سیستان و بلوچستان، زیر آتش خشکسالی/ ضرورت به کارگیری همه ظرفیت‌های قانونی جهت تامین حقابه هیرمند

به گزارش خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ خشکسالی یکی از مسائل اساسی و پیچیده در استان سیستان و بلوچستان به شمار می‌رود. این مشکل سال‌هاست که در رسانه‌ها و در میان محققان و متخصصان مورد بررسی و بحث قرار دارد و تا به امروز نسخه‌های مختلفی برای حل آن مطرح شده است، اما با این حال، این مشکل تبدیل به یک بحران جدی کم‌آبی در این استان شده و اثرات بسیاری بر زندگی مردم این ناحیه داشته است.

کم‌آبی در سیستان و بلوچستان مشکلی است که از گذشته تا کنون وجود داشته و مردم این منطقه با آن مواجه بوده‌اند؛ اما در سال‌های اخیر، شرایط زندگی در این استان به دلیل تشدید خشکسالی و عوامل دیگر به شدت پیچیده‌تر شده و مردم به مشکلات جدی تری در زندگی روزمره خود برخوردار شده‌اند.

خشکسالی، وقوع توفان‌های شدید، ریزگردها، قهر طبیعت و گرمای سوزان از یک سو، افت شدید فشار و قطعی‌های مکرر آب از سوی دیگر تاب و تحمل را از مردم سیستان و بلوچستان به ویژه در زاهدان گرفته به‌طوریکه شرایط طاقت‌فرسایی را در برخی از نقاط برای شهروندان به بار آورده است.

علاوه بر این، کاهش بارش‌ها و قطعی‌های آب ورودی از سوی رودخانه هیرمند که از کشور افغانستان به این منطقه می‌آید، مشکل کم‌آبی را تشدید کرده تا جایی که باعث «کوچ اجباری» مردم شده است. این درحالیست که در گذشته بیشتر آب سیستان، از هیرمند تامین می‌شد و قرار بوده سالانه ۸٢٠ میلیون مترمکعب آب آن به ایران برسد. چهار گودال هم که اسمشان چاه نیمه است، بخشی از آب شرب و کشاورزی سیستان را تامین می‌کردند، اما با روی کار آمدن طالبان، طرف افغانستانی به بهانه خشکسالی، آبی به سمت ایران آزاد نمی‌کند.

سعیدی: همه ظرفیت‌های قانونی را باید جهت تامین حقابه هیرمند به کار بگیریم

معین الدین سعیدی عضو مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا، درخصوص آخرین وضعیت حقابه هیرمند، اظهار داشت: یکی از آخرین اقداماتی که در این باره صورت گرفته، بحث جلسه‌ای بود که در کمیسیون کشاورزی داشتیم که با حضور مسئولین کمیساری های آب و وزارت امور خارجه برگزار شد.

وی افزود: بعد از آن هیأت فنی جمهوری اسلامی ایران از محل ایستگاه آبسنجی دهراود در بالادست سد کجکی بر روی رودخانه هیرمند بازدیدی به عمل آورد که ما معتقدیم این بازدید در زمان مناسب اتفاق نیفتاد، چرا که علی القاعده باید قبل از اینکه فصل زراعی به پایان برسد، این بازدید صورت می گرفت، اما طرف افغان در آن زمان اجازه نداد و همچنین سد کجکی را نیز اجازه بازدید ندادند.

این نماینده مجلس با اشاره به اینکه اخیرا دوباره نمایندگان دارند در بحث اعمال ماده‌ دویست و سی و چهار کار می‌کنند، گفت: در آخرین بازدید جلسات متعددی برگزار شد و به اعتقاد بنده حوزه‌ی وزارت نیرو، سازمان محیط زیست و هم وزارت خارجه نقدهای خوبی در این رابطه دارند، اما باید این موضوع در یک سطح بالاتری از جمله شورای عالی امنیت ملی مطرح و پیگری شود.

سعیدی با تاکید بر اینکه همه‌ی ظرفیت‌های قانونی را باید جهت تامین حقابه هیرمند به کار بگیریم، بیان داشت: تا این لحظه متاسفانه از همه‌ی ظرفیت‌ها استفاده نکرده ایم و با توجه به این که طرف افغانستانی قائل به واردات و حقوق بین‌المللی نیست، باید همه‌ی گزینه‌ها روی میز باشد.

عضو مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه رهبری نیز در دیداری که با مردم داشتند به کم‌ کاری دولت‌ها در خصوص سیستان و بلوچستان اشاره کردند، عنوان داشت: متاسفانه در دوره گذشته حقابه در الویت کاری مسئولان حوزه دیپلماسی قرار نگرفت و گاها شاهد بودیم که نوع روابط ما با کشورهای همسایه برای بسیاری از مسئولین تصمیم‌گیر اهمیتش از سرنوشت میلیون‌ها انسانی که به خاطر این حقابه دچار مشکل بودند، بیشتر بوده است.

