روزنامه‌های امروز در سرمقاله‌های خود چه نوشتند؟

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با مرور سرمقاله و یادداشت‌های روز روزنامه‌های کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله عرصه کتاب و تجریه‌ای دیگر، الزامات عمل انقلابی در ماه های پایانی عمر مجلس، طالبان تا کجا در نقشه آمریکا بازی می‌کند به چشم می‌خورد.

کیهان: در یادداشت روز خود با عنوان «طالبان تا کجا در نقشه آمریکا بازی می کند؟»  نوشت: ممکن اســت برخی حاکمان در میان کشورهای همسایه نفهمند یا اجازه نداشته باشند که بفهمند. اما جمهوری اسلامی به اقتضای شرع و عقل، همسایگی را فرصت همکاری و هم افزایی برای پیشرفت کشورهای منطقه می دانــد. این رویکرد، نقطه مقابل سیاســت انگلیس و آمریکا و صهیونیســم بین الملل است که برای غارت کشورهای منطقه، تخم تفرقه کاشته و با استفاده از عوامل خود، دو به هم زنی کرده اند. راهبرد صهیونیسم مسیحی، جنگ افروزی و شرارت افکنی نیابتی در منطقه است و مهره هایی ماننــد صدام و داعش و برخی دولت های مرتجع هم به عنوان بخشــی از واقعیت منطقه، کم شرارت نکرده اند. اما برآیند نگاه تمدن ساز و امنیت آفرین جمهوری اسلامی، تهدیدزدایی صبورانه و فرصت سازی برای تعمیق پیوند ملت ها در جهت پیشرفت هم افزا بوده است.

اطلاعات: سید مسعود رضوی در یادداشتی با عنوان «عرصه کتاب و تجریه ای دیگر» چنین نوشت: نمايشگاه بين المللي كتاب تهران، امسال سي و چهارمين، دوره اش را برگزار كرد و در مصلاي تهران كه همچنان بنايي در حال ســاخت و ساز و رو به تكميل شــدن است، ناشران و مولفان و مترجمان و دست اندركاران كتاب، آثار خود را به نمايش گذاشــتند. آمارها نشان از فروش متعارف و البته قيمت بالاي كتاب داشت. اين كه در دشوارترين شرايط اقتصادي پس از انقلاب، هنوز كســاني كتاب مي خرند و از بهاي گران و گاه سرسام آور كتاب هاي جديد، خم به ابرو نمي آورند، نشان از جان سختي و عزت فرهنگي اقليتي از مردمان شريف و داناي كشور ما دارد؛ وگرنه اولويت زندگي اكثر مردم چيزهاي ديگر اســت و به جز آن اولويت ها، تزاحم آشكاري هم از سوي رسانه هاي مجازي و كتاب هاي پرشمار الكترونيكي حادث شده است و ناشــران كتاب هاي متعارف و داراي فيزيك سنتي و كاغذي را به شدت تهديد مي كند. اميدوارم در باب گســترش فروشگاه هاي عرضه كتاب و فراتر از آن، نظام فروش الكترونيك اما به صرفه در فضاي مجازي، چيزي شبيه بازارهاي اينترنتي، با ماهيت فرهنگي، تشريك مساعي بيشتري صورت گيرد. نه تنها بــراي عرضه متن هاي مجازي و كتــاب الكترونيكي به صورت صوتي يا نوشتار، بلكه به عنوان همان كالاي سنتي موجود در كتابفروشي ها، مبادله و خريد و فروش همانند ديگر كالاهايي كه هر روز در خانه مردم تحويل مي شود و اگر آمار اين تجارب بالا رود و افزايش چشمگير داشته باشد، آنگاه مي توانيم مطمئن شويم تكانه اي در فرهنگ ايجاد شده و تحول و بهبود در حال رخ داده است.

جوان: عباس حاجی نجاری در یادداشتی با عنوان «الزامات عمل انقلابی در ماه های پایانی عمر مجلس» این گونه نوشت: انقلابی، جوان و پرتحرک از محاسن مجلس یازدهم بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با نمایندگان مجلس در روز سوم خرداد بر آن تأکید کردند و یادآور شدند که بعد از سه سال درمجموع این مجلس را همچنان انقلابی جوان و پرتحرک می دانم، البته این نگاه کلی و بدون در نظر گرفتن استثنائاتی است که ممکن است در مجلس وجود داشته باشد. مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از نمادهای اصلی مردم سالاری در نظام جمهوری اسلامی از جایگاه ویژه ای برخوردار و در مقایسه با دیگر نهادها بیشترین حجم از اصول قانون اساسی را به خود اختصاص داده است. این مجلس در طول ۱۱ دوره گذشته خود توانسته است منشأ خدمات ارزشمندی در نظام جمهوری اسلامی باشد و به همین دلیل امامین انقلاب با واژگانی نظیر عصاره ملت، عصاره انقالب، در رأس امور، پایگاهی مستحکم برای دفاع از اسالم و انقلاب اسلامی از آن یادکرده اند. اگرچه در مقاطعی از تاریخ نظیر دوران مجلس ششم عملکرد عوامل برخی از جریان های سیاسی سبب ملکوک شدن چهره مجلس و حتی صف بندی آن در برابر نظام شده بود، اما به رغم آن همواره این انتظار بوده و هست که مجلس شورای اسلامی به ویژه در گام دوم انقلاب، راهبردی تر و مبتنی بر افق تمدنی انقلاب اسلامی و ارتقای کارآمدی نظام عمل کند.

