باید جلوی خام فروشی پتروشیمی های متانولی گرفته شود/ اعطای خوراک ارزان تنها منوط به تکمیل زنجیره ارزش

جعفر قادری عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در خصوص اصلاح رویه اعطای رانت خوراک ارزان به پتروشیمی‌های متانولی در جهت جلوگیری از خروج این یارانه عظیم از کشور گفت: جهت‌گیری سرمایه‌گذاری ما در پتروشیمی‌های متانولی باید اصلاح شود  و از سوزاندن گاز به عنوان سوخت نیروگاه‌ها باید جلوگیری شود. گاز نسبت به گازوئیل و نفت از مزیت بیشتری برخوردار است و استفاده از ظرفیت خورشیدی که در کشور وجود دارد برای تولید برق نسبت به ایجاد نیروگاه‌های حرارتی و ترکیبی ترجیح دارد. بنابراین ما باید به این سمت برویم که برقمان را از انرژی‌های خورشیدی و تجدید پذیر تامین کنیم.

قادری افزود: از سوی دیگر گازی که هم اکنون تولید می‌کنیم را صرف واحدهای پتروشیمی می کنیم. واحدهای پتروشیمی هم باید از خام فروشی جلوگیری کنند و اقداماتی را انجام دهیم که متانولی‌ها که بیش از ۹۵ درصد محصولات خود را به صورت خام صادر می‌کنند به توسعه زنجیره ارزش خود روی بیاورند.

عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس ادامه داد: در طول سال‌های گذشته ما ظرفیت‌های زیادی در زمینه تولید متانول داشتیم که هم اکنون با توجه به کاهش قیمت جهانی متانول امکان فروش آن به قیمت مناسب وجود ندارد. از سوی دیگر برخی از واحدهای متانولی وجود دارند که در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده‌اند ولی نیمه کاره رها شده‌اند که باید تکمیل شوند. ولی مهمتر از آن ما باید از خام فروشی متانولی‌ها در کشور جلوگیری کنیم.

عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس خاطرنشان کرد: در این شرایط باید تسهیلاتی را فراهم کنیم که متانول تبدیل به پروپیلن و سایر محصولات ارزشمند این حوزه شود که به عنوان خاویار متانول از آن یاد می‌شود. 

وی گفت: با این اقدام می توانیم درآمدزایی زیادی را برای دولت داشته باشیم و تا زمانی که سرمایه‌گذاری در حوزه‌های میان دستی انجام نشده و متانولی‌ها به سمت تولید کالاهای پایین دستی نرفته‌اند نمی‌توانیم اعطای یارانه انرژی را تعطیل کنیم و ناچاریم این واحدها را به گونه‌ای مورد حمایت قرار دهیم چون اشتغال، درآمد و سرمایه‌گذاری‌های آنها اگر کم شود ممکن است برای کشور مشکل ایجاد کنند.

این نماینده مجلس یازدهم  افزود: با ضرر دهی پتروشیمی های متانولی مجموعه‌ای از نیروهای انسانی ما بیکار می‌شوند و از سوی دیگر در شرایط فعلی که ما گاز اضافی داریم و امکان صادرات آن را هم نداریم تنها راه گریز ما استفاده از گاز در این حوزه است. ولی باید اقداماتی انجام شود که متانولی‌ها به سمت توسعه زنجیره ارزش خود سوق پیدا کنند.

قادری در ادامه بیان کرد: ما باید اعطای یارانه ارزان انرژی به متانولی‌ها را منوط به توسعه زنجیره ارزش آنها کنیم. اما باید برای این اقدام به آنها زمان بدهیم تا بتوانند به این سمت  و سو سوق پیدا کنند. اینکه ما به یکباره بخواهیم گاز مورد نیاز آنها را با قیمت صادراتی محاسبه کنیم منطقی نیست و منجر به تعطیلی متانولی ها می شود.

این نماینده مجلس یازدهم با بیان اینکه تعطیلی متانولی ها باعث می شود نیروی کاری که از نظر اشتغال وابسته به این شرکت‌ها هستند با مشکل مواجه شوند افزود: البته باید منابعی هم برای سرمایه‌گذاری در حوزه پایین دستی برای آنها در نظر گرفته شود تا بتوانند از محل این منابع سرمایه‌ خود را تامین کنند.

عضو کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی به بیان توضیحاتی درباره لزوم اصلاح رویه اعطای یارانه انرژی ارزان به متانولی ها که اقدام به خام فروشی محصولات خود می کنند پرداخت.