ایران عضو اصلی بریکس شد/ پارامترهای گسترش بریکس

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از شبکه خبری الجزیره، رئیس جمهور آفریقای جنوبی از توافق سران گروه بریکس درباره عضویت جمهوری اسلامی ایران خبر داد و اعلام کرد: در کنار جمهوری اسلامی ایران، کشورهای آرژانتین، مصر، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و اتیوپی نیز به عنوان اعضای جدید به گروه پیمان اقتصادهای نوظهور جهان موسوم به بریکس پیوستند.

«سیریل رامافوزا» همچنین گفت: ما بر پایبندی خود به منشور سازمان ملل تاکید می کنیم و از درگیری ها در اماکن مختلف جهان نگران هستیم.

رئیس جمهور آفریقای جنوبی تاکید کرد: ما به توافقی درباره گسترش و توسعه گروه بریکس رسیدیم.

وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی پیشتر گفته بود که سران گروه بریکس در نهایت در مورد پذیرش اعضای جدید به توافق رسیده و سندی را تصویب کرده اند که اصول، الزامات و رویه عضویت را مشخص می کند.

رئیس جمهور چین نیز طی سخنانی به کشورهایی که به گروه بریکس پیوستند، تبریک گفت.

نخست وزیر هند هم اعلام کرد که از توسعه و تحول گروه بریکس حمایت می کند.

بزرگ‌ترین گردهمایی سران کشورهای جهان غیرغربی در چارچوب «بریکس» از ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ آغاز شده و تا دوم شهریورماه جاری (امروز) در منطقه مالی «سندتون» ژوهانسبورگ آفریقای ادامه دارد.

طرح ایجاد گروه بریکس با نزدیکی چهار قدرت اقتصادی در حال ظهور جهان شامل برزیل، روسیه، چین و هند در دوران اوج یکجانبه‌گرایی آمریکا در اواسط دهه ۱۹۹۰ میلادی شکل گرفت. سابقه شکل‌گیری این گروه به سال ۲۰۰۱ باز می‌گردد و نهایتاً «گروه بریک» در ۱۶ ژوئن ۲۰۰۹ به‌طور رسمی تأسیس شد و با اضافه شدن آفریقای جنوبی در ۲۱ سپتامبر ۲۰۱۰ نام آن پس از پیوستن این کشور از «بریک» به «بریکس» تغییر یافت.

مهم‌ترین شاخصه در این گروه کارکردهای اقتصادی، مالی و پولی و همچنین گستره فرامنطقه‌ای و جهانی بودن اعضا و اثرگذاری آن بوده که به گروه «قدرت‌های اقتصادی نوظهور» معروف است.

آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران شامگاه چهارشنبه - یکم شهریور - در صدر هیأتی سیاسی در نخستین سفر رسمی و به‌منظور حضور در نشست سران کشورهای عضو «بریکس»، به دعوت «سیریل رامافوزا» رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی عازم ژوهانسبورگ شد.

اعضای بریکس در حالی برای توسعه این گروه فراقاره‌ای که رهبری آن را قدرت‌های نوظهور اقتصادی برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بر عهده دارند، اقدام می‌کنند که پیش از این، چند کشور از جمله ایران درخواست عضویت دادند.

یکی از مهمترین مزایای پیوستن به بریکس، بخصوص برای ایران که مشمول تحریم‌های غرب است، بانک کشورهای بریکس است که «بانک توسعه نوین» نام دارد. این بانک، که یک بانک توسعه چندملیتی توصیف شده، سامانه اعلام پرداختی دارد برای کشورهای عضو که جایگزینی است برای سوئیفت، سامانه مالی ارتباطات بین‌بانکی جهانی.

یکی دیگر از اهداف بریکس انفصال از دلار به عنوان ارز معیار تجارت بین‌المللی است. به گفته روسیه تشکیل صندوق «ذخیره ارزی بین‌المللی» براساس ارز کشورهای عضو در جریان است.

به نقل از خبرگزاری «تاس» بر اساس پیش نویس سند نهایی اجلاس سران بریکس در ژوهانسبورگ نوشت که پنج کشور -  آرژانتین، مصر، ایران، امارات متحده عربی و عربستان سعودی اعضای جدید گروه بریکس (که در حال حاضر شامل کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است، خواهند شد. 

طبق این اطلاعات، یکی از معیارهای اصلی انتخاب، عامل جغرافیایی است که باید تعادل منطقه‌ای را در بین اعضای این انجمن تضمین کند. بر اساس این اصل، اضافه شدن یک کشور آفریقایی دیگر به این بلوک نیز در حال بررسی است. علاوه بر این، مقامات برزیلی در آینده مایلند اندونزی را در این اتحادیه ببینند، اما جاکارتا هنوز آمادگی خود برای پیوستن به بریکس را اعلام نکرده است.

نشست رهبران کشورهای عضو بریکس از 22 تا 24 آگوست (31 مرداد الی دوم شهریور ماه) در ژوهانسبورگ در حال برگزاری است. پیش از این، نالدی پاندور، وزیر امور خارجه و همکاری آفریقای جنوبی گفته بود که رهبران کشورهای بریکس در خصوص سند نهایی اجلاس به توافق رسیدند که اصول پذیرش اعضای جدید در این انجمن را مشخص می‌کند. در مجموع 22 کشور برای عضویت در بریکس درخواست داده‌اند.

