به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ مسئلهٔ بالابودن سهم مالیات پرداختی کارمندان دولت نسبت به مشاغل خاص به نظام دارایی و نظام آمار و ثبتی کشور برمیگردد. آمار کارمندان دولت فهرستی است که بهوسیلهٔ یک نرمافزار تهیه و مالیات آنها به صورت ماهیانه به خزانه پرداخت میشود، مشکلات موجود در بانک اطلاعات، اظهارنامهها، کیفیت رسیدگی و....سبب شده که وصول مالیات بین کارمندان و مشاغل خاص ایجاد شود باوجود اینکه تمام این مشکلات در حال رسیدگی است و سازمان امور مالیاتی به دنبال ایجاد تعادل در روند مالیات ستانی است.
با ساماندهی درآمد پایدار مالیاتی، پایداری اقتصاد افزایش مییابد
سیاوش غیبی پور، کارشناس اقتصادی در خصوص سامان بخشی درآمد پایدار مالیاتی کشور به راه دانا، اظهار کرد: درآمدهای مالیاتی اصولاً درآمدهای پایدار هستند، به هر میزان که سهم این درآمدها در اقتصاد و بودجهٔ عمومی بیشتر شود پایداری اقتصاد افزایش مییابد. منظور از پایداری این است که در صورت بروز نوسان تعادل عرضه و تقاضا، تعادل قیمتی و تولیدی بر هم نمیریزد یا بهتر است بگویم زمانی که اقتصاد وابسته به مالیات باشد در صورت بروز نا به سامانی یا نوسان در قیمت یا حجم کالاها، سریعاً تعادل برقرار میشود.
بیشتر بخوانید:
نظام مالیاتی زمانی رشد میکند که کسب و کارها رونق پیدا کنند
غیبی پور در ادامه افزود: در کشور از زمانهای گذشته این اصطلاح رواج داشت که مردم مالیات گریز یا دولت ستیز بودهاند، زیرا درگذشتههای دور مردم بر این باور بودند که دولت مالیاتهای وصول شده را در راه کشور خرج نمیکند و همواره محل مصرف مالیات مورد اعتراض آنها بود، به همین دلیل فرارهای مالیاتی فراوانی رخ میداد.
وابستگی اقتصاد به نفت، موجب دوری از نظام مالیات ستانی عادلانه شد
وی در ادامه گفت: در پنجاه سال گذشته نیز به دلیل وابستگی اقتصاد کشور به نفت آن طور که باید به موضوع مالیات اهمیت داده نمیشد، البته کشور بر دو محور مالیات و درآمدهای نفتی حرکت میکرد؛ اما هر گاه که مقدار درآمدها کاهش مییافت به درآمدهای نفتی توجه بیشتری میشد.
این کارشناس عنوان کرد: در ده سال گذشته که با یکروند پرشتاب تحریمی مواجه شدیم، بخش عظیمی از نفت کشور در داخل کشور مصرف میشد و سهم ایران در صادرات نفتی کاهش محسوسی یافت، در چنین شرایطی سازوکارهای مالیاتی در بخشهای مختلف مانند ارزشافزوده، مالیات بر خانههای خالی، مالیات بر خانهها و خودروهای گرانقیمت و... فعال شد.
غیبی پور در خصوص جلوگیری از فرارهای مالیاتی و اخذ مالیات عادلانه بیان کرد: در راستای اخذ مالیات عادلانه سازوکارهای سیستمی مانند سامانهٔ مالیاتی مودیان و پایانههای فروشگاهی نیز ایجاد شده تا به سازمان مالیاتی کشور کمک کند استفاده از پروندههای سنتی را کنار گذارد و با پروندههای جدید و الکترونیکی به وصول مالیات بپردازد.
وی در ادامه افزود: در راستای کاهش فرار مالیاتی و اخذ مالیات عادلانه باید اقداماتی صورت گیرد، بهعنوانمثال اطلاعات بانک داده در کشور برای مودیان مالیاتی ناقص است که باید با همکاری ارکان مختلف و دولت این بانک اطلاعاتی کامل شود.
تا زمانی که بانک اطلاعاتی کشور کامل نشود وضعیت وصول مالیات سامان نمیگیرد
این کارشناس در ادامه اظهار داشت: منظور از داده تراکنش حساب، تراکنش کارتخوان، سامانهٔ معاملات فصلی و.... است، تا زمانی که بانک اطلاعاتی کشور کامل نشود وضعیت وصول مالیات به همراه عدالت نخواهد بود.
وی متذکر شد: مسئله بالابودن سهم مالیات پرداختی کارمندان دولت نسبت به مشاغل خاص بهنظام مالیاتی و ثبتی کشور برمیگردد.
این کارشناس اقتصادی توضیح داد: مشکلات موجود در بانک اطلاعات، اظهارنامهها، کیفیت رسیدگی سبب شده که وصول مالیات بین کارمندان و مشاغل خاص ایجاد شود و در حال حاضر شاهد بالاتر بودن سهم مالیات پرداختی کارمندان به نسبت بخش مشاغل باشیم؛ ولی سازمان امور مالیاتی با استقرار سامانه مودیان و دیگر اطلاعات بانکی به دنبال اخذ مالیات واقعی مشاغل خاص و عادلانه سازی نظام مالیاتی و بازتوزیع ثروت در کشور است.
غیبی پور در پایان افزود: برنامهها و نرمافزارهای مالیاتی در حال هوشمندسازی و بهروزشدن است، امید است در فرایندی ۲ الی ۵ساله با کمک سامانه مالیاتی مودیان و پایانههای فروشگاهی بتوانیم به نقطهٔ مطلوبی در فرایند اخذ مالیات در کشور برسیم؛ اما باید توجه کرد نمیتوان انتظار داشت؛ مثلاً در اواخر سال جاری ميزان فرار مالیاتی به نقطهٔ صفر برسد و رسیدن به نقطه مطلوب ممکن است زمان بر باشد.
بیشتر بخوانید:
مشکل اصلی نظام مالیاتی کشور، فرار مالیاتی مشاغل خاص با درآمد بالا است