روزنامه‌های امروز در سرمقاله‌های خود چه نوشتند؟

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با مرور سرمقاله و یادداشت‌های روز روزنامه‌های کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله نیجر آیینه آفریقا، قدرت دریایی رو به صعود، تبادل زندانیان پشت دیوار دبه کردن آمریکا به چشم می‌خورد.

کیهان: در یادداشت روز خود با عنوان «نیجر آیینه آفریقا» نوشت: تحولاتی که 4 مــرداد/ ۲6 ژوئیه در جمهوری نیجر روی داد و کودتا خوانده شــد، در دنباله تحولات عده ای از کشــورهای آفریقایی بود. فارغ از اینکه رهبر جدید - حســومی مسعودو - و رهبر سابق - محمد بازوم - چه خصوصیاتی داشته اند و از سوی چه کشور یا کشورهایی حمایت می شده و می شوند، حرکت ضدفرانسوی و ضدغربی نظامیان و توده های مردمی که از برکناری محمد بازوم حمایت کردند، اهمیت ویژه دارد. بر این اساس بسیاری از ناظران، تحولات نیجر که پیش از این در کشورهای آفریقایی مالی، بورکینافاسو، گینه کوناکری و آفریقای مرکزی روی داده بود را اخراج غرب و به خصوص فرانسه از آفریقا تعبیر کردند. این روند که بی ارتباط با تغییر قدرت در عرصه بین الملل نیست، نشــان می دهد فضای جهان هر روز بر دولت های غربی دارای سابقه استعمارگری تنگ تر می شود. در این خصوص گفتنی است: تظاهرات آفریقایی ها یا آفریقایی تبارها علیه اروپا و به طور خاص علیه فرانسه به یک پدیده تبدیل شده است. آفریقایی تبارها در همین هفته های اخیر علیه سیاست های دولت فرانسه در پاریس، مارسی و... به میدان آمدند و بعضی جریانات اجتماعی فرانسه را هم جذب کردند. در همان حال در نیجر شاهد تظاهرات چندصدهزار نفره به خصوص در ینامی پایتخت بودیم. این تظاهرات که غربی ها از آن با عنوان حمایت از کودتاگران پوشــش دادند، در واقع ضدفرانسه و علیه سال ها استیالی آن بر این مردم بود. این تظاهرات و تظاهرات پاریس یک منطق داشتند و در آن یک جریان سیاسی را در سطح بین المللی هدف گرفته بودند.

جوان: رسول سنایی راد در سرمقاله ای با عنوان «قدرت دریایی رو به صعود» چنین نوشت: با توجه به نقش درياها در وزن ژئوپلتيك كشورها، قدرت دريايي اصلي ترين مؤلفه بهره برداري از اين مزيت راهبردي است كه در طول تاريخ براي ارزيابي سطح قدرت و نفوذ بين المللي كشورها مورد توجه بوده است. از اين رو، قبل از شكل گيري قدرت ترابري زميني و هوايي، تنها آن دسته از كشورهاي داراي قدرت دريايي براي حضور در آب هاي آزاد و دريانوردي طولاني، مستعد قدرت جهاني به حساب مي آمدند و در ميدان عمل و واقعي نيز اين گونه بود. در حال حاضر هم قدرت دريايي، از مهم ترين اركان نظم ساز در صورت بندي نظم منطقه اي و بين المللي شناخته و مؤلفه اي راهبردي در عرصه سياست جهاني محسوب مي شود.