بریکس پس از گسترش برنامه‌ای برای تغییر نام خود ندارد

آنیل سوکلال، Anil Suklal نماینده ویژه آفریقای جنوبی در گروه بریکس شب گذشته، چهارشنبه اعلام  کرد که بریکس پس از گسترش اعضای خود، نیازی به تغییر نام ندارد و این موضوع هرگز مطرح نشده است.  سوکلال به خبرگزاری تاس گفت: «من فکر نمی‌کنم که ما مجبور به تغییر نام باشیم، زیرا BRICS به عنوان یک برند جهانی سالهاست که شناخته شده است. این نام "در تمام دنیا پذیرفته شده است" و در هیچ مرحله‌ای از مباحثات در سطح نمایندگان دائمی،، وزیران امور خارجه یا رهبران کشورها، بحث تغییر نام گروه مطرح نشده است.»

 سوکلال همچنین یادآور شد که جمهوری آفریقای جنوبی مطمئن است که بریکس در سال 2024 به رشد خود ادامه خواهد داد. این دیپلمات گفت: «ما مطمئن هستیم که در دوره ریاست روسیه، بریکس به شکوفایی خود ادامه خواهد داد. توسعه انجمن با ظرفیت جدید ادامه خواهد یافت، زیرا خانواده بریکس در حال بزرگتر شدن است و پویایی درون انجمن تغییر کرده و افزایش خواهد یافت. ما مطمئن هستیم که دوره ریاست روسیه درخشان و بسیار سازنده خواهد بود.»

روز گذشته ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در سخنرانی خود در اجلاس بریکس اعلام کرد که این کشور در نظر دارد میزبان شانزدهمین اجلاس سران بریکس در اکتبر سال 2024 در شهر قازان باشد. وی یادآور شد: ریاست روسیه با شعار «تقویت چندجانبه گرایی برای توسعه و امنیت عادلانه جهانی» برگزار خواهد شد.

وزیر خارجه آفریقای جنوبی: کشورهای بریکس پارامترهایی را برای گسترش جامعه اتخاذ کرده‌اند

نالدی پاندور، وزیر امور خارجه و همکاری آفریقای جنوبی یادآور شده است که رهبران کشورهای بریکس سندی را تصویب کرده‌اند که پارامترهای گسترش این انجمن را تعیین می کند. پاندور گفت: "ما در مورد موضوع گسترش توافق کرده و اکنون سندی داریم که به تصویب رسانده‌ایم و  اصول گسترش و فرآیندهایی را برای بررسی کشورهایی که مایل به عضویت در بریکس هستند، تعیین می‌کند."

به گفته پاندور،  رهبران پنج کشور باید قبل از پایان اجلاس سران در تاریخ 24 آگوست، جزئیات بیشتری را در مورد گسترش این گروه روشن کنند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، در این سند بر روی مکانیسم هایی برای در نظر گرفتن اعضای جدید به منظور پیوستن به گروه توافق شده است. توافقات حاصله گسترش مورد بحث راه را برای ده‌ها کشور نامزدی که علاقه مند به پیوستن به بریکس هستند، هموار  خواهد کرد.

پیش از این، شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین روز چهارشنبه در نشست عمومی اجلاس سران ژوهانسبورگ خواستار تسریع در روند توسعه بریکس شد. به گفته وی، تاکنون بسیاری از کشورهای در حال توسعه برای پیوستن به سازوکار همکاریها در چارچوب این گروه درخواست داده‌اند. شی جین پینگ تاکید کرد که باید بر روی گسترش گروه بریکس کار شود تا حاکمیت جهانی در جهتی عادلانه تر و معقول تر پیش برود.

رهبر چین: ذهنیت جنگ سرد همچنان در جهان وجود دارد

رئیس جمهوری چین در سخنرانی خود اجلاس سران بریکس در ژوهانسبورگ همچنین یادآور شد که در حال حاضر ذهنیت جنگ سرد همچنان در جهان پابرجاست و وضعیت ژئوپلیتیکی تاسف بار است. 

شی جین پینگ گفت: «ذهنیت جنگ سرد هنوز جهان ما را آزار می دهد، وضعیت ژئوپلیتیکی در حال متشنج شدن است. کشورهای بریکس باید مسیر توسعه صلح آمیز را دنبال کنند. آنها باید مشارکت استراتژیکی بریکس را تقویت کنند. ما باید در موضوعاتی که منافع کلیدی کشورهای‌مان را نشان می دهد، از یکدیگر حمایت کنیم، لازم است تا هماهنگی خود در مسائل منطقه‌ای و بین المللی را افزایش دهیم.»

به گفته وی، تنها یک مفهوم جدید از امنیت مبتنی بر همکاری راهی برای ثبات جهانی است و در این راستا کشورهای بریکس باید همکاری خود را در زمینه سیاسی و امنیتی، حفظ صلح و ثبات جهانی گسترش دهند و فعالانه در موضوعات حساس بین المللی میانجیگری کرده و راه حل سیاسی آنها را ترویج دهند.

شبکه خبری الجزیره از پیوستن ایران به گروه بریکس خبر داد و به نقل از رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی افزود: علاوه بر ایران، با پیوستن آرژانتین، عربستان، مصر، امارات و اتیوپی به‌ گروه بریکس نیز موافقت شده است.