به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا ؛ دکتر بهرام عین اللهی در نشست سفرای کشورها و نمایندگان سازمان های بین المللی که با موضوع دیپلماسی سلامت، دستاوردها و همکاری های بین المللی برگزار شد، گفت: در ابتدا وظیفه خود می دانم به عنوان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از همکاری ها و پیگیری های سفرای کشورهای مدعو و سازمان های بین المللی سلامت محور در دو سال اخیر و در دولت سیزدهم تقدیر و تشکر کنم.
وی افزود: بدون شک همکاری بخش سلامت کشورها زمینه ساز تعمیق و ارتقای روابط دوجانبه آنها در تمامی حوزههاست که در چارچوب دیپلماسی سلامت محقق میشود.
وی ضمن تاکید بر ضرورت توجه به مقوله دیپلماسی سلامت، خاطرنشان کرد: ضرورت تمرکز بر دیپلماسی سلامت بعد از همهگیری کووید ابعاد جدیدی یافته و همه کشورها به این باور رسیدهاند که روابط بینالمللی در حوزه سلامت باید فراتر از مرزها ترسیم و پیگیری شود.
عیناللهی با بیان اینکه امروز سلامت محور پیشرفت کشورها محسوب شده و همه دولتها بخشی از درآمدهای خود را مصروف ارتقای سلامت میکنند، افزود: بنابراین تلاش برای همسوسازی رویکرد کشورها به منظور گسترش و ارتقای همکاری و مشارکت در آموزش پزشکی، توانمندسازی شاغلان حِرَف پزشکی، همکاری در به اشتراک گذاشتن فناوریهای نوین سلامت، توسعه نظامهای بهداشتی و درمانی، تامین نیازهای دارویی و تجهیزات پزشکی و تحقق دسترسی عادلانه به خدمات سلامت باید در دستور کار همه دولتها قرار گیرد.
وزیر بهداشت در ادامه اظهار کرد: در جمهوری اسلامی ایران هفته اول شهریور ماه به مناسبت گرامیداشت دولتمردان خدوم کشورمان، شهیدان رجایی و باهنر، هفته دولت نامیده شده که فرصت مغتنمی برای بازخوانی نقش و وظایف دولتمردان در قبال مردم است.
وی با بیان اینکه نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران بعد از پیروزی انقلاب با تحولی بزرگ در چارچوب ادغام بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در دهه ۸۰ میلادی همراه بوده است، در تشریح این دستاوردها بیان کرد: بهبود شاخصهای سلامت به ویژه کاهش مرگ و میر مادر باردار و کودک، بهبود دسترسی به خدمات سلامت تا دورترین نقاط روستایی، کیفیت بالای خدمات آموزش پزشکی و آموزش مبتنی بر جامعه، توسعه منابع انسانی و توسعه نظام مدیریت سوانح و حوادث و فوریتهای پزشکی از جمله دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی و ادغام بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص اعمال تحریمهای ناجوانمردانه علیه کشورمان تصریح کرد: به رغم اعمال تحریمهای یکجانبه و قهر آمیز استکبار جهانی، جمهوری اسلامی ایران در طی این سالها در همه عرصهها به ویژه حوزه سلامت توفیقات چشمگیری داشته است، تا جایی که نه تنها امروز بالغ بر ۹۵ درصد نیازهای دارویی کشور توسط تولید کنندگان داخلی تامین می شود، بلکه محصولات دارویی دانش بنیان و تجهیزات پزشکی پیشرفته ایرانی به بسیاری از کشورها صادر می شود.
وی با اشاره به اظهارات دبیر کل سازمان جهانی بهداشت درباره موفقیتهای نظام سلامت ایران، گفت: دکتر تدروس ادهانوم در بیانات خود اشاره داشت که ایران یکی از الگوهای موفق نظام بهداشتی را در اختیار دارد؛ از همین رو ما آمادگی داریم برای توسعه نظامهای بهداشتی کشورها، آموزش و توانمندسازی مدیران و ارائه دهندگان خدمات سلامت در دیگر نقاط جهان، انتقال تجارب و درس آموختهها به ویژه در زمینه پزشک خانواده و مدیریت بیماریهای واگیر و غیرواگیر، مشارکت در توسعه بستههای خدمات سلامت و برنامههای مراقبت سلامت گروههای سنی و مادران مشارکت کنیم.
عیناللهی با بیان این که نظام درمانی ایران دارای ظرفیت و کیفیت بسیار بالایی است، ادامه داد: نظام سلامت جمهوری اسلامی علاوه بر آمادگی برای انتقال تجارب، همکاری در توسعه نظامهای درمانی، توانمندسازی مدیران درمان کشورها و همکاری در تدوین راهنماهای بالینی، به جهت در اختیار داشتن پزشکان ماهر و بهرهمندی از تجهیزات پزشکی پیشرفته، میتواند پذیرای بسیاری از بیماران ارجاعی از دیگر کشورها باشد. طی سال گذشته نظام درمانی ما میزبان بالغ بر یک میلیون و 200 هزار بیمار مراجعه کننده از سایر کشورهای منطقه بوده است. طب ایرانی، خدمات تندرستی و سایر زمینههای طب مکمل نیز از حیطههای قابل ارائه نظام گردشگری سلامت در ایران اسلامی است.
