عبدالمجید شیخی استاد اقتصاد و کارشناس بازارهای پولی و مالی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ درباره کوچ پول از صنایع تولیدی و هجوم سرمایهگذاری در سکه و ارز و مسکن تجاری و راهکارهای انتقال این سرمایهها به مجموعههای تولیدی در راستای اهداف شعار سال یعنی افزایش تولید و مهار تورم اظهار کرد: اگر با برنامهریزی دقیق قادر به اخذ مالیات از بخش غیرمولد و دلالی باشیم میتوانیم به احیای بخش مولد امیدوار باشیم.
با اجرای صحیح مالیات از عایدی سرمایه دلالی دیگر سودی نخواهد داشت
وی ادامه داد: اگر طرح مالیات ستانی و به عبارتی طرح مالیات از عایدی سرمایه از بخشهای غیرمولد که سهم بالایی در اقتصاد کشور پیدا کردهاند، موفق اجرا شود، دلالی دیگر سودی نخواهد داشت و مجموعه سرمایههای این بخش غیرمولد به بخش تولید در صنایع کوچک منتقل شده و تولید به رونق میرسد.
وی توضیح داد: اخذ مالیات از بخش غیرمولد میتواند نقدینگی را به بخش تولید هدایت کند. این شرایط در صورتی تحقق خواهد یافت که عزم جدی برای اجرای این طرح در مجموعه نظام بهخصوص دولت وجود داشته باشد. در غیر این صورت بخش غیرمولد سوار بر اقتصاد خواهد ماند و تولید همچنان از روند جهانی عقب خواهد ماند.
کاهش نرخ تورم در گرو رشد تولید است
وی تأکید کرد: کاهش نرخ تورم در گرو رشد تولید است. با رشد تولید بخش اشتغال تقویت میشود و با افزایش تولید کالا، رشد صادرات را خواهیم دید. ارزآوری موجب رشد صادرات میشود و این رشد در نهایت رشد اقتصادی را بالا میبرد.
وی با اشاره به این سیاستهای پولی و مالی و اجرای آن در بخش کلان اقتصادی، گفت: با اجرای درست این اقدامات، توقف تورم و یا حداقل کاهش نرخ رشد تورم در کوتاهمدت دیده میشود. درعینحال اقتصادی همراه با ثبات، آرامش و افزایش قدرت خرید را شاهد خواهیم بو که در نهایت نتایج این اقدامات در سفرههای مردم دیده میشود.
وی با تأکید بر توجه به نکاتی ویژه در اجرای این سیاستهای مالی افزود: در اجرای این طرح میبایست تشخیص خرید خانه یا خودرو برای مصرف شخصی مدنظر قرار داده شود. به عبارتی اجرای درست این طرح نیازمند سامانهای است که بتواند این موارد را بهدرستی تشخیص دهد.
مصارف شخصی نباید شامل طرح مالیات بر عایدی سرمایه شود
وی تصریح کد: نحوه کار این سامانه باید به صورتی باشد که خرید خانه یا خودرو را برای مصرف شخصی تشخیص داده و در ازای آنها مالیات دریافت نکند، بلکه مالیات برای افرادی اعمال شود که همواره در حال خریدوفروش خانه یا سایر سرمایهها هستند.
شیخی ادامه داد: اصلاح ضرایب مالیاتی نیز بسیار حائز اهمیت است. البته این موضوع مهم را باید بدانیم که نباید تولید را تحتفشارهای مالیاتی قرار دهیم و تولید نباید مشمول اخذ ضرایب تصاعدی مالیاتی شود.
حمایت از تولید با سیاست های مالیاتی یک ضرورت است
وی تأکید داشت: ضرایب مالیاتی مربوط و مختص تولید باید ثابت باشد و از همه فعالیتهای تولیدی تا زمان رسیدن به سودآوری مالیات زیادی گرفته نشود. بلکه هر چقدر حجم فعالیت بنگاه تولیدی موردنظر افزایش یافت، نسبت به این موضوع مالیات بیشتری اخذ شود.
این اقتصاددان در پایان گفت: آنچه در این موضوع مهم است، اینکه دولت و مجلس نباید تولید کشور را جریمه کنند. چراکه چنین اقداماتی بهشدت در تعارض با رشد و جهش تولید است و به زیانبخش مولد اقتصاد کشور منتهی میشود.
بیشتر بخوانید: