زلزله در لیگ برتر/ نیمکت های لرزان؛ 9 از 16!

به گزارش خبرنگار ورزشی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ بازار مکاره نقل و انتقالات لیگ برتر قریب به یک ماه است که آغاز شده اما در دل تابستان داغ بیشتر از اینکه ستاره ها جابجا شوند، شاهد جابجایی مربیان لیگ برتری بودیم. از 16 تیم تنها 7 تیم با مربیان فصل گذشته خودشان به فصل جدید می آیند و که در میان 7 نیمکت باثبات، 2 تیم صعود کرده از لیگ یک به چشم می خورند که تداوم حضور سرمربی موفق فصل گذشته، بدیهی است و از همین رو نمی توان آنها را در این کتگوری لیست کرد به ویژه اینکه در فصل گذشته در لیگ برتر حضور نداشته اند. ابقای سرمربی قهرمان لیگ که با تیمش یک فصل رویایی و باشکوه را رقم زد و دبل کرد، نیز بدیهی ترین اتفاق ممکن است و اگر آنها را نیز از لیست باثبات ها کم کنیم، تنها 4 تیم از فصل گذشته می مانند که دست به نیمکت خود نزده اند. اتفاقی که نشان از بی ثباتی در فوتبال ما دارد. فوتبالی که چند فصلی است اسیر این بی ثباتی و بی اعتمادی شده و همین جابجایی مداوم و متوالی مربیان روی کیفیت لیگ و تیم ها تثیر منفی گذاشته. بررسی تغییرات روی نیمکت ها و آنچه در طول فصل گذشته رقم خورده و مربی تازه وارد، تصویر کاملتری از این بدعت غلط در فوتبال ایران را به ما ارائه می دهد.

استقلال

آبی پوشان پایتخت فصل گذشته را با هدایت ریکاردو ساپینتو پرتغالی آغاز کردند. سرمربی ای که هواداران از او انتظار داشتند عملکرد خوبی را با این تیم داشته باشد. اتفاقی که رخ نداد و استقلال هر سه جام مهم فوتبال ایران را به رقیب سنتی اش واگذار کرد و تنها یک سوپرجام را با مربی عصبانی پرتغالی اش کسب کرد که آن هم مربوط به قهرمانی بدون شکست استقلال با فرهاد مجیدی در فصل بیست و یکم می شد. بدین ترتیب شاگردان ساپینتو فصل کابوس واری را تجربه کردند. ناکامی که البته در آن مسائل پرشماری دخیل بود. مشکلاتی که می توان به حذف این تیم از لیگ قهرمانانان فوتبال آسیا 2024 به علت عدم پرداخت دیرهنگام مطالبات آندره آ استراماچونی اشاره کرد. استقلال با ساپینتو در فصل بیست و دوم در 36 مسابقه به میدان رفت و موفق شد آمار 23 پیروزی، 8 تساوی و 5 شکست را به ثبت برساند. پس از پایان فصل ساپینتو استقلال را به مقصد آپوئل نیکوزیا قبرس ترک کرد و حجت کریمی سرپرست وقت این باشگاه هم پس از رایزنی های فراوان جواد نکونام سرمربی سابق فولاد که با این تیم به عنوان تنها نماینده  فوتبال ایران به مرحله حذفی لیگ قهرمانان آسیا رسید، را به عنوان جانشین مرد پرتغالی انتخاب کرد. سرمربی جوانی که بی هیچ تردیدی کار سختی با استقلال در فصل پیش رو دارد.

پیکان

خودروسازان تهرانی عملکرد فوق العاده نامطلوبی را با مجتبی حسینی در رقابت های فصل گذشته به نمایش گذاشتند. عملکردی که البته زیر سایه جوانگرایی پیکان قرار گرفت و به آن پرداخته نشد. طعنه آمیز اینکه شاگردان حسینی تنها با 28 امتیاز در لیگ برتر ماندند. آماری که برای یک تیم حاضر در بالاترین سطح فوتبال ایران فاجعه بار است. پیکان با مجتی حسینی فصل گذشته در 30 مسابقه لیگ برتر آمار نازل 5 پیروزی، 14 تساوی و 12 شکست را ثبت کرد. آماری که باعث شد روند همکاری حسینی با پیکان به پایان برسد و مدیران این تیم هم رسول خطیبی که چند سالی بود در مدیریت ورزش حضور داشت را بار دیگر به فوتبال بازگردانند و او را به عنوان سرمربی جدید پیکان در فصل بیست سوم معرفی کنند.

بیشتر بخوانید:

تاج: یک باشگاه 411 میلیارد هزینه کرده/ از ابتدا قرارمان برای VAR لیگ آینده بود

هوادار

هوادار فصل گذشته عملکرد نسبتا خوبی داشت و موفق شد به نیمه نهایی جام حذفی و رتبه دهم لیگ برتر برسد. نتیجه ای که برای تیمی مانند هوادار یک موفقیت به حساب می آید. بنفش های تهرانی فصل گذشته با ساکت الهامی سرمربی سابق نساجی آمار 7 پیروزی، 12 تساوی و 11 شکست  در 30 هفته مسابقات ثبت کردند. ساکت الهامی در جام حذفی هم عملکرد مطلوبی داشت و با شکست مقابل پرسپولیس در نیمه نهایی از صعود به بازی نهایی باز ماند. پس از اتمام فصل الهامی، تهران را به مقصد رفسنجان ترک کرد و مدیران این تیم در یک انتخاب حیرت انگیز و نامتعارف محمود فکری سرمربی فصل گذشته سایپا را به عنوان سرمربی جدید خود معرفی کردند. سرمربی ای که در تجربه قبلی اش در لیگ برتر با استقلال نتایج مصیبت باری را کسب کرد و در ادامه در لیگ یک با سایپا هم عملکرد سینوسی ای داشت و ناکام بود تا به نوعی مدیران هوادار یک مربی ناکام را جایگزین یک مربی موفق کنند. با این انتخاب عجیب مشخص نیست که سرنوشت هوادار در فصل آتی چه خواهد شد و تیم موفق فصل گذشته می تواند به مسیر رو به رشد خود ادامه دهد و یا فکری ناکامی هایش را این بار با هوادار ادامه خواهد داد و بازهم با یک ناکامی بزرگ این تیم را ترک می کند؟

ذوب آهن

گاندوهای اصفهانی که فصل گذشته را با مهدی تارتار آغاز کرده بودند، در ابتدا عملکرد خوبی از خودشان به نمایش گذاشتند. عملکردی که هرچه از مدت زمان لیگ گذشت، آب رفت و ناپدید شد. گاندوها فصل را با حضور در رتبه نهم جدول و به ثبت رساندن آمار 7 پیروزی، 15 تساوی و 8 شکست را به پایان رساندند. نتایج کسب شده توسط تارتار مورد اقبال مدیران ذوب آهن قرار نگرفت و او از این تیم جدا شد و برای هدایت ملوانان فوتبال ایران به بندر انزلی رفت. سران ذوب آهن پس از مذاکره با گزینه های متعدد، محمد ربیعی سرمربی موفق مس رفسنجان را به اصفهان آوردند تا این مربی جوان و خوش آتیه که فصل را با رفسنجانی ها در رتبه پنجم به پایان رسانده بود، پس از سالها از این تیم جدا شود و مسیر سرمربیگری اش را تغییر بدهد. مدیران ذوب آهن از ربیعی انتظارات بالایی دارند، به ویژه اینکه خریدهای خوبی را برای ربیعی انجام داده اند. آنچه انتظارات را از او برای کسب نتیجه در فصل پیش رو بالاتر خواهد برد.

