برای نمایشگاه کتاب؛ پاتوقی برای عینکی های عشق کتاب

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ امسال هم به مانند ادوار گذشته، سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در مکان همیشگی مصلی آغاز به کار کرده و هر روز از ساعت ده صبح تا ۸ شب میزبان دوستداران کتاب و مطالعه است؛ هرچند در این دو سه روز اول نمایشگاه، به دلیل استقبال زیاد بازدیدکنندگان، نمایشگاه تا ساعت ۹ شب همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد.

شاید نام دورهمی بزرگ، محفلی دوستانه و پاتوقی برای عینکی های کتاب خوان و عشق کتاب، واژه های مناسب و بهتری به جای کلمه خشک و رسمی «نمایشگاه» باشد؛ زیرا به واقع خانواده بزرگ نشر و کتاب، از ناشران، نویسندگان، خبرنگاران کتاب و به واقع همه عشاق کتاب در این ده روز برگزاری این فستیوال، سعی می کنند دور هم جمع شوند، درباره کتاب های مختلف حرف بزنند، نویسنده های محبوب خود را از نزدیک ببینند و با وجود گران بودن این روزهای این یار مهربان، به هر طریقی که شده، کتاب های دوست داشتنی خود را خریداری کنند.

امسال پیش از شروع نمایشگاه، بعضی ها در فضای مجازی مثل برخی ادوار گذشته، شروع به تحریم و دیوارکشی های معمول خود کردند که امسال فقط مذهبی ها و چادری ها به نمایشگاه کتاب می روند و این نمایشگاه که رفتن ندارد و از این حرف های بیخودی که ته ندارد؛ اما با شروع نمایشگاه و قدم زدن در راهروهای مختلف مصلی، براحتی از هر تیپ و سلیقه ای بازدیدکننده می بینید؛ از خانم های محجبه و چادری تا مانتویی های رسمی و غیر رسمی؛ از دختران با حجاب تا کم حجاب و بعضا بی حجاب؛ از پسران مذهبی با پیراهن های روی شلوار تا پسران با تی شرت رنگی رنگی؛ همه آمده اند که در این جشن کتاب شرکت کنند و همین باعث شده تا جنس نمایشگاه مردمی باشد.

از سالن اصلی مصلی به سمت حیاط حوض دار آن که خارج می شوید، بنر بزرگ و قرمز رنگ بخش «کودک و نوجوان» به شما چشمک می زند و اگر بچه کوچک داشته باشید، ناخودآگاه به سمت پله های پایین این غرفه ها کشیده خواهید شد؛ راهروهایی هرچند کوچک تر از بخش اصلی و بزرگسال نمایشگاه، اما با تزئینات و غرفه آرایی هایی کاملا شاد و کودکانه که باعث می شود هر بچه ای به سختی از آنجا دل بکند؛ پای هر غرفه از خانم ها تا آقایانی بعضا با لباس هایی متحدالشکل و با حک آرم و لگوی آن انتشاراتی منتظر شما هستند تا به سوالات ریز و درشت شما با سعه صدر پاسخ دهند. البته بعضا با تخفیف هایی تا ۲۰ درصد هم کتاب ها به فروش می رسد.

در غرفه های کودک و نوجوان شما با انواع کتاب ها برای سنین مختلف روبرو می شوید؛ از برای دو سال تا بالای ۷ سال و در مدل های حوله ای برای حمام، به شکل های مختلفی شبیه ماشین و هرچیزی که بتواند کودک را جذب کتاب و کتابخوانی کند. هرچند قیمت کتاب ها بویژه برای کودکان در این روزگار سخت اقتصادی، بالا به نظر می رسد و احتمالا خانواده ها نتوانند دست پر از این نمایشگاه بیرون بیایند.

رهبر معظم انقلاب هم که از نمایشگاه امسال بازدید کردند، درباره بخش کودک و نوجوان فرمودند:« در مسئله کودکان هر چقدر می توانید هم از لحاظ کمیت هم از لحاظ کیفیت کار کنید، یعنی بتوانید کودکان و نوجوانان را جذب کنید. هنوز که هنوز است این داستان‌های خارجی مربوط به کودک بر مجموعه‌ی کارها غلبه دارد که این خیلی عیب بزرگی است.»

ایشان علاوه بر بازدید از غرفه ای مختلف نمایشگاه، از نشر معارف کتاب های «قاره سبز» نوشتهٔ مریم نقاشان، «ستاره‌ها چیدنی نیستند» که برگرفته از زندگی یک دختر آمریکایی است به قلم محمدعلی حبیب‌اللهیان، «سواد مطالبه» نوشتهٔ محسن مهدیان‌ و «داعشی‌های کراواتی» نوشتهٔ سیدهاشم میرلوحی را خریداری کردند.

علی رمضانی قائم مقام سی و چهارمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران نیز درباره میزان فروش بخش حضوری و مجازی تا روز سوم این نمایشگاه می گوید: دستگاه‌های کارتخوان رسمی نمایشگاه ۳۵ میلیارد تومان فروش حضوری را ثبت کردند که با مبلغ کارت به کارت و کارتخوان غیر رسمی را به این عدد اضافه کنیم مبلغ فروش حضوری به ۴۵ میلیارد تومان می‌رسد. همچنین در بخش مجازی تا ساعت ۲۱ شب گذشته مجموع فروش‌ها به ۲۵ میلیارد تومان می‌رسد که از این مبلغ ۱۸ میلیارد تومان سهم ناشران و ۷ میلیارد تومان سهم کتابفروشان است.

مصطفی پورکیانی

شاید نام دورهمی بزرگ، محفلی دوستانه و پاتوقی برای عینکی های کتاب خوان و عشق کتاب، واژه های مناسب و بهتری به جای کلمه خشک و رسمی «نمایشگاه» باشد.