روزنامه‌های امروز در سرمقاله‌های خود چه نوشتند؟

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با مرور سرمقاله و یادداشت‌های روز روزنامه‌های کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله تقویت اثرگذاری بریکس در مناسبات بین‌المللی، علل چهارگانه حادثه 8 مهر زاهدان 1401 و مواجهه نظام، منفعت عمومی از ثبات ارزی به چشم می‌خورد.

کیهان: در یادداشت روز خود با عنوان «وحدت شیعه و سنی تاکتیک نیست؛ وظیفه است» نوشت: هفته وحدت فرصت مناسبی برای پرداختن به موضوع مهم تقریب مذاهب اسلامی اســت تا با نزدیک شــدن حول مشــترکات فراوان، جهان اسلام بیش‌ازپیش طعم خوش وحدت و برادری را تجربه کند. از گذشته تاکنون تلاش‌های مبارک و قدم‌های مؤثری در مسیر وحدت شیعه و ســنی برداشته شده اســت که از جمله آنها می‌توان به دیدار و نامه‌نگاری‌های آیت‌الله‌العظمی بروجردی با شــیخ شلتوت، رئیس دانشگاه الازهر مصر (از علمای اهل سنت که فتوای جواز تقلید از مكتب شیعه اثنی عشری را صادر کرد) یا بیان رهنمودهای مؤثر و دوراندیشانه رهبر کبیر انقلاب اسلامی امام خمینی(ره) و علمای اعلام دیگر همچنین نشست‌وبرخاست‌های رهبر معظم انقلاب با علمای اهل سنت و فرمایشات راهگشای ایشان به مناسبت‌های مختلف، یا تشكیل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و موارد دیگر اشاره کرد. البته موضوع وحدت شیعه و سنی با مقاومت‌ها یا سنگ‌اندازی‌هایی در داخل جهان اسلام و همچنین در خارج از آن مواجه بوده است.

قدس: حمزه واقعی در یادداشتی با عنوان «ضرورت ویرایش ساختاری در روایتگری دفاع مقدس» چنین نوشت: مردی از جنس اخلاق، فضیلت، حکمت و فقاهت با پیشینه‌ای از جنس نور و روشنایی با نام حاج‌آقا روح‌الله آمد تا نظامی بر مبنای حکمت و حکومت ایجاد کند. بناگاه در معرض تهاجم جهانی قرار گرفتیم. در مسیر یک جامعه ایمانی- اخلاقی بودیم و تازه همه انتخابات‌ها را برگزار کرده بودیم که بناگاه از درون تروریست‌ها با رئیس‌جمهور وقت، بلواهای کردستان و ترکمنستان، کودتای نوژه و... امنیت کشوری که تازه و نوپاست را به هم ریختند... و با تمام تجهیزات آمدند. این بار یک صدام نبود و همه جهان، هر کس از مزیت نظامی‌اش... شهرها و روستاهای متعدد را ویران کردند و نفرت‌آورتر و کثیف‌تر از هیتلر جنوب کشور را از هوا و زمین به خاک و خون کشیدند، نکته دهشتناک‌تر اینکه رئیس‌جمهور که حکم فرماندهی کل قوا را هم داشت با مـزدوران داخلی‌اش هیچ امکاناتی به بچه‌های خط دفاع نمی‌دادند. بگذریم، حکایت تراژدی تلخ این رئیس‌جمهور پلشت مجالی دیگر را می‌طلبد... و این‌گونه شد که صدام به نمایندگی و حمایت همه‌جانبه تسلیحاتی با تمام توان حمله کرد... و این‌گونه بود قدم نهادنمان به میدان جنگ. ضرورتی بود که شرایط دشمن ساخته اقتضا می‌کرد. جنگ را که تحمیل کردند، ما به‌عنوان جهادگران به جبر مسلح شدیم و به دفاع برخاستیم؛ تکلیفی شرعی و ملی که کنشی طبیعی هم بود. آنان درنده خویی را از حد می‌گذراندند و ما اما به مهار زدن بر چنگ و دندانشان بسنده می‌کردیم.

عصر ایرانیان: فداحسین مالکی در سرمقاله‌ای با عنوان «تقویت اثرگذاری بریکس در مناسبات بین المللی» این گونه نوشت: سفر رئیس قوه مقننه به آفریقای جنوبی و شرکت در نهمین مجمع پارلمانی گروه بریکس از اهمیت بالایی برخودار است، سیاست چند جانبه گرایی از سوی کشورهایی مانند روسیه، چین، آفریقای جنوبی، هند و حتی برزیل دنبال می شود، از این رو قرار گرفتن تهران در میان این کشورها می تواند به تحقق آن کمک دوچندان کند. امروزه چالش های اقتصادی و سیاسی متعددی در دنیا رخ می دهد که برای حل و فصل کردن آنها نیاز به همگرایی میان کشورها است، اعضای گروه بریکس علاوه بر اینکه قدرت اقتصادی هستند، در عرصه سیاسی نیز دارای کرسی بوده و حرف برای گفتن دارند از این رو تقویت گفتمان مشترک میان آنها می تواند به رفع چالش ها و ایجاد منافع مشترک کمک شایانی کند. در این میان نباید فراموش کرد برخی از کشورهای دنیا در حال توسعه بوده و اقتصاد آنها طی چند سال اخیر رشد شتابانی به خود گرفته که برزیل و آفریقای جنوبی از جمله آنها هستند؛ چین نیز به عنوان ابرقدرت جدید اقتصادی مطرح است، از این رو تعامل کشورهای عضو بریکس با حضور ایران می تواند به اثرگذاری اقتصادی این کشورها و همچنین تصمیم سازی های آنان در مناسبات و تعاملات تجاری کمک کند.