گل گهر

گل گهر فصل عجیبی را سپری کرد. آنها کارشان در فصل گذشته را با امیر قلعه نویی آغاز کردند اما پس از گذشت حدود 6 ماه از لیگ برتر و با رفتن امیر به نیمکت تیم ملی، هدایت تیم را به سعید الهویی دستیار اول قلعه نویی سپردند، انتخابی غلط و صدرصد که سقوط آزاد گل گهر را رقم زد. سیرجانی ها در فصل گذشته آمار 12 پیروزی، 9 تساوی و 9 شکست را به ثبت رساند و مسابقات را با حضور در رتبه ششم به پایان بردند. پس از پایان فصل سعید الهویی که نتایج فوق ضعیفی را با این تیم در هفته های پایانی کسب کرده بود، از هدایت گل گهر برکنار شد و مدیران این باشگاه با یک انتخاب عجیب یک مربی یونانی به نام مارینوس اوزونیدیس را جانشین مربی موقت خودشان کردند. سرمربی ای که پیش از آمدن به گل گهر در تیم الفیصلی عربستان حضور داشت و با این تیم به لیگ دسته اول فوتبال عربستان سقوط کرد! نکته جالب اینکه اوزونیدیس زمان پیروزی فولاد ایران مقابل الفیصلی در مرحله یک هشتم نهایی لیگ قهرمانان آسیا هدایت نماینده عربستان را بر عهده داشت. به همین خاطر است که می گوئیم انتخاب او به عنوان سرمربی جدید گل گهر با توجه به ناکامی های پرتعداد و متوالی ای که تجربه کرده عجیب و جالب توجه است.

مس رفسنجان

فصل گذشته فوتبال ایران برای مس رفسنجان مطابق چند فصل گذشته با محمد ربیعی آغاز شد. مربی ای که در این سالها با رفسنجانی ها همواره نتایج خوبی کسب کرده. اوج کار این سرمربی جوان با تیم کرمانی قهرمانی در لیگ دسته اول و صعود به بالاترین سطح فوتبال ایران بود. نکته جالب اینکه ربیعی پس از صعود به همراه تیمش به لیگ برتر همواره با این تیم، فصل را با حضور در رتبه های تک رقمی جدول رده بندی به پایان می رساند. آماری که برای یک تیم تازه لیگ برتری شده، فوق العاده است. اتفاقی که در فصل گذشته هم رخ داد و این تیم در 30 هفته موفق شد به 11 پیروزی، 14 تساوی و 5 شکست برسد تا فصل را در رتبه پنجم جدول و بالاتر از تیم هایی همچون گل گهر و فولاد که هزینه های زیادی در پنجره تابستانی کرده بودند، به پایان برساند. با پایان فصل اما دوران همکاری طولانی مدت سرمربی جوان با این تیم هم به پایان رسید. جدایی که به نظر می رسد علت آن کسب نکردن سهمیه حضور در لیگ قهرمانان آسیا از سوی این تیم بوده. مدیران مس سرچشمه خیلی زود ساکت الهامی توافق کردند و با امضای قراردادی او را به عنوان سرمربی جدیدشان انتخاب کردند. نکته ای که درباره حضور الهامی در مس رفسنجان می توان به آن اشاره کرد این است که مس، هوادار نیست. در این تیم خوب پول خرج می کنند و نتیجه فوق العاده هم می خواهند. نکته ای که باعث شود کار الهامی برای فصل بیست و سوم با مس رفسنجان سخت تر از همیشه باشد.

