نقش‌آفرینی رزمندگان تهرانی در آزادسازی خرمشهر فراموش نشدنی است

به گزارش راه دانا، نشست برخط به مناسبت «سالروز فتح خرمشهر» با موضوع "عوامل و پیامد‌های فتح الفتوح رزمندگان ایرانی در سوم خرداد ۱۳۶۱"؛ پنج‌شنبه ۴خردادماه با حضور سردار محمود توکلی، جانشین فرمانده سپاه حضرت محمد رسول الله (ص) در کانال بصیرت تهران بزرگ در پیام‌رسان روبیکا برگزار شد.

مهمترین محور‌های صحبت سردار توکلی در این نشست به شرح زیر است: 

 

عملیات فتح خرمشهر از ۱۰ اردیبهشت۱۳۶۱ آغاز شد و تا ۳خرداد به طول انجامید؛ در این عملیات بیش از ۵ هزار کیلومترمربع از خاک ایران از دست متجاوزین بعثی آزاد شد و در نهایت خرمشهر قهرمان که در ابتدای جنگ بعد از ۳۲ روز مقاومت مردانه و جانانه که به دست دشمن افتاده بود، آزاد گردید.

در عملیات الی بیت المقدس ما شاهد نقش آفرینی موثر تیپ ۲۷محمدرسول‌الله (ص) به فرماندهی حاج احمد متوسلیان بودیم. آن جمله ماندگار امام (ره) که فرمودند: "خرمشهر را خدا آزاد کرد" به ما و همه فرماندهان یادآور این موضوع است که عملیات بیت المقدس بسیار بزرگ و نتایجش ارزشمند بوده، ولی هیچ گاه نباید غافل شویم که نقش خداوند تبارک و تعالی و توکل رزمندگان به خداوند در این فتح و پیروزی خیلی موثر بوده است. 

ما در عملیات الی بیت المقدس شاهد برهه‌ها و مقاطع بسیار حساس، سرنوشت ساز و الگو برای جامعه‌سازی و جامعه‌پردازی بودیم. 

در آن روز‌ها برخی از تیپ‌ها و یگان‌ها نتوانستند به موقع خودشون را به جاده درگیری نیرو‌های ایرانی و رژیم بعث عراق برسانند و با وجود رخنه‌های دشمن شاهد محاصره رزمندگان به ویژه رزمندگان تیپ۲۷محمد رسول‌الله (ص) بودیم.

یکی از گردان‌هایی که در این عملیات نقش بسیار مهمی داشت گردان سلمان فارسی به فرماندهی شهید بزرگوار حسین قجه‌ای بود.

شهید حسین قجه‌ای یک جوان ۲۵ساله اهل زرین شهر اصفهان بود که در ابتدای انقلاب اسلامی به فرمانده سپاه زرین شهر می‌شود و با شروع جنگ تحمیلی به جبهه‌های جنگ عازم می‌شود و بعد از تشکیل تیپ ۲۷ توسط حاج احمدمتوسلیان، این شهید بزرگوار در عملیات الی بیت المقدس فرماندهی تیپ گردان سلمان را به عهده می‌گیرد.

گردان سلمان فارسی به فرماندهی شهید حسین قجه‌ای ایستادگی بسیار جانانه و مردانه‌ای را در جاده اهواز -خرمشهر انجام می‌دهد؛ به گونه‌ای که در روز‌های آخر عملیات از رزمندگان گردان سلمان فارسی به جز تعداد اندکی، بقیه یا شهید می‌شوند یا مجروح و اطرافیان شهید قجه‌ای به جز چند نفر همه به شهادت می‌رسند. این گردان زیر فشار سنگین تهاجم تانک‌های عراقی و تیپ‌ها و لشکر‌های مسلح رژیم بعث عراقی استقامت می‌کنند و در شب ۱۵ اردیبهشت ماه اندک گردان باقی مانده از گردان سلمان باهم، هم قسم می‌شوند که روی جاده اهواز خرمشهر استقامت کنند و آنقدر این استقامت را ادامه دهند که باعث آزادسازی خرمشهر شود. 

روز بعد شهید همت با سختی خودش را از محاصره گردان‌های دشمن عبور می‌دهد و وارد محدوده جاده اهواز -خرمشهر می‌شود و از رزمندگان گردان سلمان و حسین قجه‌ای می‌خواهد که عقب‌نشینی کنند تا درواقع خود را از مهلکه خارج کنند، اما شهیدحسین قجه‌ای می‌گوید که ما برای رسیدن به خرمشهر هم‌پیمان شده ایم و اینجا را ترک نمی‌کنیم و درخواست شهید همت را رد می‌کند و استقامت خود را در‌جاده اهواز خرمشهر ادامه می‌دهد و این مقاومت ادامه پیدا می‌کند تا اینکه حسین قجه‌ای هنگامی که آخرین آرپی‌چی خود را به سمت دشمن شلیک می‌کند، از ناحیه پیشانی مورد اصابت قرار می‌گیرد و به شهادت می‌رسد. 

