خواص انبه برای سلامتی بدن؛ از درمان دیابت تا تقویت سطح ایمنی بدن

به گزارش خبرنگارسلامت شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ انبه می‌تواند به هضم بهتر غذا کمک کند. این عملکرد در بهبود دستگاه گوارش، به دلیل آنزیم‌هایی است که به تجزیه و هضم پروتئین و فیبر کمک می‌کنند. انبه سبز دارای فیبر بیشتری نسبت به انبه رسیده است و به همین دلیل به هضم آسان غذا کمک بیشتری می‌کند. فیبر پروبیوتیک موجود در انبه با کمک باکتری‌های مفید روده، آن‌ها را تقویت می‌کند. ایجاد اخلال در عملکرد روده منجر مشکلاتی در هضم غذا و به تبع آن، باعث بروز بیماری‌های مختلف می‌شود. با خوردن انبه و به‌ویژه انبه سبز می‌توان از ابتلا به این مشکلات جلوگیری کرد.

 خواص انبه  برای تقویت سطح ایمنی بدن

به دلیل آن‌که انبه سرشار از ویتامین C است، می‌تواند در افزایش ایمنی بدن موثر باشد. اگر شما در روز یک انبه متوسط بخورید، می‌توانید دو سوم از ویتامین C مورد نیاز روزانه خود را تامین کنید. این میوه یک آنتی‌اکسیدان قوی نیز به شمار می‌رود که در کنار سایر ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در این میوه، از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا و حاد شدن آن نیز جلوگیری می‌کند. انبه یک منبع غنی از بتاکاروتن است. بتاکاروتن در بدن به تولید ویتامین A‌ کمک می‌کند. بتاکاروتن موجود در انبه باعث تقویت بینایی و جلوگیری از پیر چشمی می‌شود. 

خواص انبه برای افراد مبتلا به دیابت و کلسترول

خوردن انبه به تنظیم سطح کلسترول در بدن کمک می‌کند. لیپوپروتئین یا LDL در بدن باعث ایجاد پلاک در عروق و انسداد رگ‌ها می‌شود. مقادیر بالای پکتین موجود در فیبر انبه باعث کاهش لیپوپروتئین شده و خوردن آن به افراد مبتلا دارای کلسترول بالا توصیه می‌شود.با وجود آن‌که انبه شیرین است اما باعث منع مصرف آن در بیماران مبتلا به دیابت نمی‌شود. با این حـال پزشکان توصیه می‌کنند بیماران مبتلا به دیابت، میزان کمی از این میوه را میل کنند. خوراکی‌هایی که میزان گلیسمی (نمایه قند خون) آن کمتر از ۵۵ باشد، خوراکی با میزان قند پایین محسوب شده و مصرف آن برای دیابتی‌ها بی‌خطر است. میزان گلیسمی موجود در انبه به‌طور میانگین ۵۱ است و این به معنای آن است که افراد مبتلا به دیابت نیز می‌توانند میزان کمی از آن را در برنامه غذایی خود بگنجانند و از مصرف این میوه لذت ببرند.مطالعاتی بر روی افراد بزرگسال نشان داده است که مصرف نیمی از یک انبه به مدت ۱۲ هفته، سطح گلوکز خون را پایین می‌آورد و همچنین در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ اثرات مثبتی دارد.

خواص انبه برای پوست

مواد شیمیایی موجود در پوست انبه به عنوان تجزیه کننده‌های چربی شناخته می‌شوند. در نتیجه اگر به‌طور متعادل از انبه در برنامه روزانه غذایی خود استفاده کنید، می‌تواند منجر به کاهش وزن شود. همچنین به دلیل فیبر بالای انبه، مصرف آن باعث بوجود آمدن احساس سیری در فرد می‌شود و درنتیجه از خوردن حجم بیشتری از غذا و اضافه کردن میان وعده‌های بیشتر به برنامه روزانه شما جلوگیری می‌کند. ویتامین A و C موجود در انبه برای پوست بسیار مفید هستند. این ویتامین‌ها به‌عنوان پاک‌کننده پوست و ترمیم‌کننده آن شناخته می‌شوند. خوردن انبه در میزان متعادل و زیاده‌روی نکردن در مصرف‌ آن، به لایه‌برداری پوست و بستن منافذ پوست نیز کمک می‌کند. از آن‌جا که فیبر موجود در انبه زیاد است، روده را از مواد سمی پاک می‌کند که این کار نیز باعث بهبود پوست و روشن شدن آن می‌شود. 

خواص انبه برای کاهش خطر ابتلا به سرطان

انبه حاوی کاروتنوئید، اسید آسکوربیک، ترپنوئید و پلی‌فنول است که گفته می‌شود دارای خواص پیشگیری‌کننده ابتلا به سرطان هستند. از دیگر خواص انبه می‌توان به آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن اشاره کرد که بسیار مورد تاکید متخصصان تغذیه قرار گرفته و در سایر میوه‌ها و سبزیجات وجود ندارد. پلی‌فنول موجود در این میوه احتمال ابتلا به سرطان پستان را بسیار پایین می‌آورد و مانگیفرین موجود در آن از رشد سلول‌های سرطانی در روده بزرگ و کبد جلوگیری می‌کند. یک مطالعه بر روی خواص انبه نیز نشاد داده است که تریترپن موجود در انبه می‌تواند به مبارزه با سرطان پروستات کمک کند. 

