لزوم اصلاح رویه اعطای یارانه انرژی به پتروشیمی های متانولی

علی اکبر کریمی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ درباره میزان منطقی بودن اعطای یارانه انرژی گزاف به پتروشیمی‌های متانولی و روی آوردن آنها به خام فروشی گفت: گاز باید به صورت بهینه استفاده شود تا بتواند برای اقتصاد کشور بیشترین ارزش افزوده را به همراه داشته باشد. این انرژی یک نعمت خدادادی و بین نسلی است و باید به نحو درستی مورد استفاده قرار گیرد.

کریمی در ادامه افزود: ما در طی سال‌های گذشته شاهد بودیم که گاز با قیمت بسیار ارزان به عنوان خوراک در اختیار پتروشیمی‌ها قرار می‌گرفت که با توجه به اینکه محصولاتی که در پتروشیمی‌ها تولید می‌شود متنوع و گسترده است، توجیه پذیر است.

این نماینده مجلس یازدهم در ادامه توضیح داد: اما برخی از پتروشیمی‌ها هستند که فقط یک محصول واحد که یک نمونه آن متانول و یک نمونه آن اوره است را تولید می کنند. متاسفانه از این دست واحدهای پتروشیمی در کشور ایجاد شد و در طی سال‌های اخیر روندی در مجلس و دولت دنبال شد برای رفتن به سمت رسیدن به اینکه نرخ خوراک آنها به قیمت واقعی گاز برسد و نزدیک به قیمت گاز جهانی شود.

این نماینده مجلس یازدهم در ادامه گفت: این موضوع در قوانین بودجه سنواتی طی چند سال گذشته و قانون برنامه ششم هدف گذاری شده است. به عنوان مثال در سال جاری قیمت ۷ هزار تومان برای نرخ خوراک پتروشیمی‌ها و پتروشیمی‌های متانولی تعیین شد.

کریمی در ادامه افزود: اما ما باید به سمت واقعی سازی قیمت گاز در همه مصارف چه مصارف صنعتی و چه مصارف خانگی برویم. مسئله‌ای که برای اقتصاد کشور خیلی ضروری است این است که باید به سرمایه‌گذاری‌هایی که در گذشته به ویژه در حوزه پتروشیمی انجام شده توجه کرد.

وی در ادامه بیان کرد: البته نباید خوراک را به قیمت پایین به متانولی ها بدهیم بلکه باید یک رویه ثابت و یک فرمولی وجود داشته باشد تا آنها  بتوانند با آن فرمول خودشان را انطباق دهند. به عنوان مثال اگر ما بخواهیم نرخ ثابتی را برای نرخ خوراک اعلام کنیم می‌توانیم این نرخ را فرموله کنیم که تناسبی بین قیمت گاز و قیمت جهانی نفت یا قیمت جهانی گاز وجود داشته باشد و با تعیین ضریبی نرخ خوراک را برای آنها تعیین کنیم.

کریمی گفت این شیوه می‌تواند در بلند مدت این مشکل را سر و سامان دهد.  در برابر افزایش قیمت خوراک گاز پتروشیمی‌ها و همچنین پتروشیمی‌های متانولی آن دسته از تولید کنندگانی که تنوع محصول بیشتری داشتند آسیب کمتری دیدند و به حیات اقتصادی خودشان ادامه می‌دهند. اما پتروشیمی‌هایی که تک محصولی هستند مثل متانول اوره با توجه به تغییری که در قیمت جهانی آنها رخ داده زیانده شده‌اند.

نماینده مردم کرج در مجلس افزود: اخیرا کمیسیون اصل ۹۰ به مجلس گزارشی را در خصوص بررسی آثار تغییر قیمت خوراک پتروشیمی‌ها تهیه کرد و در صحن مجلس قرائت کرد که در آنجا مشخصاً برای پتروشیمی‌های  تولید کننده متانول و سروسامان دادن به نرخ خوراک آنها، چندین راهکار ارائه شد که یکی از آنها توقف صدور مجوز جدید برای واحدهای تولید کننده متانول است.

کریمی در ادامه بیان کرد: راهکارهای بعدی هم توسعه زنجیره ارزش در محصول متانول برای حلقه‌های بعدی است. البته چند سال طول می‌کشد تا این سرمایه‌گذاری‌های جدید انجام شود و به نتیجه برسد.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی به بیان توضیحاتی درباره لزوم اصلاح رویه اعطای یارانه انرژی به پتروشیمی های متانولی پرداخت و گفت: باید اعطای این یارانه منوط به توسعه زنجیره ارزش شود تا درآمدی برای دولت هم ایجاد شود.