رویان میزبان پژوهشگران برتر دنیا در حوزه ناباروری و سلول‌های بنیادی

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ رویان میزبان گردهمایی بزرگ پژوهشگران برتر دنیابه گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری بیست و چهارمین کنگره بین‌المللی رویان، امروز شنبه چهارم شهریورماه با حضور عبدالحسین شاهوردی، رئیس کنگره؛ محمدرضا زمانیان، دبیر علمی بیست و چهارمین کنگره بین‌المللی پزشکی تولید مثل رویان؛ لیلا ستاریان، دبیر علمی نوزدهمین کنگره بین‌المللی سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی رویان و جمعی از پژوهشگران این پژوهشکده برگزار شد.

در این نشست خبری، عبدالحسین شاهوردی، رئیس کنگره رویان گفت: رویان تلاش دارد در فضاهایی که گاهی سایرین ناامیدی منتشر می‌کنند، امید ایجاد و فضای پرنشاطی را بین پژوهشگران ایجاد کند. افرادی که از رویان فارغ‌التحصیل شده‌اند، کسانی هستند که در مجامع علمی به خوبی پذیرفته شده و نام ایران را برجسته کرده‌اند.

وی ادامه داد: کنگره‌های رویان حاصل دوراندیشی مرحوم کاظمی آشتیاتی بوده و این کنگره‌ها موضوعات روز علمی را ارائه می‌کنند که ویترینی برای پژوهشگران و دانشگاه‌هاست تا آخرین دستاوردهای علمی خود را به بحث بگذارند. همین نشست‌های علمی ارتباط خوب و منطقی بین پژ‌وهشگران ما با پژوهشگران خارجی ایجاد کرده و آنها با چشم احترام به پژوهشگران ما نگاه می‌کنند.

رئیس کنگره رویان افزود: این یک حرکت علمی و جنبش نرمؤافزاری برای ارتقای جایگاه علمی کشور است‌ که در سه حوزه برگزار می‌شود. طی سه دهه تولید علم در حوزه تولید مثل و با انتشار مجلات علمی در کشور توانسته‌ایم جایگاه خوبی در جهان در این خصوص کسب کنیم. همچنین در زمینه علوم سلولی جایگاه خوبی داریم که نشان می‌دهد زیرساخت‌ها آماده است و با جهش علمی جایگاه خودمان را پیدا کرده و ارتقا می‌دهیم.

وی اعلام کرد: بررسی مقالاتی که از ابتدای امسال در جهان منتشر شده نشان می‌دهد محققان و مراکز علمی ایران جایگاه خوبی در جهان دارند و یکی از محققان ما رتبه پنج را در ناباروری مردان به دست آورده است، اما لازم است این تلاش‌ها استمرار پیدا کند تا جایگاهمان را حفظ کرده و ارتقا دهیم؛ اگر از تلاش‌هایمان دست بکشیم از منطقه عقب خواهیم ماند چراکه در منطقه خاورمیانه بسیاری از کشورها در حال سرمایه‌گذاری هستند. کنگره‌های بین‌المللی رویان طی دو سال شیوع کرونا عقب افتاد اما امسال تلاش شد به صورت حضوری برگزار شود.

وی با اشاره به اینکه پنج دوره جایزه دکتر کاظمی برگزار شده است، اعلام کرد: در شورای عالی انقلاب فرهنگی این جایزه مصوب شده و با حمایت معاونت علمی این جایزه استمرار خواهد داشت. در کنگره امسال ۱۰ شرکت کننده خارجی در ایران حضور دارند و بیشتر سخنرانان به صورت آنلاین سخنرانی خواهند کرد.

روح‌الله فتحی، دبیر اجرایی کنگره و معاونت پژوهشی پژوهشگاه رویان نیز گفت: تفاوت کنگره امسال با ۲۳ دوره قبل این است که بیست و چهارمین کنگره در داخل پژوهشگاه برگزار می‌شود. دبیرخانه نگره ۳۶۹ طرح پژوهشی را دریافت کرده که در سه زمینه علمی ارائه خواهندشد. امسال مثل سال‌های قبل بیست و چهارمین کنگره بین‌المللی تولید مثل، نوزدهمین کنگره بین‌المللی سلول‌های بنیادی و هجدهمین سمینار پرستاری مامایی را برگزار می‌کنیم. از این تعداد مقالات در کنگره پزشکی تولید مثل ۱۹۵ طرح به صورت پوستر و ۱۲ طرح به صورت سخنرانی پذیرفته شده است.

