به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ محمدمهدی اسماعیلی در آیین تجلیل از تنوع فرهنگی که در فرهنگسرای نیاوران در تهران برگزار شد، ضمن تبریک ایام دهه کرامت گفت: اصل تنوع فرهنگی از دیدگاههای بنیادی حاکم بر حوزه سیاستگذاری و حوزه تصمیمات فرهنگی نظام جمهوری اسلامی ایران است و بر همین اساس در سطح بینالمللی همیشه داعیه دار و مدافع به رسمیت شناختن تنوع فرهنگی هستیم.
او با بیان اینکه ایران عزیز به لحاظ سابقه تاریخی شکوهمند از تمدنی چندین هزار ساله بهرهمند است، گفت: بر همین مبنا ایران باشکوه در طول تاریخ مأمن اقوام مختلف با فرهنگ ها و آئینهای گوناگون بوده که تمامی اقوام زیر چتر مجموعه واحدی به نام ایران بزرگ گردهم آمدهاند.
وزیر فرهنگ با اشاره به اینکه حوزه جغرافیای فرهنگی ایران عزیز محدود به مرزهای سیاسی امروز نیست، بیان کرد: ایران فرهنگی پهنایی به عظمت منطقهای با همسایگانی است که با آنها همزیستی داریم؛ منطقهای از یک طرف تا مرزهای چین و شبه قاره هند تا آسیای مرکزی و از طرف دیگر تا حوزه آناتولی و قفقاز و مرزهای غربی همه بوی ایران فرهنگی میدهد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: ایران فرهنگی پیش از اینکه ماهیت سیاسی داشته باشد، حاصل قرنها و هزارههای همزیستی مسالمت آمیز اقوام مختلف است و به پشتوانه تاریخ باشکوهمان مدارای فرهنگی و تنوع فرهنگی را زیست کردهایم و بدون شعار زدگی به آن عمل کردهایم.
اسماعیلی ایران بزرگ را مدافع تنوع فرهنگی برشمرد و خاطرنشان کرد: امروزه در مجامع جهانی و مناسبتهای بینالمللی از هر تریبونی مدافع تنوع فرهنگی و تفاوتها و احترام به هویتها و به رسمیت شناختن اقوام متنوع هستیم.
اسماعیلی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران مخالف ایجاد یک فرهنگ جهانی یکپارچه و نابودی تنوعهای فرهنگی است، گفت: مخالف جهانیسازی هستیم که از یک سو منجر به نابودی آداب و سنتهای جوامع مختلف شود و از سوی کنشهای واحدی را در همه وجوه زندگی انسان امروزی حاکم کند.
وزیر فرهنگ با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران با نگاه احترامآمیز به همه اقوام و فرهنگها سیاستگذاری و حرکت فرهنگی و سیاسی خودش را تنظیم کرده است، اظهار کرد: بر همین اساس جمهوری اسلامی دست دوستی به سوی ملتها و دولتهای مختلف دراز میکند زیرا ایران عزیز به واسطه به رسمیت شناختن تفاوتها و احترام به تنوع فرهنگی، پرچمدار گفتگو و دعوت کننده به مذاکره است.
او ایران را رنگین کمانی از تنوع فرهنگی توصیف کرد و افزود: همه این تنوع زیر چتر واحد ایران و اسلام عزیز گردهم آمده اند و در کنار هم زندگی می کنند، از سیستان و بلوچستان تا ترکمن صحرا تا آذربایجان و خوزستان و کردستان همه اقوام در همه بخشهای کشور به آیینها و سنتهای خود پایبند هستند و در یک مرتبه بالاتر زیر یک زیر چتر و پرچم واحد به نام ایران تنوع زیبایی و رنگارنگ رقم زده و به نمایش گذاشته اند.
وزیر فرهنگ به راه اندازی «خانه اقوام» در مجموعه فرهنگی و هنری نیاوران اشاره کرد و گفت: وحدت اقوام و فرهنگها در دوره حاکمیت جمهوری اسلامی که به پشتوانه مردم ایجاد شده، متجلی شد و خانه اقوام فرهنگسرای نیاوران با هدف معرفی شایسته اقوام مختلف ایرانی راهاندازی خواهد شد.
او اضافه کرد: خانه اقوام به دنبال نشاندادن تنوع فرهنگی ایران و وحدت در عین کثرت اقوام ایرانی است و در خانه اقوام نشان خواهیم داد ایرانیان با همه تفاوتهای زبان، لهجه قومیت، یک هویت واحد تاریخی را یدک می کشند و همه کثرتها و تفاوتها ذیل یک وحدت بزرگ به نام ایران قرار دارد که مبتنی به نگاه حکیمانه و فلسفی بزرگان این سرزمین است.
همچنین در حاشیه آیین تجلیل تنوع فرهنگی، نمایشگاهی از سبک زندگی عشایر، آداب و آیینها و موسیقی اقوام، هنرهای سنتی و صنایع دستی سوغات و پوشاک و شیرینی و خوراک که مولفه های تنوع فرهنگی ایران زمین هستند در فرهنگسرای نیاوران برگزار شد.
افزون بر این، هفته گذشته همزمان با روز جهانی تنوع فرهنگی، دو نشست تخصصی با موضوع جایگاه تنوع فرهنگی در فرهنگ ایران اسلامی و میراث ناملموس و تنوع فرهنگی با حضور کارشناسان و پژوهشگران داخلی و خارجی برگزار شد.