خراسان: محمددصادق مصدق در یادداشتی با عنوان «انتخابات ترکیه، سیاست خارجی و ایران» نوشت: همان گونه که انتظار می رفت، اردوغان پیروز انتخابات ترکیه شد. او با همه تلاشی که کرد، نتوانست بالای ۵۵ درصد آرا را به دست بیاورد(انتظار داشت که همه آرای سنان اوغان به سبد او ریخته شود)، اما چیزی حدود ۳ درصد آرا بیش از دور اول به دست آورد، امــا آن چه انتخابات دیروز را متمایزتر از قبل و واجد لقب تاریخی ترین انتخابات ترکیه مـی سـازد؛ نخست رقابت تنگاتنگ و بی سابقه دو اردوگــاه رقیب بود.برای اولین بار در ترکیه یک دوقطبی شدید شکل گرفته و برآوردهای میدانی نشان می داد این دو قطبی ها سه محور دارد: دوقطبی بین تـرک و کـرد -دوقطبی بین بی دیـن و با دیـن و دوقطبی بین شرق گرا و غرب گرا. به باور بسیاری از صاحب نظران، جامعه ترکیه در سال های اخیر دوپاره شده است. نتیجه مرحله نخست انتخابات ریاست جمهوری این کشور هم تا حد زیادی این گمان را تایید کرد. برخی سیاست های رجب طیب اردوغان در سال های زمامداری او و البته سیاست ورزی مخالفانش در این دوران، بر این دوپارگی موثر بوده است. دومین وجه تمایز این بود که رقابت حول محور حذف یا ماندن اردوغان و حزبش پس از دو دهه حکمرانی شکل گرفته بود که انتخابات را نیز به نوعی همه پرسی تبدیل کرده بود.نکته دیگر این که در تاریخ ترکیه هیچ گاه هیچ شخصیتی خود را علوی معرفی نکرده بود.

عصر ایرانیان: جلیل رحیمی جهان آبادی در سرمقاله ای با عنوان «ادعای فراگیر بودن حکومت طالبان طنز سیاسی است» چنین نوشت: محمد عبدالکبیر، یکی از مقام های ارشد طالبان به دنبال تاکید کشور های مختلف جهان مبنی بر ضرورت تشکیل یک حکومت فراگیر در افغانستان، ادعا کرد حکومت کنونی افغانستان، یک حکومت فراگیر است و از همه اقوام افغانستان، نماینده دارد. این در حالی است که حکومت طالبان از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است و یکی از شرایط اصلی برای به رسمیت شناختن این حکومت از سوی جامعه بین المللی و کشور های همسایه افغانستان تشکیل حکومت فراگیر با شرکت نمایندگان اقوام مختلف افغانستان، گروه های متعدد سیاسی، زنان، فعالان جامعه مدنی است. این ادعای مقام طالبانی بیشتر طنز سیاسی است تا تحلیل درست از وضعیت سیاسی در این کشور. احتمالا منظور این مقام طالب از تشکیل حکومت فراگیر، حضور طیف های مختلف از طالبان است که تشکیل دولت داده اند چرا که افغانستان دارای تنوع قومی از جمله پشتون، تاجیک و هزاره است که نقشی در حکومت کنونی افغانستان ندارند.

قدس: مهدی زارع در یادداشتی با عنوان «نیاز به مرجعیت واحد در ارتباط با طالبان» این گونه نوشت: گرچه نباید این اتفاق می افتاد اما ماجرای روابط با امارت اسلامی هم کم کم دارد پیچیده می شود. پیچیدگی که بیش از هرچیز به علت عدم درک صحیح از ابعاد ارتباط با گروه های اسلامی رخ داده است. به طور کلی هرگونه فعالیت در ارتباط با طالبان باید با توجه به دو مقوله مهم صورت بگیرد. نخستین مقوله رسیدن به درکــی صحیح از طالبان کنونی یـا شاید باید بگوییم نئوطالبان اسـت. این گـروه هرچند در برهه ای نادانسته به ابــزاری در اختیار غـرب بــرای مقابله با شـوروی تبدیل شد، اما خیلی سریع توانست داستان خود را از آمریکا جدا کند. تا جایی که پس از پناه دادن به بن لادن، تقابلش با ایالات متحده وارد فاز نظامی شد و در نتیجه آن، حکومت اول این گروه سقوط کرد. اما حالا ماجرا تغییر کرده است. طالبان این بار حکومت برهان الدین ربانی را سرنگون نکرده اسـت. ۹۰هــزار مجاهد طالبان دوســال پیش توانستند دولــت اشــرف غنی را سرنگون کنند که عـلاوه بر ارتـش آمریکا از پشتیبانی ۲۵۰هـزار نظامی افغانستانی آموزش دیده به دست ایالات متحده هم بـرخـوردار بـود. در کنار ایـن دو ارتش رسمی، گروه های مردمی تر مثل یگان های وابسته بـه اسماعیل خان، ژنـــرال دوسـتـوم و احمدشاه مسعود هم بودند که هیچ کدام حریف طالبان نشدند. در کنار این روحیه جنگاوری، مبانی منظم فقهی و سابقه تاریخی ضداستعماری طالبان در قالب آمـوزه هـای دیوبندیه را هم لحاظ کنید.

با مرور سرمقاله و یادداشت‌های روز روزنامه‌های کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله عرصه کتاب و تجریه‌ای دیگر، الزامات عمل انقلابی در ماه های پایانی عمر مجلس، طالبان تا کجا در نقشه آمریکا بازی می‌کند به چشم می‌خورد.