روزنامه‌های امروز در سرمقاله‌های خود چه نوشتند؟

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با مرور سرمقاله و یادداشت‌های روز روزنامه‌های کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله فراز و فرود روابط ایران و ترکیه، گروسی نماد بی اعتمادی دولت‌ها به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ریل‌گذاری برای تبدیل ایران به محور کریدورها به چشم می‌خورد.

قدس: زینب اصغریان در یادداشتی با عنوان «فراز و فرود روابط ایران و ترکیه» نوشت: هـاکـان فـیـدان، وزیــر امـور خارجه ترکیه قرار است امروز به دعوت حسین امیرعبداللهیان، همتای ایـرانـی اش به تهران سفر کند. این دو کشور در حال حاضر، دو قدرت بسیار با نفوذ در منطقه محسوب می شوند. در طول تاریخ الگوی روابط ایران و ترکیه تضاد و هـمـکـاری بـــوده اســـت. آغـــاز درگــیــری جدی میان ایران و عثمانی، به تنش میان صفویان و امپراتوری عثمانی و جنگ چالدران می رسد. پس از آن نیز هفت جنگ دیگر اتفاق افتاده است. سرانجام با امضای عهدنامه قصر شیرین در سـال ۱۶۳۹م، مرزهای دو کشور به صورت کنونی درآمد. نیاز ایرانیان و عثمانی ها به دانـش جنگـی غــرب، زمینه مداخله بیگانگان را فراهم ساخت. قرارداد دوم ارزروم با مداخلات غربی ها به ضرر ایران امضا شد.

عصر ایرانیان: محمدحسن آصفری در سرمقاله ای با عنوان «گروسی نماد بی اعتمادی دولت ها به آژانس بین المللی انرژی اتمی» چنین نوشت: اظهارات ضدایرانی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در خصوص عدم همکاری کشورمان با این نهاد بین المللی و عدم شفاف سازی فعالیت های هسته ای شرم آور است، این روزها رافائل گروسی جایگاهی که باید داشته باشد را از دست داده و به نماد بی اعتمادی دولت ها به آژانس بین المللی انرژی اتمی تبدیل شده زیرا وی به آمریکا و رژیم صهیونیستی تعهد دارد و سیاست های آنها را دنبال می کند. در واقع وی بجای اینکه از مجامع بین المللی بخواهد چرا رژیم صهیونیستی حاضر نیست به ان.پی.تی بپیوندد، ایران را زیر سوال می برد که امری قابل تامل و تعجب است!. همگان می دانند از زمان محمد مصطفی البرادعی تاکنون بازدیدهای مستمر و متعددی از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی صورت گرفته و پس از برجام نیز راستی آزمایی های زیادی صورت گرفت که نشان دهنده روند صحیح فعالیت صلح آمیز جمهوری اسلامی است. ایران اعتقادی به بهره مندی از تسلیحات هسته ای ندارد زیرا این موضوع حرام شرعی بوده و بر خلاف مقررات حقوق بشری است.

خراسان: مهدی حسن زاده در یادداشتی با عنوان «ریل گذاری برای تبدیل ایران به محور کریدورها» این گونه نوشت: روز گذشته سرانجام پس از 20 سال کش و قوس و امضای تفاهم نامه هایی که صرفا روی کاغذ مانده بود، عملیات اجرایی احداث خط ریلی شلمچه-بصره در خاک عراق آغاز شد. خط آهن شلمچه-بصره به عنوان کم هزینه ترین مسیر ریلی اتصال ایران به عراق، از چند جهت مهم است؛ از بعد تسهیل زیارت عتبات عالیات و مزار امامان شیعه در کربلا، نجف، کاظمین و سامرا می توان این مسیر را به عنوان عنصری مهم در تسهیل سفر زائران تلقی کرد. با توجه به امنیت بسیار بالای خطوط ریلی و در نقطه مقابل وضعیت نابسامان جاده ها به ویژه در عراق و حوادثی که هر از گاه برای خودروها و اتوبوس های حامل زائران رخ می دهد، دسترسی ریلی به زیارت عتبات نقش مهمی در بهبود امنیت این مسیر دارد. از جنبه تجاری نیز عراق یکی از مهم ترین بازارهای محصولات صادراتی ایران است و سال گذشته بیش از 10 میلیارد دلار حدود 19 درصد از مجموع 53 میلیارد دلار صادرات ایران به مقصد عراق بوده است. برای صادرکنندگان نیز استفاده از مسیر ریلی کم هزینه تر و ایمن تر است. از منظر یارانه سوخت نیز جایگزینی قطار با کامیون های پرمصرفی که گازوئیل ارزان را هدر می دهند به صرفه است. به گونه ای که براساس برآوردها حدود 8 میلیون تن بار از مجموع 12 میلیون تن صادرات ایران به عراق جذب این خط آهن خواهد شد و در مجموع با انتقال بخشی از حمل بار و مسافر به عراق از مسیر جاده ای به ریلی می توان سالانه حدود 225 میلیون لیتر گازوئیل صرفه جویی کرد.

