ساماندهی نظام پولی و ارزی از اولویت‌های دولت سیزدهم

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ یکی از اولویت‌های دولت سیزدهم در مدیریت اقتصاد کلان کشور، ساماندهی نظام پولی و ارزی کشور بوده است. متغیرهای نقدینگی، پایه پولی، تسهیلات پرداختی و نسبت تسهیلات غیرجاری عوامل موثر بر تورم هستند که مدیریت آن‌ها نقش موثری در ثبات اقتصاد و تحقق رشد اقتصادی خواهد داشت. در این راستا چهار راهبرد مهم کنترل نقدینگی و رشد ترازنامه شبکه بانکی، مدیریت تقاضای ارز، مدیریت عرضه ارز کشور و تنظیم رابطه مالی بانک مرکزی با دولت در اولویت قرار گرفت‌.

کنترل نقدینگی و رشد ترازنامه شبکه بانکی

بانک مرکزی به منظور کنترل خلق پول بانک‌ها و نقدینگی و بهبود کیفیت ترازنامه بانک‌ها و مؤسسات اعتباری سیاست احتیاطی رشد ترازنامه شبکه بانکی را اتخاذ کرده است. اقدامات بانک مرکزی با کنترل مقداري ترازنامه و اعمال جرایم نظارتی بانک‌های خاطی و افزایش نسبت سپرده قانونی به ۱۵ درصد منجر به کاهش رشد ترازنامه بانک‌ها و در نتیجه کاهش رشد نقدینگی شده است.

کاهش رشد نقدینگی طی یک روند نزولی از 40.6 درصد در پایان سال 1399 و39.0 درصد در پایان سال 1400 به 31.1 درصد در پايان سال 1401 رسیده است. 

کنترل خلق پول بانکی از طریق تنظیم و اعمال جدی کنترل رشد ترازنامه بانک‌ها و بروز رسانی ضوابط ناظر بر کنترل مقداری ترازنامه شبکه بانکی، ایجاد شود.

همچنین این سیاست‌ها موجب شد کنترل میزان دارایی‌ها و بدهی‌های بانک‌ها و موسسات اعتباری، محدود‌سازی تسهیلات بانک‌های تراز ناسالم به 200 میلیون تومان، محدود‌سازی دوره‌ای تسهیلات بانک‌های دارای اضافه برداشت، ممنوعیت پرداخت تسهیلات اشخاص مرتبط بانک های ناتراز و همچنین اتصال سامانه سمات به سایر سامانه‌های داخل و خارج بانک ایجاد شود.

مدیریت تقاضای ارز در کشور

دولت‌ در مدیریت تقاضای ارز در کشور اقدامات مهمی از جمله مهار و کنترل فعالیت‌های سفته‌بازانه و قاچاق ارز، اولویت‌دهی به تأمین ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات پزشکی و تسهیل ترتیبات مقرراتی مربوط به واردات اقلام موردنیاز بخش تولید، ممنوعیت واردات کالا بدون ثبت سفارش و تعیین منشاء ارز، ممنوعیت معاملات فردایی سکه و طلا، انتشار اوراق گواهی سپرده ارزی بانک مرکزی به عاملیت بانک ملی با سررسید سه‌ماهه و امکان تسویه از طریق تحویل اسکناس ارز، افزایش سقف فروش ارز به صورت اسکناس در بازار توافقی برای اشخاص دارای کارت بازرگانی انجام داده است.

همچنین الزام متقاضیان ارز توافقی به افتتاح حساب سپرده قرض‌الحسنه پس‌انداز ارزی برای دریافت ارز و ممنوعیت فروش ارز به صورت اسکناس توسط صرافی‌ها، انطباق نقشه ارزی و تجاری کشور در جهت مدیریت مطلوب جریان منابع و مصارف ارزی، کاهش زمان و هزینه تأمین ارز واردات به صورت خرید ارز به صورت مستقیم از صادرکنندگان فولاد و پتروشیمی‌ها و فروش ارز به واردکنندگان توسط بانک مرکزی، تلاش در جهت برقراری و حفظ ثبات بازار ارز و سایر بازارهای مالی و دارایی مانند طلا از طریق افزایش جذابیت نگهداری ریال و کاهش انگیزه رفتارهای سوداگرانه و سفته بازانه  از دیگر موارد قابل ذکر در این حوزه است.