این استقامت و مردانگی و دلاوری‌های رزمندگان و فرمانده قهرمان در جاده اهواز-خرمشهر باعث می‌شود که خداوند عنایت خودش را نازل کند.

 ساعاتی بعد درحالی که در خط مقدم تعداد محدودی از رزمندگانی باقی مانده بودند، نیرو‌های کمکی می‌رسند و محاصره را می‌شکنند و رخنه دشمن را از میان می‌برند و آماده مرحله بعدی از عملیات علیه دشمن می‌شوند. 

این استقامت و ایستادگی رزمندگان در یک زمان خاص باعث ایجاد نقط عطفی در تاریخ انقلاب و دفاع‌مقدس می‌شود و خداوند عنایت ویژه‌ای به این عملیات می‌کند.

۱۹هزار نفر از نیرو‌های دشمن که در خرمشهر حضور داشتند، از بیم محاصره شدن خودشان را تسلیم رزمندگان ما کردند و نقش آفرینی رزمندگان تهرانی در آزادسازی خرمشهر فراموش نشدنی است.

نکته مهمی که ما در عملیات بیت المقدس می‌توانیم به عنوان یک فرمول و یک الگو برای برون رفت از بحران‌ها و غلبه مشکلات برسیم این هست که اگر ما نقطه درست و در زمان درست انتخاب کنیم و پای کار مسیر الهی و اسلام بایستیم خداوند به ایستیم قطعا پیروزی از آن ماست و ما قطعا با عنایت ویژه خداوند از بحران خارج خواهیم شد.

مردم خرمشهر ۳۲ روز در مقابل دشمن استقامت کردند؛ درحالی که هیچ پشتیبانی نداشتند و یکی از صحنه‌های بی بدیل مقاومت مردمی در خرمشهر در آن مقطع، حضور ویژه بانوان در پشتیبانی از رزمندگان و همچنین در نبرد مستقیم با دشمن بعثی بود. 

یکی از خانواده‌هایی که در این ایستادگی و تلاش پایمردانه پای کشور و شهر خودش ایستاد خانواده‌ای به نام حاجی شاه بود؛ این خانواده ۳شهید تقدیم انقلاب و اسلام کردند. اولین شهید آن‌ها بانوی ۲۶ساله‌ای به نام شهناز حاجی شاه بود. این دختر ۲۶ساله که در ابتدای انقلاب در حال مهارت آموزی نظامی بود و وقتی که رژیم بعث عراق به خرمشهر هجوم برد، این بانوان قهرمان و دختران بزرگ کشور ما جمعی را در یکی از مکاتب قرآنی خرمشهر تشکیل دادند و شروع به پشتیبانی و کمک رزمندگان کردند که در نهایت بر اثر اصابت خمپاره دشمن به شهادت رسیدند.

 مادر بزرگوار این شهید نقل می‌کند که ما در آن مقطع زمانی به دلیل غرق در خون شدن پیکر دخترشان، امکاناتی برای کفن آن نداشتند و مادر شهیده شخصا با دستان خودش دخترش را داخل قبر می‌گذارد.

مادر شهید همیشه شکرگزاری می‌کند از اینکه خداوند توفیق داده تا بتواند سه شهید از خانواده‌اش را تقدیم انقلاب و اسلام کند.

این‌ها داستان‌های واقعی و حماسی از مقاومت مردم در آزادسازی خرمشهر و بعضی از آن‌ها در تاریخ ثبت شده است، ولی بخش عمده‌ای از آن‌ها به دلیل اینکه آن افراد و خانواده‌ها به شهادت رسیده‌اند و در واقع فردی نبوده که این حماسه هارا نقل کند، به فراموشی سپرده شده است.

این صحنه‌ها ورشادت‌ها و ارزش‌ها و این پایمردی‌ها بود که امام (ره) در فتح خرمشهر فرمودند که فتح خرمشهر فتح خاک نیست بلکه فتح ارزش‌هاست.

ما در عملیات الی بیت المقدس چیزی که علاوه بر فتح خاک و سرزمین‌مان نصیبمان شد، دست پیدا کردن به مدارج و قله‌های بسیار بالاتری از ارزش‌های انقلابی و اسلامی بود که در اوج ایستادگی و پایداری توسط رزمندگان ما رقم خورد.

ان‌شا‌الله که روح این شهدا از ما راضی باشد و خداوند این توفیق را بدهد که بتوانیم مسیر این شهدا و عزیزانمان را به درستی طی کنیم.

جانشین فرمانده سپاه تهران بزرگ گفت: عملیات بیت المقدس بسیار بزرگ و نتایجش ارزشمند بوده، ولی هیچ گاه نباید غافل شویم که نقش خداوند تبارک و تعالی و توکل رزمندگان به خداوند در این فتح و پیروزی خیلی موثر بوده است.