بیشتر بخوانید:

تاج: قراردادهای ما ۴۷۳ درصد افزایش داشته/ ژیان نمی‌تواند با BMW مقابله کند

نساجی

نساجی فصل گذشته را به هیچ عنوان با عملکرد مطلوبی آغاز نکرد. قهرمان جام حذفی فوتبال ایران در سال 1401 با حمید مطهری که به تازگی از جمع دستیاران یحیی گل محمدی خارج شده بود، عملکرد فاجعه باری در مسابقات داشت. آنچه باعث شد این تیم تا رتبه های پایانی سقوط کند. پس از وخیم شدن اوضاع ایزد سیف الله پور رئیس وقت باشگاه کارلوس هرناندز اسپانیایی را جایگزین مطهری کرد. مربی ای که موفق نشد یکی از نمایندگان ایران در لیگ قهرمانان آسیا را نجات بدهد و عملکردی به مراتب ضعیفتر از مطهری داشت و حتی یک برد هم با این تیم کسب نکرد تا تیم شهر خسته فصل را با کسب 5 پیروزی، 12 مساوی و 13 شکست و حضور در رتبه سیزدهم جدول به پایان برد. کسب این نتایج باعث شد مدیران نساجی در پایان فصل با کارلوس هرناندز سرمربی اسپانیایی قطع همکاری کنند و مهدی رحمتی سرمربی آلومینیوم را به عنوان سرمربی جدید در فصل بیست و سوم انتخاب کنند. فردی که با ایرالکو فصل بیست و دوم را با حضور در رتبه هشتم جدول به پایان رساند.

ملوان

ملوان فصل گذشته اولین تجربه لیگ برتری خودش پس از سالها با مازیار زارع که اولین تجربه اش در بالاترین سطح فوتبال ایران را به عنوان مربی پشت سر می گذاشت، در مسابقات حضور پیدا کرد. کسب تجربه ای که نتیجه اش شد 5 برد،11 مساوی و 14 باخت و حضور در رتبه دوازدهم جدول. رتبه ای که نشان می داد ملوان به مانند نفت آبادان دقیقه 90 از سقوط به دسته پائین تر فرار کرده. حاصل کار زارع در ملوان درپایان فصل منجر به برکناری اش از هدایت قوهای سپید انزلی شد و مدیران انزلی چی به سراغ مهدی تارتار برای رهبری تیمشان در فصل بیست و سوم رفتند. مربی ای که با ذوب آهن به رتبه هشتم جدول رسید و باید دید  می تواند در فصل پیش رو چنین رتبه ای را با ملوان بدست آورد یا اینکه اتفاقات دیگری رخ خواهد داد.

آلومینیوم

ایرالکو در فصل گذشته عملکرد فوق العاده ای با مهدی رحمتی داشت و موفق شد با حضور حسین پورحمیدی که در پایان فصل با ثبت 17 کلین شیت پس از علیرضا بیرانوند در رتبه دوم برترین دروازه بانان فصل بیست و دوم قرار گرفت، روزهای خوبی را تجربه کند. آنها فصل گذشته را با حضور در رتبه هشتم جدول به پایان بردند. رتبه ای که حضور در آن برای ایرالکو باتوجه به سرمایه گذاری ای که انجام داده بود، قابل قبول به نظر می رسید. این تیم در راه رسیدن به رتبه هشتم جدول آمار 8 پیروزی، 16 مساوی و 6 شکست را ثبت کرد. نکته عجیب اما این است مدیران آلومینیوم پس از جدایی رحمتی، با مجتبی حسینی به تواف رسیدند. مردی که فصل قبل با پیکان در رتبه یازدهم جدول قرار گرفته بود و تیمش تنها با کسب 28 امتیاز در بالاترین سطح فوتبال ایران ماند. انتخابی که بدون شک تندیس عجیب ترین ترانسفر پنجره تابستانی نقل و انتقالات فوتبال ایران را به خودش اختصاص می دهد. به هرحال کسب این آمار از سوی ایرالکو در فصل گذشته و ماندن دقیقه نودی پیکان با حسینی در لیگ برتر سرمربی جوان را در طول رقابت ها دچار چالش های فراوانی خواهد کرد. زیرا هوادار پس از بدست آمدن آن نتیجه فصل گذشته توقعات بسیاری دارد.

خبرنگار: سعید آقایی

 

تنها 4 تیم از فصل گذشته دست به نیمکت خود نزده اند. اتفاقی که نشان از بی ثباتی در فوتبال ما دارد.