به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ یک میلیون و ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی به دلیل توان و ثروت مافیای ساختوساز و حامیان آنها، سالهاست که از حق طبیعی و قانونی خود، یعنی داشتن بیمه تأمین اجتماعی، بیبهره هستند. طرح بیمه کارگران ساختمانی سه سال است که در مجلس در حال بحث است، اما نمایندگان به بهانههای مختلف، احتمالاً با اعمالنفوذ برخی فعالان اقتصادی حوزه ساختوساز، آن را به تأخیر میاندازند.
طرحی که مجلس تصویب کرده، اوضاع کارگران ساختمانی را تغییر نخواهد داد
این امر در حالی است که آمار نشان میدهد ۵۰ درصد از حوادث ناشی از کار، مربوط به کارهای ساختمانی است و با وجود این خطرات، تمهیداتی برای کاهش این حوادث در نظر گرفته نشده است و حتی هیچ تلاشی برای به ثمر رساندن بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی نیز صورت نگرفته است.
بیشتر بخوانید:
تکلیف مجلس برای سازمان تامین اجتماعی درخصوص بیمه کارگران ساختمانی
طبق ماده ۲۹ قانون اساسی، بیمه اجتماعی حق همه مردم یک جامعه است. اما در کشور ما، این بیمه به بیمهٔ تأمین اجتماعی کارگران تقلیل یافته است و بدتر از آن، با هزاران بهانه، حق اولیهٔ کارگر را از او سلب میکنند.
رؤسای جمهور و نمایندگان مجلس بارها از ضرورت بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی گفتهاند، اما هنوز به حل این موضوع پرداخته نشده است و طرحی که مجلس بهتازگی تصویب کرده، اوضاع کارگران ساختمانی را تغییر نخواهد داد. زیرا با این طرح، منابع لازم برای سازمان تأمین اجتماعی فراهم نخواهد شد و بسیاری از کارگرانی که در ماههای گذشته از حقشان محروم شده بودند، ممکن است همچنان سالها در صف بیمه باقی بمانند.
افزایش چند برابری هزینه بیمه تأمین اجتماعی کارگران ساختمانی در هنگام صدور پروانه
سعید حاجیبابایی، یکی از مدیران کمیسیون شهرسازی و معماری استانی در جلسه کمیسیون شهرسازی و معماری اظهار کرد: افزایش ۲ تا ۴۰ برابری هزینه بیمه تأمین اجتماعی کارگران ساختمانی در صدور پروانه ساخت برای سال ۱۴۰۲ یکی از مشکلات نوظهوری است که مردم و انبوهسازان با آن مواجه هستند.
وی با بیان اینکه حدود ۴۰ درصد شهرهای کشور دارای بافت فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی هستند، افزود: این مصوبه باعث پرداخت مبلغ قابلتوجهی تحت عنوان تأمین اجتماعی از مردم و سازندگان در ابتدای زمان صدور پروانه خواهد شد که نتیجه آن چیزی جز افزایش قیمت ساختوسازها نیست.
وی تصریح کرد: وضعیت قیمت مسکن مطلوب نیست و شرایط نامطلوب و بدی بر بازار مسکن حاکم است که باید تصمیمات درستی بگیریم تا بار دیگر شاهد افزایش نجومی قیمت مسکن نباشیم.
وی خواستار ارسال لایحهای در همین رابطه از سوی شورایعالی مسکن به مجلس شورای اسلامی شد و گفت: اصلاح این مصوبه واقعاً ضرورتی انکارناپذیر است و با اشاره به شعار سال "مهار تورم و رشد تولید" افزود: از نمایندگان مجلس انتظار بود این تصمیمات را با تأمل بیشتری اتخاذ کنند و تبعات این مصوبات را در زندگی مردم ببینند که امیدوار هستیم نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی در این تصمیم تجدیدنظر کنند.
۳۰۰ هزار کارگر ساختمانی بیمه خود را ازدست دادند
محمدرضا داوری، رئیس کانون کارگران، درباره نگرانی خود از کاهش تعداد بیمهشدهها در بیمه کارگران ساختمانی به خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا اظهار کرد: اکنون از ۹۵۰ هزار بیمه شده در سال ۱۳۹۸ آمار به ۶۵۰ هزار بیمه شده کاهشیافته، همچنین در طول این مدت، ۳۰۰ هزار کارگر ساختمانی بیمه خود را ازدستدادهاند و حدود ۵۰۰ هزار کارگر ساختمانی سالهاست در انتظار بیمه هستند.