وی با بیان اینکه امروز، وزارت بهداشت جمهوری اسلامی در سطح منطقه به عنوان همکار و نماینده فدراسیون آموزش پزشکی (WFME ) برای اعتباربخشی انتخاب شده است، ادامه داد: علاوه بر مشارکت در توسعه نظامهای آموزش پزشکی کشورها، آمادگی داریم در زمینه تربیت علاقمندان به تحصیل علوم پزشکی و پیراپزشکی، نسبت به توانمندسازی پزشکان و متخصصان در مقاطع تخصصی، فوق تخصصی، فلوشیپ، دورههای کوتاه مدت و مهارتآموزی مشارکت کنیم.
وزیر بهداشت با بیان اینکه در حوزه غذا، دارو و تجهیزات پزشکی دستاوردهای بزرگی در جمهوری اسلامی ایران حاصل شده است، افزود: امروز بالغ بر ۱۷۰۰ شرکت دانش بنیان فعال در حوزه سلامت فعالیت میکنند، به طوری که در دوره کووید بیش از ۶ پلتفرم واکسن با فناوری بسیار بالا تولید شد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: ، آمادگی داریم ضمن همکاری در توسعه نظام دارویی کشورها در زمینه توانمند سازی مدیران حوزه غذا و دارو مشارکت کنیم و در تامین نیازها و ملزومات دارویی، تجهیزات پزشکی، ملزومات پزشکی، مکمل های دارویی و داروهای گیاهی تعامل مؤثر داشته باشبم.
وزیر بهداشت در بخش دیگری از سخنانش در جمع سفرای کشورها و نمایندگان سازمان های بین المللی با بیان اینکه دانش در انحصار به هیچ کشوری نیست، افزود: دانش و یافته های علمی متعلق به همه انسان ها و ملت هاست و زمانی شکوفا می شود که همکاری های بین کشورها تقویت شود؛ زیرا چنانچه تمام قطعات پازل یافته ها و تجارب علمی کنار هم قرار گیرد، نقشه سلامتی کامل می شود.
عیناللهی افزود: هیچ کشوری بر دیگری برتری ندارد و همه کشورها میتوانند در تولید علم با یکدیگر مشارکت داشته باشند، در این زمینه همگرایی، وحدت و همکاری تعیین کننده است؛ همان اتفاقی که در اتحادیه اروپا افتاد؛ وقتی کشورهای مختلف اروپایی کنار یگدیگر قرار گرفتند توانستند در قالب یک قدرت واحد عمل کنند.
عیناللهی همچنین گفت: در صورتی میتوانیم سلامت را تامین کنیم که در کنار یکدیگر قرار گرفته و تجاربمان را منتقل کنیم و نقشه جامع سلامت را به وجود آوریم.
وی، سلامت را موضوعی فرا مرزی عنوان و تصریح کرد: سلامت، مقوله ای است که هر انسانی در هر نقطه ای از جهان به آن نیاز دارد. برای مثال در دوران کرونا نیاز واحد همه مردم در اقصی نقاط جهان، حفظ سلامتی و استفاده از واکسن و دارو بود.
وزیر بهداشت بیان کرد: اولین و مهمترین مساله، تبادل علم و دانش و تجربیات سلامت محور است که سازمان جهانی بهداشت در این زمینه نقش مهمی برعهده دارد، زیرا می تواند وحدت و همگرایی را بین کشورها ایجاد کند.
عین اللهی گفت: پیشنهاد می کنیم که مسئولین سلامت کشورها با یکدیگر ارتباط داشته باشند و تعاملاتشان را گسترش دهند. جمهوری اسلامی ایران از تمام سفرای کشورها دعوت می کند که دستاوردهای ایران را ببینند، ماحصل همکاری کشورها باهم، میتواند به تبادل استاد و دانشجو، تقویت گردشگری سلامت در کشورها و تبادل دارو و تجهیزات پزشکی و بسیاری از موضوعات مهم دیگر بینجامد.
وی خاطرنشان کرد: دارو منحصر به هیچ کشوری نیست، هر کشوری می تواند در تولید دارو موفق عمل کند. دارو، تجهیزات پزشکی، علم، دانش و فناوری باید بین کشورها تبادل پیدا کند و این ارتباطات باید تقویت شود، زیرا مهمترین موضوعی که اهمیت دارد، سلامت مردم است.
وزیر بهداشت گفت: سلامت، جدا از سیاست و سیاستگذاری بین کشورهاست. سلامت موضوعی فرا مرزی بوده و ماورای سیاست هاست.