به گزارش خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ تمام دنیا منتظر نتیجه پانزدهمین نشست سران بریکس هستند. این نشست که به دعوت سیریل رامافوزا رئیس جمهوری آفریقای جنوبی و با حضور سران کشورهای عضو (چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه به نمایندگی از روسیه) از روز سه شنبه (22 آگوست) در ژوهانسبورگ آغاز شده، امروز دوم شهریور (24 آگوست) به پایان خواهد رسید.
بریکس بهعنوان یک بلوک اقتصادی و نه یک بلوک سیاسی آغاز شد و شامل گروهی از کشورهای در حال توسعه (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) بود، حال در همه سطوح به پیشرفتهای بزرگی دست یافته و به یک بازیگر بینالمللی تبدیل شده است که نمیتوان از آن چشمپوشی کرد، نه تنها از نظر جایگاه و قدرت، بلکه از نظر توانایی و اثربخشی که این گردهمایی را به بازیگری مهم در شکلدهی آینده تبدیل کرد.
بر اساس گزارش های سازمان ملل متحد، گروه بریکس پتانسیل بسیار زیادی دارد، زیرا نرخ رشد صادرات بین کشورهای آن و سطح سرمایه گذاری مستقیم خارجی در آن بالاتر از میانگین جهانی است.
اجلاس سران بریکس سالانه بین رهبران پنج کشوری است که جمعیت آنها حدود 44 درصد جمعیت جهان را تشکیل می دهد که حدود 30 درصد از کل تولید جهان و حدود 18 درصد از حجم تجارت بین المللی را تشکیل می دهد. این اجلاس با حضور بیش از 40 سران کشورها و حدود 30 مقام از سراسر جهان به عنوان نمایندگان کشورهای شرکت کننده در این اجلاس برگزار می شود.
این اجلاس با حضور 67 کشور برگزار می شود که از این تعداد 23 کشور مایل به پیوستن به این بلوک مهم اقتصادی هستند. همه این کشورها در حال توسعه هستند، نه توسعه یافته، که باعث می شود برخی معتقد باشند که این گسترش تهدیدی برای G7 نخواهد بود. آفریقای جنوبی اعلام کرده است که بیش از 40 کشور برای پیوستن به این گروه ابراز علاقه کرده اند، در حالی که 23 کشور درخواست رسمی ارائه کرده اند.
اعضای بریکس
گروه اول: اعضای اصلی که کشورهای موسس این بلوک هستند، شامل: برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است.
- گروه دوم: شامل اعضای اصلی به اضافه کشورهایی است که درخواست رسمی برای عضویت داده اند و 23 کشور هستند. این کشورها بر اساس آنچه بین کشورهای عضو توافق خواهد شد، عضویت بریکس یا بریکس پلاس را دریافت خواهند کرد. این کشورها عبارتند از: الجزایر، آرژانتین، بنگلادش، بحرین، بلاروس، بولیوی، کوبا، ونزوئلا، مصر، ایران، عربستان سعودی، امارات، اتیوپی، هندوراس، اندونزی، قزاقستان، کویت، مراکش، نیجریه، فلسطین، سنگال، تایلند و بوقلمون.
گروه سوم: شامل گروه اول و دوم به اضافه کشورهایی است که تمایل خود را برای عضویت اعلام کرده اند اما هنوز درخواست رسمی ارائه نکرده اند. این گروه شامل 15 کشور ارمنستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، آذربایجان، صربستان، سوریه، ویتنام، مکزیک، تونس، سودان، افغانستان، پاکستان، یونان و اروگوئه است.
در این میان بسیاری از کشورهای عربی نیز برای پیوستن به این گروه ابراز علاقه کردهاند و الجزایر، مصر، عربستان سعودی و امارات، بحرین، کویت و تشکیلات خودگردان فلسطین درخواستهای رسمی برای پیوستن به آن ارائه کردهاند، در حالی که مراکش به نوبه خود رد کرده است.
در واقع تا به حال لیستهای مختلفی از نام کشورهایی در صف اول عضویت مطرح شده است که در تمام آنها نام ایران دیده میشود.
روسف، رئیسجمهور سابق برزیل که در حال حاضر ریاست این بانک مستقر در شانگهای را بر عهده دارد، شب گذشته در مصاحبه با فایننشال تایمز گفت، این بانک در حال حاضر در حال بررسی درخواست عضویت نزدیک به 15 کشور است.
وی افزود: احتمالا با عضویت 4 یا 5 کشور از این کشورها موافقت شود اما از اعلام نام آنها خودداری کرد. البته به احتمال زیاد ایران، عربستان سعودی و آفریقا بالاترین شانس را برای عضویت خواهند داشت.
بیشتر بخوانید:
رئیسی: ارتباط با کشورهای مستقل دنیا در دستورکار سیاست خارجی ایران است
وجه تمایز اجلاس سران بریکس
وجه تمایز این اجلاس این است که در آن دو موضوع مهم بحث خواهد شد که عبارتند از گسترش برجام و الحاق سایر کشورها و ایجاد ارز بین المللی برای این بلوک که بتواند به شدت با دلار رقابت کند.
بررسی ایجاد ارز واحد برای گروه تحت پوشش بانک بریکس یکی از اولین اولویت های این نشست است که در سال 2015 توسط این گروه به عنوان همتای صندوق بین المللی پول تاسیس شد. ارزی که منتشر می شود ارز مجازی خواهد بود و با طلا پوشانده خواهد شد که پیش بینی می شود طی 5 تا 10 سال آینده مبادلات تجاری بین کشورهای گروه را پوشش دهد.
در این میان خروج بی سر و صدا چین از سرمایه گذاری در دلار، بحران ایالات متحده را تشدید کرد و به شدت به جنگ سرد بین دو کشور دامن زد. برزیل، عربستان سعودی و دیگر کشورهای بریکس نیز همین کار را کردند، زیرا سرمایه گذاری های خود را پس گرفتند و به سمت خرید طلا رفتند، که پوشش ارز بعدی بریکس را تشکیل می دهد.
با توجه به این واقعیت، به نظر می رسد که ایالات متحده آمریکا خطر برجام را بیش از هر زمان دیگری احساس می کند. بنابراین، مقابله با این بلوک به اجماع احزاب جمهوری خواه و دموکرات تبدیل شده است. واضح است که هدف بریکس دیگر تنها اقتصادی نیست، بلکه دارای یک نیروی سیاسی است که هدفش تغییر شکل نظام بینالملل موجود با نظام بینالملل چند قطبی است که قطعاً این بلوک یکی از قطبهای آن خواهد بود.