داوری معتقد است که ناکافی بودن منابع مالی بیمه کارگران ساختمانی باعث شده است که سازمان تأمین اجتماعی این قانون را نادیده بگیرد و هم از بیمه کارگران ساختمانی خودداری کند و هم با سختگیریهای بیمورد، بسیاری از کارگران را از دریافت بیمه اجتماعی محروم کند.
وی بیان کرده که طرح تأمین منابع بیمه کارگران ساختمانی بیش از دو سال در مجلس بحثوبررسی شده است. درحالیکه زمانی که به نتیجه نزدیک میشد، مجلس طرحی دیگر را تصویب کرد که با طرح اولیه تفاوت زیادی دارد و نمیتواند مشکلات بیمه کارگران ساختمانی را حل کند. بهعبارتدیگر، مصوبه جدید مجلس مشکل کمبود منابع تأمین اجتماعی را حل نمیکند.
داوری با اشاره به آمار بالای حوادث کار در صنعت ساختمان، ابراز نگرانی کرده و اعلام کرد که در طول این سه سال، بسیاری از کارگران بدون بیمه درگذشتهاند و اکنون خانوادههای آنان هیچگونه حمایت مالی ندارند.
وی درباره تغییرات در طرح اولیه بیمه کارگران ساختمانی و حذف معیار حداقل دستمزد بهعنوان سهم کارفرما صحبت کرده است. او اظهار داشته که گنجاندن معیار حداقل دستمزد بهعنوان سهم کارفرما، تصمیمی کارشناسانه و دقیق بود تا منابع بیمه کارگران به طور پایدار بهرهمند باشند. اما در مصوبه جدید مجلس، این معیار حذف شده است و بهجای آن افزایش درصد عوارض جایگزین شده است.
شورای نگهبان ماده ۷۵ را برای اصلاح به مجلس بازگرداند
احمد امیرآبادی فراهانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز درباره مصوبه جدید مجلس در زمینه کارگران ساختمانی به شبکه اطلاع رسانی راه دانا اظهار کرد: من خود شخصاً از مصوبه جدید مجلس در خصوص بیمه کارگران ساختمانی رضایت ندارم.
وی معتقد است که مصوبه تصویب شده منابع کافی برای تأمین بیمه کارگران ساختمانی را فراهم نمیکند و انتظار دارد شورای نگهبان ماده ۷۵ را مورد بررسی قرار دهد و برای اصلاح به مجلس بازگرداند.
این عضو کمیسیون اقتصادی با اشاره به اینکه پیشنهاد ارائه شده توسط آقای سلیمی، کافی نیست تا بیمه کارگران ساختمانی تأمین شود. او درباره اجرای قانون قبلی که ۱۵ درصد بود و اخیراً به ۳۰ درصد افزایشیافته است، تذکر داده و میگوید که دولت باید ۲۰ درصد از مبلغ بیمه کارگران ساختمانی که در حال حاضر بیمه دارند را پرداخت کند.
اصلاحیه ماده ۵ بیمه کارگران ساختمانی پاسخگوی تأمین منابع این قانون نیست
وی افزود: این مبلغ برای پوشش هزینههای بیمه بسیار کم است و در کل این مصوبه دارای بار مالی است و با این تصمیمات نمیتوان منابع موردنیاز را تأمین کرد.
امیرآبادی در جمعبندی گفت: مصوبه جدید مجلس شورای اسلامی در خصوص بیمه کارگران ساختمانی به نظر برخی از نمایندگان مجلس کافی نیست و نگرانیهایی درباره تأمین منابع و بار مالی آن وجود دارد که امیدوار است با اصلاح بندهایی از این مصوبه این مشکلات حل شود
بیشتر بخوانید:
کاهش تعداد کارگران بیمه شده تأمین اجتماعی با طرح توقف بیمه کارگران از سوی مجلس
طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی به تصویب رسید
تمام کارگران ساختمانی بیمه میشوند/حمایت تمام قد مجلس از کارگران ساختمانی