پیشتازی سویه اریس/ وضعیت نگران‌کننده سویه جدید کرونا در ایران 

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ هنوز چند ماه بیشتر از اعلام پایان وضعیت اضطراری و همه‌گیری کووید۱۹ نگذشته که این روزها با افزایش تعداد بستری‌های در بیمارستان ها، سویه تازه‌ای از کووید به نام «اریس (EG.5)» پدیدار شده است.

سویه "اریس"، نسخه‌ای جدید از ویروس کووید۱۹ است که با سرعت فراگیری و شیوع در جوامع مختلف جهان مواجه شده است. 

در این باره رسانه‌های انگلیس اعلام کردند که هنوز معلوم نیست که آیا این سویه، خطرناک‌تر از سویه‌های پیشین است یا خیر، اما قبلاً در اسرائیل، دانمارک و آمریکا، شناسایی شده است و حال در لندن هم دیده شده است. 

مینو محرز: کووید هیچ وقت از بین نمی‌رود

مینو محرز متخصص بیماری‌های عفونی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با اشاره به سویه جدید کرونا، اظهار داشت: سویه جدید کرونا به ایران هم آمده و میزان مبتلایان و بستری های این سویه زیاد شده است، هرچند سرعت انتشار این ویروس (اریس) بالاست، ولی به نظر می‌رسد خطرناک‌تر از بقیه نباشد.

وی افزود: علائم این ویروس مشابه علائم ناشی از سویه‌های دیگر ازجمله آبریزش بینی، سردرد، خستگی، گلودرد و عطسه و اسهال است.

مینو محرز با تأکید بر اینکه افراد مشکوک به کووید و سویه جدید حتماً از ماسک استفاده کنند تا افراد دیگر را مبتلا نکنند، ادامه داد: این سویه علائم خیلی شدیدی ندارد، اما مبتلایان باید حتما در منزل باشند و با استراحت و مصرف دارو بیماری را کنترل کنند.

این متخصص بیماری‌های عفونی بیان داشت: کووید همیشه با ما خواهد بود و هیچ وقت از بین نمی‌رود. در تابستان به دلیل افزایش مسافرت‌ها به نقاط مختلف، این وضعیت افزایش پیدا کرده است و در صورتی که روند ادامه پیدا کند ممکن است به موارد بستری بیشتری هم برسیم.

وی خاطر نشان کرد: در خانواده‌ها سرعت انتقال بسیار زیاد است و با علائمی مانند سرفه، آبریزش بینی و بدن درد و به‌طور کلی علائم سرماخوردگی همراه است. بیشتر موارد دیده شده در سویه «اریس» افرادی بودند که یا مسافری از کشورهایی مثل کانادا، انگلستان و اروپا ... داشتند و یا اینکه خودشان اقدام به مسافرت به این کشورها کرده بودند.

محرز با تأکید بر اینکه هنوز تکلیف ما با  این ویروس مشخص نیست، عنوان کرد: به نظر می‌رسد این ویروس مانند آنفلوانزا با ما خواهد بود، فقط هر بار تغییر جهش دارد؛ این درحالی است که آنفلوانزا عادت داشت هر ۱۱-۱۰ سال جهش داشته و سویه تازه‌ای بدهد.

این متخصص بیماری‌های عفونی ادامه داد: این ویروس همیشه در جامعه هست و وقتی تجمع و رفت‌وآمد افزایش داشته باشد، بالطبع افزایش پیدا می‌کند و واکسن‌ها هم به دلیل تغییر سویه‌ها و سرعت بالای تغییر ژنتیکی این ویروس خیلی مؤثر نیستند.

وی در خصوص اینکه آیا واکسیناسیون برای پیشگیری از ابتلا به سویه‌های جدید مؤثر خواهد بود، گفت: عملاً ثابت شده و سازمان بهداشت جهانی هم اعلام کرده است که واکسن زدن خیلی کارایی ندارد؛ وقتی واکسن تزریق می شود در بدن تغییر کرده و به صورت‌های مختلف جهش پیدا می‌کند که ممکن است واکسن برای آن نوع کرونا مؤثر نباشد، اما آنچه مهم است استفاده مردم از ماسک و رعایت فاصله گذاری فیزیکی می باشد.

محرز با اشاره به اینکه برای پاییز و زمستان امکان افزایش ابتلاها بیشتر خواهد بود، تصریح کرد: در حالی که این سویه جدید نمایان شده، اگر مدارس و دانشگاه‌ها باز بودند، این وضعیت به مراتب بدتر از چیزی می‌شد که هست.

وی با بیان اینکه ادامه این سویه وضعیت را بدتر خواهد کرد، اظهار داشت: سرعت انتقال این ویروس زیاد است و به مراتب تعداد بیماران و تعداد افراد بستری بیشتر خواهد شد و در نتیجه ممکن است فوتی های بیشتری داشته باشیم.

این متخصص بیماری‌های عفونی در پایان با توصیه به اینکه مردم همچنان موارد بهداشتی و ایمنی را رعایت کنند، گفت: در حال حاضر که بیماری در حال افزایش است، مراکز درمانی و مردم به زدن ماسک اقدام کنند. همچنین اگر فردی دارای علائم سرماخوردگی است، باید دوره درمان را آغاز و خود را قرنطینه کند. دوره قرنطینه این سویه هم همان سه تا پنج روز است و دوره نهفته آن چهل روز است و پس از آن این ویروس قدرت سرایت خود را از دست می‌دهد و مسری نخواهد بود.

هشدار سازمان جهانی بهداشت در مورد ویروس اریس (EG.5)

در این باره سازمان بهداشت جهانی (WHO) به کشورها هشدار داد که به دلیل زیرسویه ویروس اریس، اقدامات در مورد ویروس کرونا (کووید-19) را لغو نکنند. این سازمان اعلام کرده که این سویه با نام EG.5 یا اریس، نوعی از سویه امیکرون (Omicron) است که باید با دقت بیشتری مورد بررسی قرار گیرد، زیرا ممکن است مسری‌تر یا شدیدتر از سویه‌های دیگر باشد. تعداد کشورهایی که این سویه در آن‌ها شناسایی شده است، تا به امروز به ۵۱ کشور می‌رسد. افزایش عفونت‌ها و بستری‌های بیمارستانی به عنوان نتیجه‌ای از این سویه، در مناطقی نظیر ایالات متحده آمریکا، اروپا و آسیا قابل مشاهده است. به همین دلیل، توصیه بهداشتی به کشورها این است که در برابر کووید-19 به دلیل حضور سویه اریس اقدامات ایمنی و پیشگیری را حتی در مقابل این نوع جدید ویروس ادامه دهند.

 

به گزارش دانا؛‌ اگرچه هنوز در روزهای ابتدایی شناسایی و انتقال این نوع ویروس هستیم، اما آمادگی مراکز بهداشتی و درمان، بیمارستان‌ها و همچنین رعایت اصول بهداشتی توسط عموم مردم، می‌تواند از گسترش این ویروس و فرارسیدن روزهای خطرناک‌تر جلوگیری کند. این تدابیر و اقدامات به میزان زیادی به کاهش انتشار و تأثیرات سویه جدید "اریس" در جامعه کمک خواهد کرد.

خبرنگار: سمیرا خرقانی

سویه "اریس"، نسخه‌ای جدید از ویروس کووید۱۹ است که با سرعت فراگیری و شیوع در جوامع مختلف جهان مواجه شده است.