احمد جانجان، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ درباره منابع اصلی و پایدار بودجه که یکی از آنها درآمدهای مالیاتی است، اظهار کرد: نظام مالیات ستانی فعلی فاقد کارآمدی و کار آیی لازم است و من معتقدم فرار مالیاتی با کنترل تراکنشها کاملاً مقدور است. به نظرم با فرهنگسازی و شفافیت میتوانیم امکان اصلاح نظام مالیات را فراهم کنیم. به طور مثال زمانی که به یک پزشک مراجعه میکنیم و از ما درخواست وجه نقد میکند، بههرحال این وجه نقد در این چرخه ریالی یا واریز به یک حساب میشود و یا ما بهازای خریدی پرداخت میشود که با پیگیری میتوان به میزان آن دستیافت.
فرار مالیاتی مشاغل خاص با کنترل تراکنشها کاهش خواهد یافت
وی ادامه داد: اگر سیستم مالیات ستانی اصولی باشد و جرایم خوبی هم برای آنها در نظر گرفته شود و مشاغل خاص بدانند که هزینه فرار مالیاتی از خود مالیات بیشتر است نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام میکند.
بیشتر بخوانید:
اخذ مالیات واقعی مشاغل خاص موجب بازتوزیع ثروت در کشور میشود
وی اضافه کرد: در کشورهای پیشرفته فرار مالیاتی پنالتی دارد؛ یعنی شخصی که فرار مالیاتی دارد باید جریمه بسیار سنگینی پرداخت کند. در این کشورها هیچ ماده و تبصره، بخشودگی و معافیتی برای مشاغلی که فرار مالیاتی دارند در نظر گرفته نمیشود. قوانین در حوزه مالیات ستانی باید تغییر کند و جرایم سنگینی برای مشاغلی مانند پزشکان، طلافروشان و... که فرار مالیاتی دارند در نظر گرفته شود.
مصارف مبالغ دریافتی به عنوان مالیات معرفی و اطلاع رسانی شوند
وی گفت: سازمان امور مالیاتی باید با هماهنگی با وزارت اقتصاد، سازمان برنامهوبودجه و دیگر وزارتخانه برخی از پروژههای ملی راهبردی را معرفی کنند تا مردم بدانند مالیاتی که میپردازند صرف خدماتدهی به خودشان میشود. متأسفانه باتوجهبه اینکه ساختار مالی و بودجهریزی منسجمی نداریم عدهای تمایلی به پرداخت مالیات ندارند.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سؤال که به نظر شما راهاندازی سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی راهکار مهمی برای اخذ عادلانهتر مالیات و کاهش فرار مالیاتی، افزایش اطلاعات و شفافیت اقتصادی در کشور هست، گفت: به طور مثال یکی از مشاغلی که فرار مالیاتی بسیار زیادی دارند پزشکان هستند. پیشنهاد میکنم سازمان امور مالیاتی سامانهای به اسم فرار مالیاتی پزشکان راهاندازی کند و مشخصات آن را برای کل مردم ایران پیامک کند.
با سامانه هایی می توانیم فرار مالیاتی را کاهش دهیم
وی افزود: مردم میتوانند از طریق سامانه معرفی شده کد نظامپزشکی را ارسال کنند تا دولت سریعتر نسبت به پیگیری فرار مالیاتی این پزشک اقدام کند. به نظرم با این روش راحتتر میتوانیم با فرارهای مالیاتی پزشکان مبارزه کنیم.
جانجان تأکید کرد: زمانی که ساختار استانداردی برای پیگیری مشاغلی که فرار مالیاتی زیادی دارند، وجود نداشته باشد مشاغلی مانند پزشکان، طلافروشان، آرایشگاههای زنانه، بنگاههای املاک، رستورانها و... راحتتر از پرداخت مالیات سرباز میزنند. به طور مثال طلافروشان برای انجام معامله یا به عابربانک مراجعه میکنند و مبلغ را کارت به کارت میکنند و یا خریدار را مجبور میکنند مبلغ را بهحساب فروشنده طلا واریز کند که این اقدام نوعی پولشویی محسوب میشود.
بیشتر بخوانید:
۸۰ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در سه سال گذشته وجود دارد