خراسان: هادی محمدی در یادداشتی با عنوان «تبادل زندانیان پشت دیوار دبه کردن آمریکا»  این گونه نوشت: ماه هاست صحبت از تبادل ۴ زندانی میان ایران و آمریکا و همزمان آزادسازی بیش از هفت میلیارد دلار پول ایران در کره جنوبی است که بابت فروش نفت و میعانات نفتی از ۵ سال قبل بلوکه شده اما هر بار حتی در اوج امیدواری برای اجرایی شدن توافق تبادل، این اتفاق نیفتاده است. می دانیم در دولت قبل حداقل دو بار دو طرف تا پای تبادل زندانیان پیش رفتند و حتی یک بار تاریخ و محل این تبادل هم در تیرماه ۱۴۰۰ بین عباس عراقچی و واسطه آمریکایی ها معلوم شده بود اما طرف آمریکایی به طمع رسیدن به امتیازات بیشتر در توافق احیای برجام و ندادن این پول به ایران، در آخرین لحظه توافق را برهم زد، اتفاقی که باعث عصبانیت انگلیسی ها شد که منتظر آزادی نازنین زاغری در این تبادل بودند. با این حال لندن از آن زمان راه خود را جدا کرد. در روزهای پس از آن و با روی کار آمدن دولت جدید و تیم مذاکراتی جدید به ریاست علی باقری، همچنان موضوع تبادل زندانیان روی میز بود. ایران هم به لحاظ اصول انسانی و این که حضور چند دوتابعیتی در زندان هایش سودی برایش ندارد و هم به لحاظ مشکلات خانوادگی این افراد و افراد ایرانی که در آمریکا به جرم دور زدن تحریم های غیرقانونی در زندان هستند و هم به لحاظ آزادسازی پول هایش در کره جنوبی که تحت یک راهزنی بین المللی مسدود شده، خواستار اجرایی شدن این توافق بود اما این آمریکایی ها بودند که هر بار به بهانه ای جلوی کار را حتی در ساعات آخر گرفتند و به اعتراض خانواده های این افراد در آمریکا نیز اهمیتی ندادند.

عصر ایرانیان: علی خضریان در سرمقاله ای با عنوان «شناسایی عوامل فسادزا مهم تر از برخود با فساد» نوشت: موضوع مبارزه با فساد در جنبش های دانشجویی و برای حرکت در جهت رسیدن به عدالت از این منظر اهمیت دارد که پایه انقلاب اسلامی بر عدالت است. در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی نظام جمهوری اسلامی پرچم عدالت را بلند کرده است و مردم جذب همین شعار مهم و اساسی شده اند، اما پیش از اینکه در خصوص نقش جنبش دانشجویی در مبارزه با عوامل فسادزا صحبت کنیم، باید به این نکته اشاره کنیم که امروز ما در مقطعی از انقلاب به سر می بریم که نه فقط دشمنان ما آن را تصور نمی کردند بلکه دوستداران انقلاب نیز در سال های ابتدایی پیروزی انقلاب، امیدی به تداوم آن و رسیدن به این مرحله نداشتند. صحبت از مبارزه با فساد در نظام جمهوری اسلامی به معنای نادیده گرفتن نعمت حاکمیت دینی نیست، بلکه به معنای این است که برای تداوم این نعمت الهی تکالیفی برعهده نیروهای انقلابی است و در کنار دستاوردهای مهمی که در طول بیش از 4۰ سال گذشته داشته ایم، باید توجه کنیم که انقلاب اسلامی برای امری فراتر از اینها یعنی تحقق یافتن زنده  کردن حقیقت کلمه الله هی العلیاَ است.

قدس: علی سروش در یادداشتی با عنوان «ضرورت هوشمندسازی حکمرانی در شرایط جدید» چنین نوشت: این روزها در کشور شاهد برخی نافرمانی های اجتماعی، تخلفات و هنجارشکنی های غیر قانونی هستیم، این تخلفات نه تنها ارزش ها و هنجارهای اجتماعی را متأثر می کند، بلکه موجب نگرانی مردم نیز شده و از طرفی جایگاه حاکمیت در کشور را به چالش می کشاند. نباید از این مسئله به راحتی عبور کرد، باید تصمیم گیران و سیاستمداران برای حل این موضوع اقداماتی انجام دهند. امروز در تمام جهان شرایط اجتماعی و مدنی متفاوت شکل گرفته و ما نیز در این شرایط جدید قرار گرفته ایم. تولید، توزیع و اعمال قدرت در این شرایط شبکه ای و پیچیده شده است.

با مرور سرمقاله و یادداشت‌های روز روزنامه‌های کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله نیجر آیینه آفریقا، قدرت دریایی رو به صعود، تبادل زندانیان پشت دیوار دبه کردن آمریکا به چشم می‌خورد.