وی ادامه داد: در کنگره سلول‌های بنیادی نیز ۹۹ طرح به صورت پوستر و ۹ طرح به صورت سخنرانی و در سمینار پرستاری مامایی هم ۳۱ طرح به صورت پوستر و سه طرح به صورت سخنرانی پذیرفته شده است. حضور در این گنگره نیز ۱۰ امتیاز بازآموزی از وزارت بهداشت دارد.

فتحی با اعلام این مطلب که کنگره امسال به صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود، گفت: حدود ۱۰۲ سخنران داخلی و خارجی در این کنگره سخنرانی می‌کنند که ۲۵ سخنران خارجی از ۱۵ کشور جهان را شامل می‌شود. همچنین امسال ۴۰ مرکز علمی و شرکت دارویی و تجهیزاتی و تجاری از کنگره حمایت کرده‌اند.

وی ادامه داد: کنگره رویان در پژ‌وهشگاه رویان طی چهار روز از هفتم تا دهم شهریور ماه برگزار می‌شود که دو روز آن کنگره سلول‌های بنیادی است. روز چهارشنبه نیز کنگره تولید مثل شروع می‌شود و یک برنامه افتتاحیه نیز برای سمینار پرستاری و مامایی خواهیم داشت. امسال سه طرح از ۳۶۹ طرح در سه حوزه با عنوان برترین طرح کنگره انتخاب شده‌اند که در بخش تولید مثل الهام صادقی، در حوزه سلول بنیادی فاطمه سادات مزینانی و مرتضی طراوت در حوزه زیست فناوری بیشترین امتیاز را کسب کردند که در افتتاحیه از آنها قدردانی می‌شود.

دبیر اجرایی کنگره از ثبت‌نام ۹۰ نفر برای حضور در کنگره نیز خبر داد و گفت: برای حضور در این کنگره تا روز افتتاحیه همچنان فرصت ثبت‌نام وجود دارد.

محمدرضا زمانیان، دبیر علمی بیست و چهارمین کنگره بین‌المللی پزشکی تولیدمثل رویان نیز گفت: این کنگره دو روزه است و پنج شنبه و جمعه از ۸:۳۰ در هشت پنل برگزار می‌شود و چهار سخنرانی کلیدی خواهیم داشت که سرآمدان جهان در این حوزه سخنرانی می‌کنند. مراقبت‌های ناباروری، ارتباط بیماری‌های پستان با ناباروری، کاربرد استفاده از پلاکت فشرده شده در سیکل‌های تحریک کننده تخمدان و کاربرد هوش مصنوعی در زمینه انتخاب جنین مناسب برای انتقال موضوع سخنرانی‌های کلیدی ماست.

کاربرد هوش مصنوعی در درمان ناباروری

وی اظهار کرد: در مجموع ۳۴ سخنرانی با ۹ سخنران بین‌المللی داریم که آخرین نتایج تحقیقات درمان ناباروری را مطرح می‌کنند. دو بحث مهم کاربرد هوش مصنوعی در درمان ناباروری از جمله دیجیتالیزه کردن جنین، تشخیص علل ناباروری با هوش مصنوعی و حل چالش‌های درمانی در زوج های نابارور محور موضوعی این کنگره است. همچنین به موضوعات کوتاه کردن زمان درمان و اصلاح سبک زندگی که می‌تواند زمینه ساز ناباروری شود می‌پردازیم.

لیلا ستاریان، دبیر علمی نوزدهمین کنگره بین‌المللی سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی نیز اعلام کرد: کنگره با سخنرانی چهار سخنران کلیدی از امریکا، اتریش و ایتالیا کنگره آغاز و آخرین چالش‌های سلول درمانی و ژن درمانی مطرح می‌شود‌.

