طلاق به علت نپرداختن نفقه؛ زنگ خطری برای زندگی مشترک

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با توجه به قانون مدنی، شوهر در عقد دائم موظف است نفقه همسر خود را پرداخت کند. این تکلیف شوهر در عقد دائم، ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه را در قانون فراهم کرده است. به علاوه، از جمله ضمانت‌های اجرای حقوقی برای عدم پرداخت نفقه، زن می‌تواند به دادگاه خانواده مراجعه کرده و به دلیل عدم پرداخت نفقه، درخواست طلاق دهد.

طلاق به علت عدم پرداخت نفقه زن

با توجه به ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی، در صورتی که شوهر از دادن نفقه استنکاف کند یا امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه وجود نداشته باشد، زن می‌تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم به شوهر اجبار به طلاق را فرمان خواهد داد.

همچنین، در صورت عدم توانایی شوهر در پرداخت نفقه، زن می‌تواند به دادگاه مراجعه و درخواست طلاق را ارائه دهد. در این حالت، قاضی به جای شوهر اقدام به طلاق و امضای سند آن از طرف شوهر خواهد کرد. 

دادگاه صالح طلاق به علت عدم پرداخت نفقه

به موجب ماده ۴  قانون حمایت از خانواده مصوب ۱۳۹۱، دادگاه خانواده صلاحیت رسیدگی به نفقه زوجه را دارد. بنابراین، تمامی دعاوی حقوقی مربوط به نفقه زن، عدم پرداخت نفقه زن را مورد بررسی قرار خواهد داد. لذا در صورتی که دادخواست مطالبه نفقه به دادگاهی غیر از دادگاه خانواده ارائه شود، آن دادگاه با صدور قرار امتناع از رسیدگی، پرونده را به دادگاه خانواده ارجاع خواهد داد؛ چرا که دادگاه صلاحیت دار برای رسیدگی به طلاق به علت عدم پرداخت نفقه، دادگاه خانواده است.

ضمانت اجرای کیفری عدم پرداخت نفقه زن

نفقه علاوه بر ضمانت اجرای حقوقی، دارای ضمانت اجرای کیفری هم می باشد. مجازات عدم پرداخت نفقه مطابق ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده هرکس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع ورزد، به حبس تعزیری درجه شش محکوم می‌شود.

همچنین تعقیب کیفری با شکایت شاکی خصوصی می‌باشد و در صورت گذشت شخص از شکایتش، در هر زمان تعقیب جزایی یا اجرای مجازات موقوف می گردد.

طبق موارد فوق الذکر در قانون مجازات عدم پرداخت نفقه جرم محسوب شده و هر شخصی که این تعهد و مسئولیت را می پذیرد نباید از انجام وظیفه و تعهد خود سرپیچی نماید که اگر چنین باشد باید قانون و مقرراتی برای آن وضع گردد تا افرادی که کوتاهی می کنند طبق قانون با آنها برخورد شود.

لذا، نفقه هم از این قاعده مستنثنی نبوده و طبق قانون با فرد مجرم برخورد می شود. به چنین عملی در قانون اصطلاحا ترک انفاق گفته می شود که مجازات در نظر گرفته شده برای آن حبس می باشد.

در چنین جرمی برای اینکه شخصی به دلیل عدم پرداخت نفقه مجازات گردد باید دارای شرایط و موقعیتی باشد که اگر با وجود داشتن شرایط و موقعیت مناسب از پرداخت نفقه امتناع ورزید و یا اینکه طبق قانون مقرر اثبات گردد زن از مردش تمکین کرده است قانون مرد را به حبس از 6 ماه  تا دوسال حبس محکوم می کند.

نکته مهم و حائز اهمیت این است که اگر مرد ثابت کند زن از او تمکین نکرده است نه تنها مجازاتی برای او در نظر گرفته نمی شود بلکه او دیگر مکلف به پرداخت نفقه به زن نمی باشد زیرا شرط ثبوت و تعلق نفقه منوط به تمکین زن می باشد.

 بیشتر بخوانید:

طلاق توافقی؛ راهی سریع برای جدایی صلح آمیز زوجین

جزییات حضانت فرزند بعد از طلاق/ حضانت پسر و دختر بعد از طلاق با کیست؟

براساس قانون؛ اگر شوهر نتواند نفقه را بپردازد یا از پرداخت آن خودداری کند، دادگاه مهلتی برای پرداخت نفقه تعیین می‌کند. اگر باز هم نفقه پرداخت نشود، دادگاه حکم به طلاق خواهد داد.