لزوم مقابله با فرار مالیاتی بدون فشار به بخش واقعی اقتصاد

مهراد عباد، عضو اتاق بازرگانی و فعال حوزه اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ درباره حجم بالای فرار مالیاتی مشاغل خاص و لزوم اخذ مالیات هوشمند و عادلانه بر اساس سامانه مودیان از این مشاغل در راستای ایجاد عدالت مالیاتی اظهار کرد: یکی از جاهایی که با بی‌عدالتی زیادی در موضوع مالیات مواجه هستیم؛ بازار زیر زمینی است. یعنی عملاً بخش بزرگی از خریدوفروش‌ها به شکل غیررسمی و بدون دریافت ۹ درصد مالیات در آن معاملات صورت می‌گیرد. بازار سیاه هم که به‌نوعی از پرداخت مالیات معاف است که این روند اشتباه برای سایر بازارها نیز مشکلاتی را ایجاد کرده است.

دولت جدی‌تر به موضوع فرارهای مالیاتی ورود کند

وی افزود: تعداد شرکت‌های ثبتی بسیار کم است و دلیل آن این است که بسیاری از شرکت‌ها به دنبال فعالیت رسمی نیستند تا بتوانند از پرداخت مالیات سرباز بزنند. خوب است که دولت به این موضوع جدی‌تر ورود کند. به نظرم موضوع عدم پرداخت مالیات از سوی مشاغل خاص مانند پزشکان، وکلا، طلافروشان، آرایشگاه‌های زنانه و غیره همیشه وجود داشته و دولت نتوانسته از این قشر درآمد عادلانه‌ای را کسب کند.

بیشتر بخوانید:

اخذ مالیات واقعی مشاغل خاص موجب بازتوزیع ثروت در کشور می‌شود

این عضو اتاق بازرگانی تأکید کرد: در حال حاضر روش اخذ مالیات از کسب‌وکارها در بازار به این شکل است که مثلاً از مغازه‌ای انتهای سال پنج یا هفت میلیون تومان یا عددی در این ابعاد دریافت می‌کنند درحالی‌که درآمد برخی از بازاریان چندین برابر شرکت‌های حتی خصوصی است و عدد مالیات سالانه با عدد درآمدی آنها سازگاری ندارد.

مالیات ستانی نباید به بخش واقعی اقتصاد و تولید ضربه‌ای وارد کند

عباد در مورد این سؤال که چرا مشاغل خاص نظیر پزشکان، آهن‌فروشان، طلافروشان، وکلا، آرایشگاه‌های زنانه، بنگاه‌های املاکی و رستوران‌داران به‌عنوان بزرگ‌ترین مشاغل خاص اقدام به فرار مالیاتی می‌کنند؛ ولی کارمندان و کارگران در ابتدای ماه مالیات خود را پرداخت می‌کنند گفت: این نوعی بی‌عدالتی در حوزه اخذ مالیات است. باید این وضعیت اصلاح گردد؛ اما به بخش واقعی اقتصاد و تولید ضربه‌ای وارد نشود.

این فعال تجاری در مورد این سؤال که به نظر شما برای کاهش فرار مالیاتی و عدم فشار به مردم، رویکرد اصلی اخذ مالیات می‌تواند مبتنی بر رویکرد مالیات ستانی هوشمند و عادلانه از طریق سامانه مودیان مالیاتی و اخذ مالیات واقعی مشاغل خاص باشد، پاسخ داد: به‌نوعی فلسفه وجودی سامانه مودیان خوب است و می‌تواند به بحث مالیات ستانی شفافیت  بخشد. در اکثر پروسه‌های تجاری شفاف‌سازی دقیق اجرایی نشده است. سامانه مودیان مالیاتی می‌تواند بخشی از این کار را پوشش دهد و باعث شود تا فعالان تجاری زیرزمینی هم مالیات خود را در این سامانه پرداخت کنند. اما این سامانه اشکالاتی دارد که باید در آینده اصلاح شود.

وی معتقد است: اقتصاد جهانی به سمت دیجیتالی‌شدن حرکت می‌کند و باتوجه‌به عقب‌ماندگی ما از آن؛ یکپارچه‌سازی موضوع مهمی است. در بحث اخذ مالیات افراد زیادی دخیل بودند؛ یعنی مودیان در میزان کم‌وزیاد اخذشدن مالیات تأثیرگذار بودند و اجرای دقیق قانون از طریق سامانه می‌تواند این مشکلات را برطرف کند.

باید به سوی اعتماد سازی و تبیین محل هزینه کرد مالیات حرکت کنیم

عباد گفت: در بسیاری از کشورها به این شکل است که دولت‌ها به کسب‌وکارها اعتماد دارند و نیازی نیست که اظهارنامه‌های مالیاتی شرکت‌ها را بررسی کند. خوب است که بتوانیم به آن سمت حرکت کنیم. این سامانه اگر بتواند مودیان جدید را اضافه کند می‌تواند در عدد نهایی مالیات دریافتی دولت تأثیرگذار باشد و به‌راحتی از مشاغل خاصی که فرار مالیاتی دارند هم مالیات دریافت کند.

وی در پایان گفت: برای درآمد مالیاتی پایدار باید کار فرهنگی صورت بگیرد. مالیات‌دهنده باید ثمرات پرداخت مالیات را ببیند و دولت تا وقتی نتواند به مالیات‌دهنده‌ها نشان دهد که این منابع در چه محل‌هایی هزینه می‌شود و چه ثمراتی برای کشور دارد، نمی‌تواند آن‌گونه که شایسته و عادلانه است مالیات ستانی کند.

بیشتر بخوانید:

مالیات ستانی از لوکس نشینان در دولت سیزدهم/ شناسایی ۱۴۰ هزار خانه لوکس در کشور

عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی گفت: باتوجه‌ به آمارهای فرار مالیاتی، اولین ضرورت جلوگیری از فرار مالیاتی است، به شرطی که به بخش واقعی اقتصاد و تولید ضربه نزند.