زهرا عزآبادی، دبیر علمی سمینار پرستاری و مامایی رویان نیز اعلام کرد: روز پنج شنبه ۹ شهریور این سمینار آغاز و چهار پنل تخصصی برگزار می‌شود که در ارتباط با سلامت جنسی مردان و زنان و تأثیر آن در ناباروری، مباحث درمانی حقوقی، شرعی و قانونی بیماران نابارور و مهم‌ترین مباحث پیراپزشکی این حوزه مطرح می شود.

تقدیر از ۳ پیشکسوت

پروانه افشاریان، معاون پژ‌وهش پژوهشگاه رویان نیز گفت: در ۲۰ دوره اول جشنواره رویان فراخوان در سه حوزه اعلام می‌شد اما از سال ۱۴۰۱ روند این طور شد که انتخاب نامزد باشد و از همکاران علمی درخواست شد که جوانان را در سه حوزه مطرح معرفی کنند. امسال علاوه بر معرفی دانشمندان جوان کشور، از سه پیشکسوت تقدیرمی‌شود. که در حوزه پزشکی تولید مثل از عباس افلاطونیان که اولین مرکز درمان ناباروری را افتتاح کردند، در حوزه سلول‌های بنیادی از پروفسور سید علی ملک حسینی پدر پیوند کبد ایران و در زمینه زیست فناوری از پروفسور فریدون مهبودی در زمینه زیست فناوری دارویی تجلیل می‌شود.

وی اعلام کرد: در زمینه دانشمندان جوان نیز از دکتر امیر فتاحی، از دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دکتر سید احسان اندرامی از دانشگاه علوم پزشکی مازندران و در حوزه زیست فناوری از دکتر اسماعیل میرزایی از دانشگاه علوم پزشکی شیراز تجلیل می‌شوند.

افشاریان در ادامه برخی از موفقیت‌های رویان را برشمرد و گفت: طی ۱۰ سال کار پژوهشی اولین محصول سلولی به لیست داروهای کشور اضافه شد. استفاده از سلول‌های بند ناف برای بیماران فلج مغزی تحقق یافت و بانک بافت تخمدان در رویان که پنج سال است شروع به کار کرده اکنون به صد نمونه ذخیره رسیده است که دو نمونه به بیمارانی که سرطان آنها خوب شده بازگشت داده شده است. همچنین تحقیقات مربوط به درمان خانم‌هایی که قبل از یائسگی تخمدان آنها از کار می‌افتد و ترکیب سه حوزه فعالیت رویان محقق شده است.

وی با اشاره به اینکه در کنگره امسال نگاه ویژه به استفاده از هوش مصنوعی داریم و امیدواریم نتایج این فعالیت در دوره بعدی اعلام شود، گفت: طراحی ابزارهایی که زیرپوست برای سرعت دادن به ترمیم زخم‌های پوستی بیماران دیابتی قرارداده می‌شود، تولید داروهای نوترکیب، درمان سوختگی درجه سه با پوست یک لایه و پنج عنوان دیگر نیز تحقیقاتی هستند که نتایج آنها روز سه‌شنبه اعلام خواهد شد.

تولید داروهای نوترکیب برای درمان سرطان

سارا طالع احمد، عضو هیئت علمی پژوهشگاه رویان نیز با تأکید برکاربردی کردن و به درمان رساندن نتایج تحقیقات رویان، گفت: داروهای نوترکیب عمل کرد بهتری نسبت به داروهای شیمیایی دارند. داروهای نو ترکیب به صورت هدفمند استفاده می‌شوند و عوارض کمتری در درمان سرطان دارند که چند داروی نوترکیب را تولید کرده‌ایم. همچنین تولید آنتی بادی برای درمان سرطان در دست پژوهش است که تاکنون نتایج خوبی حاصل شده است.

بیست و چهارمین کنگره رویان هفتم تا ۱۰ شهریورماه با حضور گسترده پژوهشگران داخلی و بین‌المللی در حوزه‌های تولید مثل، سلول‌های بنیادی و پرستاری و مامایی برگزار می‌شود.