جمهوری اسلامی: در مطلبی با عنوان «جمعیت و خطر دستکاری در فطرت» نوشت: اهمیت حفاظت از جمعیت کشور و جلوگیری از روند کاهشی آن ایجاب مب کند بیشتر به این موضوع پرداخته شود. علاوه بر فرهنگ، اقتصاد و اعتقاد که در سرمقاله 28/05/1402 به آن پرداختیم، موضوع نگاه آزادیخواهانه و مستقل زنان به زندگی نیز در بعضی جوامع، به مانعی برای فرزندآوری تبدیل شده است. این مبحث را هم می توان بخشی از موضوع فرهنگی تلقی کرد ولی با توجه به اینکه با نکات ویژه ای همراه است، جداگانه به آن می پردازیم. این موضوع در ایران هنوز به صورت یک عامل فراگیر مطرح نیست ولی به بعضی سطوح جامعه رسوخ یافته و در حال گسترش است. بنابراین هرچه زودتر و سریع تر باید به مقابله با آن از راه های متناسب پرداخت و از گسترش همه جانبه آن جلوگیری کرد.

تجارت: محمود بهمنی در سرمقاله ای با عنوان «موانع تحقق اصول بانکداری اسلامی» چنین نوشت: اصولا دو نوع ابزار بانکداری اسلامی وجود دارند، یکی ابزار مشارکتی است و دیگر مبادلاتی. عقود مشارکتی بیش از آنکه با مشکلات قانونی مواجه باشند، در اجرا با مشکلاتی روبه رو هستند؛ به عنوان مثال اگر بانکی در یک فعالیت مدنی مشارکت داشته باشد در پایان به جای اینکه سود واقعی خودش را دریافت کند براساس مشکلات اجرایی به سود واقعی دست پیدا نمی کند. تا زمانی که اجرای قوانین اصلاح نشود نمی تواند به خوبی نتیجه بخش باشد و لذا بیشتر اصلاحات باید مباحث اجرایی را شامل شوند. کارکردی که بانکداری اسلامی دارد در نظام بانکداری متعارف اصا مشاهده نمی شود اما به شرط اینکه نسبت به آن باور قلبی وجود داشته باشد و در اجرا هم به تمام اصول بانکداری اسلامی عمل شود. از دالیل عدم اجرای صحیح اصول بانکداری اسلامی تورم است. تورم موجب افزایش قیمت ها می شود و محاسبه سود و زیان را سخت می کند و در شرایط تورمی نرخ واقعی خرید و فروش مشخص نیست و در چنین شرایطی بانکداری اسلامی در اجرا با مشکل مواجه خواهد شد و تورم به مانعی برای اجرایی شدن آن تبدیل می شود.

با مرور سرمقاله و یادداشت‌های روز روزنامه‌های کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله فراز و فرود روابط ایران و ترکیه، گروسی نماد بی اعتمادی دولت‌ها به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ریل‌گذاری برای تبدیل ایران به محور کریدورها به چشم می‌خورد.