به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ نشست خبری هفته گردشگری و گرامیداشت روز جهانی جهانگردی هم اکنون در سالن خلیج فارس معاونت گردشگری در حال برگزاری است.
در این نشست علی اصغر شالبافیان معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی گفت: احیای جایزه صادراتی در حوزه گردشگری در سال گذشته پرداخت شد و امسال هم در شیوه تخصیص آن بازنگری خواهد شد. شرکت در نمایشگاههای گردشگری خارجی اولویت دار، اعلام شده است. تمهیدی برای نمایشگاه گردشگری بهمن ماه امسال و حمایت از بخش خصوصی اندیشیده شده است و شرکت کنندگان از ۵۰ درصد تخفیف برای حضور بهره مند خواهند شد.
معاون گردشگری افزود: دو هزار متر زمین قابل تهاتر نیز به شرکتهای خارجی تعلق میگیرد. روند جذب گردشگران ورودی امیدوار کننده بود به نحوی که از اول سال تا شهریور ماه امسال ۳ میلیون و ۳۵۴ هزار نفر وارد کشور شدند که در مقایسه با سال گذشته رشد ۳۸ درصدی را نشان میدهد.
وی گفت: برنامه لغو روادید با عراق نیز انجام شده بود و در رشد آمار گردشگران بی تأثیر نبود. یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر از آذربایجان گردشگر ورودی داشتیم. بیش از ۲۷ درصد در حوزه گردشگری داخلی رشد داشتهایم. پیشنهاد دولت برای دو روزه شدن تعطیلات تصویب شده و در مجلس در حال بررسی است. در حوزه گردشگری داخلی با معرفی مسیرهای گردشگری جدید دنبال شد. نظام بخشی به برگزاری رویدادها از جمله برنامههای ما بود. نظام نامه ثبت رویدادها نیز آماده شده است.
وی گفت: در قانون بودجه ۱۴۰۲ اعتبارات املاک دارایی سرمایهای رشد ۳۵۰ درصدی داشت و این دست وزارت راه برای پروژههای گردشگری باز میگذارد. تخصیص ۵ درصد از اعتبارات تملک دارایی به زیرساختهای گردشگری نیز کمک زیادی به این صنعت خواهد کرد همچنین پس از دو دهه موضوع جزیره آشوراده حل شد. تخصیص تبصره ۱۸ برای اولین بار به استانها ابلاغ شد که باید در توزیع اعتبارات به موضوع بازسازی و نوسازی تجهیزات گردشگری بپردازند.
شالبافیان گفت: بیش از ۱۵۰ برنامه گردشگری در بیش از ۶۰ شهرستان از ابتدای هفته گردشگری اجرا میشود رویکرد ما به کار گرفتن همه ذینفعان هست. برنامههایی با موضوع گردشگری سبز در بیش از ۵۰ بوم گردی و ۴۷ برنامه با همکاری انجمن مؤسسات آموزشی به همراه سه میزگرد تخصصی و برگزاری نمایشگاه گردشگری اصفهان از جمله برنامههای این هفته است.
در ادامه شالبافیان گفت: رویکرد ادارات کل میراث فرهنگی در استانها با حفظ و رعایت ارزشهای اسلامی و ایرانی، حمایت از تاسیساتی بوده است که پلمپ شدهاند.
وی گفت: طرح لغو روادید کاملی را با توجه به دستور رئیس جمهور آماده کردهایم که در حال بررسی است. در خصوص تسهیل گردشگران با خودروی شخصی و همکاری ۸ دستگاه نیز انجام شده است و در هفته گردشگری از آن رونمایی میشود. این اقدام تسهیل تردد گردشگران به خصوص از کشورهای همسایه را افزایش میدهد.
شالبافیان تصریح کرد: لازم است که نیازسنجی و مشوقهایی برای جاهایی که تأسیسات گردشگری نیاز داریم انجام شود. همچنین نیاز به آمایش درست برای صدور مجوز داریم. باید مشوقهایی که دولت میخواهد بدهد را برای این پروژهها متمرکز کنیم. مصوب دیگری که در قالب برنامه هفتم ارائه شد مصوبه تأسیسات گردشگری ترکیبی است تا بتواند احداث پروژههای گردشگری را در جایی که هزینه سرمایه گذاری بالاست را تسهیل کند.
