به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با مرور سرمقاله و یادداشتهای روز روزنامههای کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله لایحه عفاف یا گستردگی بیحجابی، پیامهای دریانوردی بزرگ ناوهای ایرانی، روزمرگی سفرای ایران در سایر کشورها به چشم میخورد.
کیهان: در یادداشت روز خود با عنوان «لایحه عفاف یا گستردگی بی حجابی؟!» نوشت: می گویند؛ در یکی از روزهای زمستان، شخصی از همسایه خود شکایت کرده بود که برف پشت بامش را جلوی در خانه ما ریخته و تردد ما را با دشواری رو به رو کرده است. دادگاه بعد از بررسی ماجرا ، شکایت را وارد دانسته و طی حکمی همسایه را ملزم کرد که برف ها را از جلوی خانه شاکی پاک کند. حکم دادگاه اما، در اواســط مرداد ماه و در اوج گرمای هوا صادر و ابلاغ شده بود!... شاکی ضمن تشکر از سرعت عمل دادگاه، اعلام کرد که شکایت خود را پس گرفته است و اصلا شتر دیدی؟! ندیدی! لایحه ای با عنوان لایحه عفاف و حجاب از سوی دستگاه قضایی اخیرا تهیه شده و توسط دولت به مجلس شورای اسلامی ارائه شده است. نگاهی به مفاد این لایحه و مقایسه مواد پیشنهادی آن با قوانین موجود، این تلقی را به دنبال دارد که انگار لایحه یاد شــده نه برای مقابله با بی حجابی، بلکه با هدف ولو ناخواســته حذف موانع قانونی موجود و زمینه سازی برای گسترش این پدیده زشت و پلشت تهیه شده است.
اطلاعات: فتح الله آملی در یادداشتی با عنوان «نیم نگاهی به ریشه های مساله» چنین نوشت: مناســبت روز ملي جمعيت بار ديگر بحث فرزند آوري را داغ كرد و صداوسيما هم گزارش هاي مختلفي در تشويق اين امر به نمايش گذاشت؛ از جمله گفتگو با خانواده هايي كه هر كدام از زوجين بيش از سه، چهار فرزند داشتند. طبق گزارش تلويزيون خانواده اي تركيبي 12 نفره داشت. هدف اين گزارش ها البته نمايش اين نكته بود كه نبايد از داشتن فرزند واهمه داشت و هســتند خانواده هايي كه با وجود جمع زياد و امكانات اندك، خوشبختي را در جمع خود تجربه كرده و مي كنند شاهد برپايي سمينارها و سخنراني ها و بازتاب گفتگوهايي در رســانه هاي مختلف بوديم كه خطر پيري جمعيت را گوشزد كرده و هشــدار مي دادند با اين نرخ جمعيتي تا دو دهه ديگر رشد جمعيت كشور به صفر ميل مي كند و در آينده اي نزديك نرخ جمعيت بالاي 65 سال كشور كه حال حدود 7 درصد است، به بالاي 20 درصد خواهد رسيد و ما فرصت طلايي پنجره جمعيتي را از دست خواهيم داد. مجلس و دولت هم مصوباتي در اين رابطه داشته اند؛ از جمله افزايش وام ازدواج و تسهيلات فرزند آوري و تخصيص خودرو دولتي در طرح جواني جمعيت. اســتدلال مقامات البته مبناي نادرستي ندارد. آمارها به ما مي گويند كه نرخ فرزند آوري به پايين تر از نرخ جايگزيني كه بايد حداقل 2/1باشد سقوط كرده است و بايد براي آن عاقلانه انديشيد.
جوان: عباس حاجی نجاری در یادداشتی با عنوان «پیام های دریانوردی بزرگ ناوهای ایرانی» این گونه نوشت: در میانه راه دریانوردی حماسه گون دریادالن نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آب های دور، آنگاه که ناوهای ایرانی به حیاط خلوت امریکایی ها در امریکای جنوبی رسیده بودند، زمانی که فشار واشنگتن بر کشورهای منطقه برای نپذیرفتن ناوهای ایرانی مؤثر واقع نشد و دولت برزیل از دریادلان جمهوری اسلامی ایران در ریودوژانیرو استقبال کرد و حتی پرچم ایران را روی مجسمه صلح در این بندر قرار داد، سرویس خبری مؤسسه نیروی دریایی امریکا با انتشار گزارشی به نقل از کارشناسان امریکایی اعلام کرد که ورود کشتی های ایران به بندر برزیل یک پیروزی برای تهران است، منتظر اقدامات مشابه بیشتر از این از ایران باشید، چراکه ایران با استفاده از مکران به دنبال فرافکنی قدرت و درهم تنیدگی سیاسی است و نه انزوا. روزنامه واشنگتن پست نیز عبور ایران از کانال پاناما را آخرین اقدام تهران در تلاش برای گسترش نفوذ در حیاط خلوت امریکا ارزیابی کرد و مأموریت سال های اخیر نیروی دریایی ایران را خواسته تهران برای نشان دادن تمایل به گسترش نفوذ نظامی خود فراتر از خاورمیانه و حتی در نزدیکی ایالات متحده دانست. تدکروز سناتور امریکایی نیز مدعی شد پهلو گرفتن کشتی های جنگی ایران در برزیل یک رویداد خطرناک و تهدیدی مستقیم برای امنیت امریکایی هاست.
