به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ روزنامه کره تایمز در گزارشی درباره توافق بر سر آزادسازی پولهای بلوکهشده ایران در بانکهای کره جنوبی و تاثیر این توافق بر روابط تهران-سئول که تاکنون به دلیل تحریمهای آمریکا امکان آزادسازی آن وجود نداشت، نوشت: در پی آزادسازی جاسوسان آمریکایی از زندان در تهران و فرستادنشان به حبس خانگی که طی توافقی میان آمریکا و ایران انجام شد، کره جنوبی پولهای بلوکه شده ایران را آزاد کرد که انتظار میرود با این اقدام، یخ روابط تهران و سئول آب شود.
روزنامه نیویورک تایمز روز پنجشنبه در گزارشی اعلام کرد که مطابق با توافق حاصل شده میان تهران و واشنگتن، پنج آمریکایی در ازای آزادی چند زندانی ایرانی و دسترسی تهران به شش میلیارد دلار از داراییهای مسدود شدهاش در کره جنوبی برای مصارف بشردوستانه، اجازه ترک ایران را پیدا خواهند کرد.
سپس نمایندگی ایران در سازمان ملل در رابطه با این اخبار منتشر شده به شبکه سیبیاس گفت: به عنوان بخشی از توافق همکاری بشردوستانه که با میانجیگری یک دولت ثالث حاصل شده است، ایران و آمریکا پذیرفتهاند که متقابلا پنج زندانی را آزاد و آنها را عفو کنند. جابه جایی آنها گام ابتدایی حائز اهمیتی در جهت اجرای توافق است.
همچنین وزارت امورخارجه ایران در مورد آزادسازی منابع توقیف شده ایرانی و آزادی تعدادی از زندانیانی که بهطور غیرقانونی توسط آمریکا بازداشت شدهاند، بیانیهای صادر و در آن تصریح کرد: فرآیند آزادسازی چند میلیارد دلار از داراییهای جمهوری اسلامی ایران که برای چند سال بهطور غیرقانونی در کره جنوبی توسط آمریکا توقیف شده بود، آغاز شد. ایران تضمین لازم برای پایبندی آمریکا به تعهدات خود در این خصوص را دریافت کرده است اما جاسوسان مدنظر آمریکا کماکان در ایران حضور دارند.
کره تایمز در ادامه نوشت: محمدرضا فرزین، رییس بانک مرکزی ایران روز شنبه گفت که تمامی پولهای بلوکهشده ایران در کره جنوبی آزاد شدهاند و برای «کالاهای غیرقابل تحریم» مورد استفاده قرار خواهند گرفت. آمریکا نیز در این باره گفت که این پولها برای «خریداری مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی که کارآیی نظامی نداشته باشند، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.»
در پی این توافق، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران گزارش داد که پولهای ایران به مبلغ ۶ میلیارد دلار به یورو تبدیل و به بانکی سوییسی منتقل شدهاند. از سال ۲۰۱۹ و پس از اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران، حدود ۷ میلیارد دلار در بانکهای کره به نامهای ووری و بانک صنعتی کره بلوکه شده بود. طبق گفته فرزین، ۱ میلیارد دلار این مبلغ به دلیل افت ارزش پولی کاهش یافت.
این روزنامه در ادامه با اشاره به این که «در این مدت، روابط میان سئول و تهران بدتر شد»، نوشت: در سال ۲۰۲۱، یک نفتکش کره جنوبی به نام Hankuk Chemi از ژانویه تا آوریل ۲۰۲۱ توقیف شد. آن موقع، ایران این نفتکش را به آلوده کردن آبها با مواد شیمیایی و نقض مقررات محیط زیستی متهم کرد که بیشتر به عنوان اعتراض ایران به بلوکهکردن این پولها تلقی شد.
در ژانویه سال جاری، روابط میان دو کشور، پس از اظهارات یون سوک یول، رییس جمهور کره جنوبی در سفر به امارات متحده عربی دچار تنش بیشتری شد؛ او گفته بود، سئول و ابوظبی مواضع مشابهی، از جمله در مواجهه با کره شمالی و ایران به عنوان دشمنان اصلی و بزرگترین تهدیدها علیهشان دارند. پس از این اظهارات، ایران و کره جنوبی هر دو سفیرانشان را فراخواندند تا اعتراضشان را اعلام کنند.
این تنشها تاثیر محسوسی روی تجارت میان دو کشور گذاشت که موجب افت تجارت دو کشور شد. طبق گفته انجمن تجارت بینالملل کره، تجارت کره جنوبی با ایران در سال ۲۰۱۱ برابر با ۱۷.۴۳ میلیارد دلار بود اما در سال ۲۰۲۱ به ۱۷۷ میلیون دلار و در ۲۰۲۲ به ۱۹۵ میلیون دلار رسید. در این مدت، بیشتر شرکتهای کره جنوبی فعالیتشان در تهران را متوقف کرده بودند و تا سپتامبر سال گذشته، تنها چهار شرکت کارکنانشان را در آنجا حفظ کرده بودند.
سفارت ایران در کره جنوبی به تماس کره تایمز برای اظهار نظر در این باره پاسخی نداد. وزارت امور خارجه کره جنوبی از تایید جزئیات توافق میان ایران و آمریکا خودداری کرده و گفت که امیدوار است مسیر حلوفصل این مسئله هموار باشد.
اگرچه، آزادسازی این پولهای بلوکه شده به معنای لغو تحریمهای آمریکا علیه ایران یا احیای توافق هستهای (برجام) نیست، انتظار میرود که در پی این توافق، روابط میان سئول و تهران، به ویژه در زمینه اقتصادی بهبود یابد. نسبت به حوزههایی مانند صنایع سنگین که شامل تولید ماشینآلات، عمران، پتروشیمی و استیل شده و بیشتر صادرات سئول به تهران را در بر میگیرد، امید بیشتری وجود دارد.
یکی از مقامات رسمی در حوزه تولیدات داخلی استیل در کره جنوبی در این راستا بیان کرد: اگرچه باید ببینیم که تبادلات تجاری به دلیل تحریمها چگونه پیش خواهد رفت، بهبود روابط میان سئول و تهران نشانه خوبی برای صنایع سنگین است.
تجهیزات پزشکی و محصولات دارویی نیز به عنوان پتانسیلی برای روابط تجاری دو کشور در نظر گرفته میشود، چراکه تحریمهای فعلی، کشورهای خارجی را از تجارت کالاها جز برای اهداف بشردوستانه منع میکند. طبق گزارش یک آژانس توسعه سرمایهگذاری تجاری در کره، کره جنوبی صادرات دارو، تجهیزات پزشکی و دیگر کالاهای مراقبتهای پزشکی به ایران را با مجاز شدن تجارت کالاهای بشردوستانه در ژوئن ۲۰۲۰ از سوی آمریکا به دلیل پاندمی کرونا از سر گرفت.
افزون بر این، انتظار میرود که ثبات در واردات نفت خام کره جنوبی از ایران بهبود بیابد. پس از تضعیف روابط تهران-سئول، نگرانیها درباره تاثیر آن بر واردات نفتی کره جنوبی از ایران افزایش پیدا کرده بود، چراکه کره بیش از ۷۰ درصد نفت خام خود را از طریق تنگه هرمز وارد میکند.