به گزارششبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ ، دکتر معصومه توکلی با بیان اینکه جهان و همه کشورها با پدیده سالمندی مواجه هستند و پیشبینیها حاکی از این است که تا سال ۲۰۵۰ حدود ۱.۵ میلیارد نفر سالمند در جهان وجود داشته باشد، اظهار کرد: این عدد قابلتوجهی است و سالمندی مشکلات خاص خود را دارد. در ایران نیز پیشبینی میشود باتوجه به روند رشد جمعیتی تا سال ۲۰۵۰، ۱۸ میلیون سالمند داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه سالمندی دوران بسیار ارزشمندی است که برای همه افراد وجود دارد و باید به آن اهمیت داد، تصریح کرد: یکی از راههای اهمیتدادن به سالمندان این است که به سلامتی جسمی و سلامت همه ابعاد زندگی آنها اهمیت داد. سلامتی مختص جسم نیست و سلامت روان بسیار اهمیت دارد و سازمان بهداشت جهانی سلامتی را داشتن قابلیتهای مختلف برای ایفای نقشهای متفاوت تعریف میکند و تنها بر سلامت جسم تأکید نمیکند.
به گفته وی شایعترین نشانههای روانی که در سالمندان بهویژه سالمندان ایرانی مشاهده میشود افسردگی، اضطراب، علائم روانتنی و احساس بیهودگی است.
توکلی ادامه داد: فرد در دوران سالمندی با این موضوعات بیشتر روبرو میشود و از طرف دیگر ضعف و مشکلات جسمی بیشتری را تجربه میکند و اینها باعث میشود فرد از جامعه فاصله گرفته و دوری گزیند.
وی گفت: هر کاری در حوزه سالمندی انجام دهیم اقدام پیشگیرانه است و تلاش میکنیم فرد به مراقبت دائمی نیاز نداشته باشد و از خدمات درمانی گرانقیمت و مستمر جلوگیری میکنیم. با این رویکرد به موضوع بهزیستی روانشناختی دوره سالمندی پرداختیم و برنامهای در این مورد تهیه کردهایم. این طرح بهزیستی روانشناختی دوره پیش سالمندی و سالمندی آزمایشی است. هدف از این طرح اقدامات پیشگیرانه است و مؤلفههایی از قبیل آگاهسازی، آموزش، غربالگری و ظرفیتسازی در آن دنبال میشود. در دو استان خراسان رضوی و فارس این طرح را پایلوت کردیم و نتایج و تحلیلهای مربوط به این طرح مشخص شده و قرار است در کشور فراگیر شود. ۶ بسته آموزشی برای گروههای مختلف نیز در این طرح در نظر گرفتیم.
توکلی که در برنامهای رادیویی صحبت میکرد، با بیان اینکه ما سالمند را به شکل تنها نمیبینم گفت: سالمندان در مجموعه خانواده و یا مرکز بهزیستی زندگی میکنند و همه این افراد باید در طرح آموزشی در نظر گرفته شوند. در این طرح ۶۰۰۰ سالمند مورد بررسی قرار گرفته و موضوعات آنها غربالگری شد.
وی افزود: خانوادهها نیز آموزش دیدند و دورههای تکمیلی برای متخصصان برگزار شد چراکه موضوع خدمات روانشناختی به سالمندان موضوع قدیمی در کشور ما نیست و دراینرابطه ۲۳۶ نفر آموزشهای لازم را دیده و وارد این فرایند شدند.