خراسان: مهدی حسن اده در یادداشتی با عنوان «مناظره اقتصادی با کدام شیوه؟» نوشت: این روزها برنامه موفق شیوه در شبکه ۴ که پس از ناآرامی های سال گذشته، نقش موثری در بیان نظرات طیف های مختلف جامعه ایفا کرده بود، وارد موضوعاتی از جمله مباحث مبنایی اقتصادی شده است. در این میان دو مناظره طی هفته های اخیر برگزار شد که طرفین آن با استناد به دیدگاه های لیبرالی و بعضا نحله هایی از تفکر معتقد به اقتصاد اسلامی و حتی نگاه های سوسیالیستی و دولت گرا به اقتصاد وارد بحث شدند. تردیدی نیست که یکی از کارکردهای رسانه و به ویژه شبکه ۴ به عنوان رسانه نخبگانی بحث درباره مباحث معرفتی و اندیشه ای و گذر از موضوعات روز و دم دستی است. با این حال در فقدان کرسی های آزاداندیشی که سال ها پیش مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بود و در غیاب مباحث انتقادی و چالشی مرتبط با اقتصاد در سایر شبکه های سیما، چنین مباحثی حتی برای مخاطب نسبتا عام نیز جذابیت دارد. با این حال بخشی از این جذابیت به تلاش این برنامه برای عبور از حوزه اندیشه و نزدیک شدن به مباحث زرد و چالشی برمی گردد. در حقیقت شاهد بحث مبنایی منسجمی در حوزه اندیشه اقتصادی و تقابل نگاه های اقتصادی لیبرال و نئولیبرال با دیدگاه های رقیبش نیستیم بلکه شاهد بحث های جنجالی و اتهام زنی و گوشه و کنایه هایی از جنس مناظره های سیاسی در این مناظره های به ظاهر اقتصادی هستیم.
عصر ایرانیان: جلیل رحیمی جهان آبادی در سرمقاله ای با عنوان «روزمرگی سفرای ایران در سایر کشورها» چنین نوشت: در ۴۰ سال گذشته، در حوزه برنامه ریزی در بخش سیاست خارجی و طلب کردن برنامه ها از سفارتخانه ها در خارج از کشور ضعف بزرگی داریم، در همه دولت ها با هر تفکری این ضعف ها مشهود بوده و هست. در سفارتخانه ها معمولا سیاست های ابلاغی دولت و وزارت امور خارجه دنبال می شود، سفیر و مجموعه دیپلمات هایی که در سفارتخانه ها هستند خود را در جایگاه سیاست گذاری و در جایگاه تشخیص موضوعات قرار نمی دهند چرا که به جای اینکه به سفارتخانه ها و دیپلمات ها استقلال عمل، اختیار و اعتماد بیشتر بدهیم تاش کردیم آنها را وابسته دستورات اباغی از مرکز کنیم. بسیاری از سفرا ترجیح می دهند محافظه کارانه عمل کنند تا مبادا مرکز از عملکرد، رفتار و کردار آنها ایرادی بگیرد و مبادا در مظان رفتار نادرست قرار بگیرند، این ضعفی است که سال ها با آن مواجه بوده ایم، به جای اینکه سیاست های تبینی رهبری در حوزه منافع و امنیت ملی را برای دستگاه های دیپلماسی و سفارتخانه ها تشریح کنیم و به آنها اعتماد، اختیار و توان بیشتر تزریق کنیم آنها را وابسته نگهداشته ایم.
قدس: فرزانه زراعتی در مطلبی با عنوان «اجاره به قانون خندید» این گونه نوشت: اجاره مسکن در شرایط نرمالی به سر نمی برد و باوجود اینکه هنوز با زمان نقل و انتقالات مسکن حدود یک ماه دیگر فاصله داریم؛ اما مشاهده می کنیم بسیاری از صاحبان مسکن، نرخ اجاره را افزایش داده اند. باوجود اینکه چند سالی است دولـت اعـلام کرده صاحبان منازل تنها باید بین 20 تا 25درصد به قیمت اجاره اضافه کنند؛ اما عملا این اتفاق رخ نمی دهد و طبق اعـلام بانک مرکزی در تـیـر۱۴0۱ نسبت به تیر ۹۹مـیـزان اجـاره بـهـای مسکن در کل مناطق شهری افزایش یافته است. در حال حاضر یک شهروند در کلانشهرها برای اجاره یک واحد 50 تا 60 متری بسته به منطقه سکونت باید دست کم ۱50 تا 200 میلیون تومان به عنوان ودیعه و بین 2 تا 5 میلیون تومان به عنوان اجاره پرداخت کند؛ این شرایط در کلانشهر تهران بسیار وخیم تر است؛ به طوری که گزارش شده در برخی مناطق حتی جنوب شهر برای رهن کامل یک منزل ۱00 متری؛ شهروندان تهرانی گاهی تا یک میلیارد تومان باید ودیعه پرداخت کنند.