راهبرد مدیریت عرضه ارز در کشور

دولت سیزدهم در مدت استقرار خود برنامه‌های جدی برای کنترل و تعادل سازی بازار پر هرج و مرج ارز در کشور به کار گرفته است، از جمله تأمین ارز مورد نیاز واردات کالاهای اساسی در سامانه نیما، ابلاغ بسته‌های سیاستی بازگشت ارز حاصل از صادرات طی سال‌های ۱۳۹۷-۱۴۰۰ و تداوم اجرای این سیاست در سال ۱۴۰۱، رایزنی با طرف‌های تجاری و کشورهای همسایه در خصوص آزادسازی منابع ارزی، اعلام معافیت ورود هر میزان ارز به کشور (اعم از اسکناس و حواله) از پرداخت مالیات، فراهم ساختن امکان عرضه ارز با نرخ توافقی توسط صادرکنندگان و تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی به صرافی‌ها انجام داده است.

همچنین تقویت بازار متشکل معاملات ارزی، راه‌اندازی سامانه رفع تعهد ارزی واردکنندگان، طراحی و ایجاد سامانه برخط ارزی، رونمایی از نماد روبل - ریال در بازار متشکل معاملات ارز ایران با هدف کاهش استفاده از یورو و دلار در مبادلات میان ایران و روسیه،‌ انتشار عمومی اطلاعات مربوط به نرخ‌ها و معاملات بازار اسکناس و حواله به صورت روزانه توسط بانک مرکزی و اعلام نرخ خرید و فروش ارز صرافی‌ها به صورت جداگانه و برخط جهت اطلاع عموم، راه‌اندازی مرکز مبادله ارز و طلا با هدف ایجاد مرجعیت قیمت، تلاش برای تعمیق مرکز مبادله ارز و طلا و به حداقل رساندن زمینه‌های معامله در بازار غیر رسمی، تدوین سازوکار جدید برای جلوگیری از ایجاد تقاضای کاذب از طریق الزام به افتتاح حساب سپرده تخصیص ارز توسط متقاضی واردات نزد بانک عامل، تلاش برای متعادل‌سازی منابع و مصارف ارزی در بازار حواله با ایجاد هماهنگی میان وزارت صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بانک مرکزی، بهره‌گیری از دیپلماسی اقتصادی جهت تقویت تعاملات پولی و بانکی با سایر کشورهاو تلاش برای آزادسازی منابع کشور در دیگر کشورها، افزایش حجم معاملات رسمی و سهولت دسترسی متقاضیان بازار ارز و طلا و تلاش در جهت دلارزدایی و کاهش وابستگی به دلار و گسترش مبادلات تجاری با استفاده از ارزهای ملی با همکاری کشورهای عضو اتحادیه پایاپای آسیا از دیگر موارد قابل ذکر است.

تنظیم رابطه مالی بانک مرکزی با دولت

دولت در تحقق اجرای فروش اوراق بدهی دولت به بانک‌ها به منظور جلوگیری از سرایت آثار سیاست‌های مالی (بودجه‌ای) دولت به ترازنامه بانک مرکزی و تنظیم رابطه مالی بانک مرکزی با دولت، همچنین خریداری حدود 1195.6 هزارمیلیارد ریال اوراق مالی اسلامی دولت توسط بانک‌ها (26.1 درصد) و سایر فعالان بازار سرمایه (73.9 درصد) در 43 حراج برگزار شده در سال 1401 توانست پیوند مالی بین خود و بانک مرکزی ایجاد کند.

یکی از اولویت‌های دولت سیزدهم در مدیریت اقتصاد کلان کشور، ساماندهی نظام پولی و ارزی کشور بوده است که در این راستا ۴ راهبرد مهم با دولت در اولویت قرار گرفت‌.