جوان: عبدالله گنجی در سرمقاله ای با عنوان «علل چهارگانه حادثه 8 مهر زاهدان 1401 و مواجهه نظام» نوشت: حادثه هشتم مهر 1401 زاهدان بسيار تلخ بود و طبيعی بود كه نظام نسبت به آن واكنش شايسته داشته باشد. اين حادثه چهار علت اصلی داشت كه شايد بسياری از مردم ندانند. با شايعه تجاوز/تعرض به يک دختر در چابهار طبيعی بود كه زمينه های قومی-مذهبی برای بهره برداری دشمنان و تحريک اجتماعی محيط مذكور به فرمانده محترم وقت فراجا و فراهم شود. نگارنده شخصا مسئول بازرسی آن عرض كردم نسبت به اين موضوع اقدام رسانه ای كنيد و آنان موضوع را حقوقی می دانستند كه بايد صحت و سقم در دادگاه روشن شود. حقيقت اين است كه اگر درباره اين موضوع اقدام مؤثر رسانه ای انجام و ادعاهای كذب بيان می شد يا مسئوليت (در صورت صحت) پذيرفته می شد، موضوع برای نمازگزاران محترم روز هشتم مهر زاهدان تازگی نداشت. عامل دوم كشاندن موضوع به نماز جمعه از سوی خطيب آن روز بود. او يا نمی دانست بعد از اين تحريک كنش اجتماعی چه خواهد بود يا می دانست و دست به اين اقدام زد. محتمل بود كه جوانان مذهبی و هم قوم آن دختر عواطف شان تحريک شود و دست به هجوم به بازار و ادارات و كلانتری نزديک نماز جمعه بزنند و ميليارد ها خسارت به همشهريان خود وارد نمايند.

تجارت: اصغر بالسینی در سرمقاله ای با عنوان «منفعت عمومی از ثبات ارزی» چنین نوشت: بانک مرکزی در دوره تصدی فرزین یکی از دوران های مدیریت کارآمد، با قاعده و مبتنی بر اصول علمی و تجارب آزموده شده جهانی را طی می کند و مجموع این مسائل شرایطی را به وجود آورده که بازار ارز که در سال های گذشته متالطم بود شرایط ثبات و آرامش برسد. ثبات و آرامش موجود در بازار ارز به شدت بر پیش بینی پذیری اقتصاد تاثیر داشته است و امکان برنامه ریزی برای فعالان اقتصادی برای کسب منافع فراهم کرده است. در چنین شرایطی فضاسازی بی مورد و مبتنی بر منافع صنفی و گروهی و انتقادهای غیر کارشناسی از عملکرد بانک مرکزی اقدام اشتباهی است و ادامه این شرایط، انتقادهای غیرکارشناسی و فشارهای بی مورد به بانک مرکزی از مراکز مختلف می تواند خطر بی ثباتی در بازار ارز را به دنبال داشته باشد. هم اکنون عموم مردم از ثبات بازار ارز منفعت کسب می کنند، در این شرایط هر فردی به هر نیتی به دنبال ایجاد چالش و برهم زدن بازار ارز باشد؛ در واقع به دنبال برهم زدن ثباتی است که عموم مردم از آن منفعت می برند. طبق آمارهای واقعی بانک مرکزی در دوران تصدی فرزین وضعیت با ثبات و خوبی داشته است. باید به این نکته توجه داشته باشیم که نرخ ارز در گذشته نوسانات سینوس گونه ای داشت و این مساله امنیت روانی و اقتصادی جامعه را برهم زده بود، اما هم اکنون نرخ ارز به ثبات رسیده و نگرانی رفتارهای سینوسی وجود ندارد. با مدیریت کارآمد بانک مرکزی و اجرای سیاست تثبیت اقتصادی که سیاست دقیق، علمی و آزموده شده بین المللی است؛ هم شرایط ارز تثبیت شده است و هم به دلیل تثبیت نرخ ارز متغیرهای کلیدی پولی در اقتصاد با ثبات شده و وضعیت رو به کاهشی داشته است.

با مرور سرمقاله و یادداشت‌های روز روزنامه‌های کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله تقویت اثرگذاری بریکس در مناسبات بین‌المللی، علل چهارگانه حادثه 8 مهر زاهدان 1401 و مواجهه نظام، منفعت عمومی از ثبات ارزی به چشم می‌خورد.