و روی اصفهان و شاهین روی سپاهان و بازرگانی میناب، کانی طبس، نقش استراتژیکی در تعیین سیاست‌های مالی و عملیاتی دارد (سودآوری شرکت‌های زیر مجموعه، بر میزان سود شرکت مادر تأثیرگذار است).

نتایج بررسی و تحلیل‌های انجام شده از سوی انجمن خبرگان بورس نشان از این دارد که پورتفو بلندمدت کاما سهمی سودده است و درصد احتمال زیان آن بسیار کمتر از درصد سوددهی آن بوده و با این شرایط عجیب است که عمده سهام‌داران این شرکت باتوجه‌به صورت‌های مالی حاکی از سود چگونه است که همواره زیان‌دیده‌اند.

شایان‌ذکر است شرکت باما(کاما) در اسفندماه ۱۴۰۱ حدود مبلغ ۱۶۷ میلیارد تومان درآمد داشته که این میزان در مقایسه با ماه گذشته ۵۸% و همچنین در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۶۲۶% افزایش درآمد پیدا کرده است.

کاما در اسفندماه حدود بیش از ۱۲۰۰۰ تن از محصولات خود را به فروش رسانده که این میزان در مقایسه با حجم فروش ماه گذشته خود حدود ۱۱۴% رشد پیدا کرده است.

همچنین از پرفروش‌ترین محصولات کاما در اسفندماه می‌توان به کنسانتره سولفور روی فروش صادراتی  با سهم ۱۴۰ میلیارد تومان اشاره کرد که به‌عنوان پرفروش‌ترین محصول این شرکت در این ماه شناخته شده است.

این شرکت که در سال ۱۴۰۲ فروش نامنظمی داشته در فروردین‌ماه سال ۱۴۰۲ معادل ۶۳ میلیارد تومان صرفاً از محل فروش داخلی تأمین نموده است که رقم خوبی برای یک ماه است و باز هم‌نشان از سوددهی این شرکت را دارد.

به گزارش راه دانا، امروز چهارشنبه سوم خرداد ماه نیز با وجود اینکه بازار روند تقریبا مثبتی دارد این سهم منفی است و سؤالی که این میان سهام‌داران خرد از آقای مدیرعامل شرکت باما دارند این است که چرا شرکتی با این توان و بنیه و ساختار مالی و کاری توانمند، باید چنین زیان ادامه داری را به سهام‌داران خرد خود تحمیل کند؟

 

با وجود سودآوری شرکت کاما، افزایش هزینه‌های اداری و... موجب شده که پس از گذشت بیش از دو سال از ریزش تاریخی بورس هنوز سهام‌داران این نماد در زیان باشند.