حبیب اله دهمرده: سیستان و بلوچستان پیشانی ایران است

در این باره حبیب اله دهمرده عضو مجمع نمایندگان استان سیستان و بلوچستان نیز در گفتگویی با اشاره به اینکه سیستان و بلوچستان پیشانی ایران است و نباید به تبع از بی توجهی ها و کمبودها رنج ببرد و در سر لیست استان‌های محروم قرار بگیرد، اظهار داشت: امروز شاهد هستیم که مردم سرزمین سیستان و بلوچستان به دلیل تشنگی و بسیاری از کمبودها خانه، کاشانه، ملک آبا و اجدادی خود را رها کرده به حاشیه سایر استان‌ها می‌روند، خالی شدن پیشانی ایران یعنی تهدیدی برای کل کشور؛ این مسئله باید به صورت جدی پیگیری شود.

وی با تاکید بر اینکه غیر از گزینه دیپلماسی باید تمام گزینه‌ها برای بازپس گیری حقابه هیرمند روی میز باشد، گفت: امروز باید دولت با تمام قوا اقدام به باز پس گرفتن حقابه هیرمند کند.

نماینده مردم مجلس یازدهم افزود: دیدار مقام معظم رهبری با مردم استان‌های مرزی باید تلنگری به مسئولان دولتی باشد تا استان‌های محروم به ویژه سیستان و بلوچستان را به عنوان پیشانی ایران دریابند، معظم له در این دیدار به فرصت‌های بی بدیل این استان مرزی اشاره کرده و به نادیده گرفتن این فرصت‌ها به مسئولان هشدار دادند.

بهادری جهرمی: اقدامات دولت برای حل مشکل آب در استان سیستان و بلوچستان

علی بهادری جهرمی سخنگو و دبیر هیأت دولت نیز چندی پیش در جمع دانشجویان دانشگاه‌های استان سیستان و بلوچستان در مورد حل مشکل آب در استان سیستان و بلوچستان اظهار کرد: دولت سیزدهم در شرایطی شروع به کار کرد که ۳۰۰ نقطه پرتنش آبی در کشور وجود داشت. به طور موردی دولت برای حل مشکل آب در استان سیستان و بلوچستان، برای اولین بار در کشور و منطقه، برای شروع حفر چاه‌های ژرف در استان با استفاده از توان دانش بنیان داخلی، اقدام کرد. همچنین با سرمایه‌گذاری دولت خط انتقال آب از دریای عمان شروع شده و این طرح و ایجاد آب شیرین‌کن، پیشرفت فیزیکی داشته‌اند. 

بهادری جهرمی اضافه کرد: همچنین طرح بهره‌برداری از چندین سد به طور همزمان در استان در دستور کار قرار گرفته و به طور مثال سد کهیر پس از ۱۳ سال آبگیری شد. طرح‌های دیگری نیز برای حل معضل آب در استان سیستان و بلوچستان در دست اقدام است. برای حدود ۱۷۰۰ روستا در استان طرح آب‌رسانی درنظر گرفته شده که تقریباً معادل تمام روستاهای دارای معضل آب در استان است. حجم سرمایه‌گذاری برای حل مشکل آب در استان سیستان و بلوچستان بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان است که با اذن مقام معظم رهبری، با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی صورت گرفته است.

به گزارش دانا؛ مدت‌هاست که مردم استان سیستان و بلوچستان با مشکلات کم‌آبی دست و پنجه نرم می‌کنند. این مشکلات منجر به تاثیرات مخرب بر زندگی مردم و نقض حقوق اساسی آنها شده است. در این زمینه، آیت‌الله رئیسی دولت خود را به رفع این مشکلات در استان سیستان و بلوچستان معطوف کرده است. با این وجود، برای حل این مشکل همچنان لازم است که تمام گزینه‌های ممکن از جمله دیپلماسی و مدیریت منابع آبی مورد بررسی و اجرا قرار گیرند. همچنین، دیدار مقام معظم رهبری با مردم استان‌های مرزی می‌تواند به عنوان یک تلنگر به مسئولان دولتی عمل کند تا فرصت‌ها و مشکلات این منطقه شناسایی و حل شوند. باید توجه داشت که این مشکلات آبی به طور جدی تاثیرات منفی بر زندگی مردم این استان و به تبعاً کشور خواهد گذاشت، بنابراین نیاز به توجه و اقدام فوری دولت و مسئولان دارد.

مدت‌هاست که مردم استان سیستان و بلوچستان با مشکلات کم‌آبی دست و پنجه نرم می‌کنند. این مشکلات منجر به تاثیرات مخرب بر زندگی مردم و نقض حقوق اساسی آنها شده است و نیاز به توجه و اقدام فوری دولت و مسئولان دارد.