وی افزود: با تفاهمنامه ای که داشتیم مسافران یک روزهای که می آیند جزو آمار ما نیستند بلکه بر اساس تعریف سازمان جهانی گردشگری آمارها تفکیک شدهاند. اما در حوزه گردشگران داخلی خلأ وجود دارد یکی مصوبهای است که برای الزام دستگاههای اجرایی به ثبت مسافرانی که در مهمانسراهایشان اقامت میکنند. باید دستگاهها اقامتگاه خود را در سامانه جانا ثبت کنند ولی ما اقدام خاصی را از سوی دستگاهها ندیدیم.
تمرکز بر گردشگری سبز
در ادامه این برنامه مصطفی فاطمی مدیرکل گردشگری داخلی گفت: فعالیتهایی که سال گذشته در حوزه بازاندیشی برگزار شد مشخص است. این هفته هم به عنوان آغاز سال گردشگری باید این نوید را بدهیم که روی گردشگری سبز متمرکز خواهیم شد.
مختاری مدیر دفتر ترویج رویدادهای گردشگری گفت: بر اساس شعار برنامه روز جهانی گردشگری و عنوان سال شعاری را انتخاب کردیم تا استانها برنامههای خود را با محوریت ترویج گردشگری و گردشگری سبز اجرا کنند.
همچنین در ادامه شالبافیان در پاسخ به سوال خبرنگار مهر درباره اینکه یکی از ایرادات ایکوموس به پرونده ثبت جهانی نداشتن برنامه گردشگری برای کاروانسراهای ثبت جهانی ایران بوده گفت: برای برخی از جاذبههای جهانی دیگر غیر از کاروانسراها هم برنامههایی قابل تدوین است اما محوریت اصلی کاروانسراها با توجه به گستردگی آنها مورد توجه است در حوزه اداره کل استانها چگونگی استفاده از این فرصتها مطرح است.
وی گفت: استانها مکلف به ارائه برنامهای برای چگونگی استفاده از این جاذبهها هستند. بازاریابی این کاروانسراها و کمک به تکمیل و بهسازی برخی از کاروانسراهای که به مسیر دسترسی نیاز دارند مورد توجه است. بازاریابی و تولید محتوا را به محوریت کاروانسراها در دستور کار داریم. اداره کل گردشگری خارجی نیز با همین نگاه محتواهای را در دست اقدام دارد.
وی همچنین درباره سفر به مصر و ادعای برخی از صنوف برای برگزاری تورهای گردشگری گفت: مرجع پاسخگویی درباره پروازها سازمان هواپیمایی هست. بخش خصوصی قرار نیست پرواز مستقیم داشته باشد روابط گردشگری ما و مصر در چارچوب سیاست خارجی قرار دارد. هفته گذشته مکاتبهای با ما شد که گروهی از همکاران متناظر آنها در مصر به ایران سفر میکنند. پرواز مستقیمی از ایران به مصر و برعکس وجود ندارد. آخرین اخبار درباره پرواز هم باید توسط سازمان هواپیمایی اعلام شود.
وی گفت: برقراری پرواز مستقیم توسط بخش خصوصی اشاره نشده است توصیه ما به مردم این است که ما باید از کرامت و شانیت ایرانی اطمینان حاصل کنیم به این معنی که آژانسهایی که میخواهند فعالیت کنند باید به این موضوع توجه داشته باشند. تور مصر زمانی معنا پیدا میکند که پرواز مستقیم داشته باشیم.
شالبافیان گفت: یکی از دغدغههای اصلی فعالان گردشگری تعرفه انرژی هست که سعی شده به آن پاسخ دهیم. طرح بهینه سازی مصرف گاز از سال گذشته به درخواست وزارت میراث فرهنگی و موافقت وزیر نفت اجرایی شد که منافعی را برای فعالان گردشگری دارد. بحث مدیریت پسماند و ارتباط آن با مدیریت سبز یکی از تفاهمنامه های ماست.
وی گفت: در دنیا باید به گردشگری سبز اولویت داده شود سازمان جهانی گردشگری این موضوع را به همه کشورها اعلام کرده است. در این هفته ۴۷ مؤسسه درباره این مفاهیم دورههای آموزشی را برگزار میکنند. بوم گردیها هم درباره همین موضوع برنامه شبهای بوم گردی را دارد.
وی گفت: اتباعی به عنوان گردشگران ورودی در آمارهای ما محاسبه میشوند که ویزای گردشگری داشته باشند. تعداد افغانستانیها و آذربایجانیهایی که با ویزای گردشگری به ایران آمده اند نسبت به سال ۹۸ کمتر شده است.