خواص هسته انبه

ما به‌طور معمول هسته انبه را دور می‌اندازیم و از خواص آن اطلاعی نداریم، اما این هسته فراموش شده، سرشار از مواد مغذی و آنتی‌اکسیدان است. هسته انبه به صورت پودر قابل استفاده است و یا می‌توان از آن روغن یا کره گرفت و مورد استفاده قرار داد.
کره هسته انبه در کنترل شوره سر و سالم نگه داشتن موها بسیار موثر است. اگر روغن هسته انبه با روغن‌های دیگری مانند روغن نارگیل ترکیب شود و به مدت یک هفته در ظرف شیشه‌ای در مقابل در معرض نور آفتاب قرار گیرد، مواد معدنی و ویتامین مورد نیاز برای سلامت موها را تامین خواهد کرد.همچنین این هسته، به عنوان یک مرطوب کننده فوق‌العاده نیز شناخته می‌شود و می‌تواند از بسیاری از لوسیون‌های شیمیایی عرضه شده در فروشگاه‌ها تاثیر بیشتری داشته باشد.

خواص مصرف انبه در دوران بارداری

زنان در دوران بارداری بایدها و نبایدهای زیادی را از پزشک یا خانواده خود می‌شنوند. ممکن است شما نیز شنیده باشید که در دوران بارداری نباید از میوه‌هایی مانند انبه یا آناناس استفاده کرد. این توصیه اشتباه است و مصرف متعادل و متوسط انبه در دوران بارداری نه تنها برای سلامتی مادر و کودک بی‌خطر است بلکه توصیه نیز می‌شود.
انبه سرشار از آنتی‌اکسیدان و ویتامین بوده و برای رشد جنین نیز مفید است. اما حواستان باشد طی دوران بارداری به هیچ وجه در مصرف این ماده غذایی زیاده‌روی نکنید.یکی از دلایل احتیاط در مصرف انبه در بارداری، مواد شیمیایی مورد استفاده برای رسیدن مصنوعی میوه است. در دوران بارداری بهتر است انبه ارگانیک و طبیعی مصرف کنید و مراقب میزان کالری انبه مصرفی خود در برنامه غذایی روزانه‌تان باشید.

خواص درمانی انبه برای دیابت

مطالعات حاکی از آن است که میزان گلوکز خونِ افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ که از برنامه غذایی حاوی فیبر فراوان پیروی می‌کنند، پایین‌تر بوده و مصرف فیبر فراوان، شاخص قند خون، چربی و میزان انسولین را در افراد دارای دیابت نوع ۲ بهبود می‌بخشد. ۱ فنجان انبه حدودا حاوی ۳ گرم فیبر می‌باشد.

خواص انبه برای  پوست و مو 

انبه برای تقویت مو فوق‌العاده است زیرا حاوی ویتامین A یعنی ماده مغذی مورد نیاز در تامین چربی پوست بوده که رطوبت موها را نیز تامین می‌کند. همچنین ویتامین A برای رشد نسوج بدن از جمله پوست و مو حیاتیست.جذب ویتامین C کافی که با ۱ فنجان انبه در روز تامین می‌شود، از ملزومات تولید و حفظ کلاژن‌ که ساختار پوست و مو را شکل می‌دهد، محسوب می‌شود.

 خواص انبه خشک

انبه خشک نیز مانند انبه تازه دارای خواص و ویتامین‌های زیادی است. شما می‌توانید در زمانی که فصل این میوه نیست، از انبه خشک به جای انبه تازه استفاده کنید. نکته‌ای که در مصرف انبه خشک لازم است به آن توجه کنید، میزان بالای کالری و قند آن نسبت به انبه تازه است، پس بهتر است در مصرف انبه خشک زیاده‌روی نکنید. همچنین خشک کردن انبه یک روش خوب برای ذخیره آن است.

رفع خشکی پوست با انبه

اگر پوست حساس و خشکی دارید می توانید از انبه برای مرطوب کردن پوست خود استفاده کنید. انبه به عنوان یک مرطوب کننده طبیعی محسوب می شود. برای این منظور میوه انبه را خرد کنید و روی پوست خود ماساژ دهید. پس از ۲۰ دقیقه پوست صورت را با آب ولرم بشویید.

مضرات انبه

خواص انبه بی‌شمار است اما در صورت مصرف بیش از اندازه، ممکن است اثرات جانبی و مضراتی هم داشته باشد. به دلیل قند بالای انبه، افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند باید در مصرف این میوه محتاط بوده و در صورت لزوم با پزشک خود نیز مشورت کنند.
زیاده‌روی در خوردن انبه نیز می‌تواند منجر به اسهال شود و برای جلوگیری از آن لازم است انبه را به میزان متعادلی مصرف کنید.
اگر شما از آن دسته افرادی هستید که به خوراکی‌های زیادی آلرژی دارند، بهتر است در خوردن انبه نیز احتیاط کنید. در برخی از افراد، انبه می‌تواند باعث آلرژی شدید و آبریزش بینی و چشم شود و مشکلات تنفسی در آن‌ها بوجود بیاورد. در صورت ابتلا به آرتروز نیز باید مقدار بسیار کمی از انبه را در برنامه غذایی خود بگنجانید و در میزان آن بسیار دقت کنید.افراط و زیاده‌روی در مصرف هیچ نوعی از خوراکی‌ها کار درستی نیست و این مسئله در مورد مصرف انبه نیز صدق می‎کند. پس اگر می‌خواهید از خوردن آن لذت ببرید و آسیب نبینید تعادل را همیشه حفظ کنید.

 

 بیشتر بخوانید: 

خواص گیلاس برای سلامتی بدن؛ از سلامت پوست و مو تا دمنوش لاغری

انبه میوه‌ای شیرین و خوشمزه است که فواید زیادی دارد. خواص انبه به قدری زیاد است که عده‌ای آن را «سلطان میوه‌ها» می‌نامند. قدمت این میوه بومی جنوب آسیا به قرن‌ها پیش بازمی‌گردد.