به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ نشست «تبیین دفاعمقدس؛ چالشها و آسیبها» با محوریت ( بایدها و نبایدها در روایت) با حضور نویسندگان و اهالی رسانه برگزار شد.
در این نشست دکتر حسین زکریائی عزیزی دبیرکل مجمع خبرنگاران و نویسندگان دفاعمقدس و مقاومت ضمن تشریح عملکرد ۲۰ ساله این مجمع، در سخنانی با محوریت نشست بیان کرد: برخی مواقع بیان نکردن مطالب و خاطرات مرتبط با دوران هشت سال دفاع مقدس،خودش تحریف است. این که یک رزمنده بگوید من رفتم و از کشورم دفاع کردم، بنابراین وظیفه خودم را انجام دادم،کافی نیست چون اگر این رزمنده حداقل آنچه را که شاهد بوده به نسل فعلی منتقل نکند دیگرانی که با ما دشمنی دارند آن را طوری بیان میکنند و مینویسند که به نفع خودشان است. یا اگر رزمندهای بگوید من از جنگ سخن بگویم ریا میشود هم اشتباه است. ریا نیست، بلکه افتخاری است که نسل فعلی و آیندگان به واسطه همین خاطرات به خودشان و گذشتگان این کشور افتخار خواهند کرد و این عین جهاد تبیین مدنظر مقام معظم رهبری است. حالا که ۳۵ سال از پایان جنگ تحمیلی میگذرد و اسناد مرتبط با این دوران از طبقهبندی خارج شدهاند ما باید درکنار رویکرد دینی و معرفتی و اعتقادی که شاکله اصلی دفاعمقدس ما محسوب میشود، به سمت تبیینی و تشریح تاریخی پیش برویم و به شبهات هم پاسخ بدهیم.
وی ادامه داد: گاهی افراد هیچ ارتباطی با دفاعمقدس ندارند و درباره اینموضوع مهم و استراتژیک نظام به عنوان کارشناس اظهارنظر میکنند و به دلیل فقدان آگاهی و نداشتن سواد و تحلیل کافی، دست به تحریف اصول دفاع مقدس و پایداری ملت ایران میزنند. از آنجایی که این گروه به هیچ نهاد یا ارگانی ربط ندارند؛ این وظیفه اهالی رسانه و روزنامه نگاران پیشکسوت دوران دفاع مقدس است تا با این پدیده و ناهنجاری مقابله کنند تا واقعیتهای جنگ تحمیلی به درستی بازتاب داده شود. این موضوع راهم باید یادآورشویم که یکی از مصادیق تحریف در دفاع مقدس محو شدن نقش افراد و یگانهای تأثیر گذار در آن دوران است.
این نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس با اشاره به اینکه صنفی جلوه دادن دفاع مقدس نیز کارناپسندی است، اظهار کرد: جنگ ما مردمی بود و کاملا هم مردمی باید پاسداشت برایش برگزار شود، بنابراین اگر بزرگداشت دفاع مقدس دولتی شود قطعا مشکلاتی را به همراه خواهد داشت. مقام معظم رهبری بارها درباره ضرورت حفظ، تبیین و ترویج فرهنگ و دستاوردهای دفاع مقدس و تاریخ آن دوران سخن گفتهاند، اما به دلیل مدیریت نادرست وضعیف و در برخی موارد گزینشی عمل کردن،این کار به درستی انجام نشده است. تردید نداریم که با تشکیل سازمان و معاونت پیرامون دفاع مقدس هیچ تغییری را شاهد نخواهیم بود به این دلیل که کتابهای فاخر باید در خانهها تولید شود نه اینکه نویسندگان در سازمانها کتاب بنویسند یعنی به عنوان مثال لازم است نگارش آثار از سفارشی بودن صرف خارج شود و مجموعههای متولی دفاع مقدس فقط در ارائه محتوا کمک کنند. اینجاست که میتوان گفت مردمی بودن دفاع مقدس را در بحث تبیین هم مورد توجه قرار دادهایم. ما دراین سالها به وضوح دیدیم که کتابهای برتر در زمینه دفاع مقدس توسط نویسندگان و انتشارات خصوصی ودر خانهها به نگارش در آمدهاند و به همین دلیل باید با برنامهریزی درست و دقیق و حمایت، ضمن حمایت از تولید آثار فاخر شأن نویسندگان دفاع مقدس را بهتر و بیشتر حفظ کنیم. از سوی دیگر، نگاههای مدیران ما هم باید بر مبنای روحیه دوران دفاع مقدس آنها باشد.
زکریائی عزیزی خاطرنشان کرد: با توجه به ظرفیتی که در مجمع خبرنگاران و نویسندگان دفاعمقدس و مقاومت وجود دارد در پی آن هستیم کارهایی در زمینه تجلیل از فرماندهان پیشکسوت، فرماندهان گمنام، برگزاری جشنوارههای فصلی، چاپ و نشر کتاب و برگزاری دورههای آموزشی و پژوهشی داشته باشیم. در تمام این کارها باید از فناوریهای نوین ارتباطی و شبکههای اجتماعی بهره ببریم.اساس کار مجمع خرد جمعی است و پذیرای پیشنهادها و انتقادات تمام خبرنگاران و نویسندگان واهل نظر هستیم.
سعید علامیان پیشکسوت عرصه نویسندگی دفاع مقدس و خبرنگاری جنگ نیز در سخنانی توصیه کرد: شهدا و قهرمانان جنگ تحمیلی را ریز و درشت نکنیم. همه افراد از یک جایگاه برخوردارهستند چرا که برای ملت ایران جانفشانی کردهاند. فقط در یک نمونه، برای احداث یک خاکریز در منطقه فاو توسط رزمندگان «لشکر ۲۵ کربلا» ۱۱ شهید دادیم که در نوع خودش بیسابقه است.
نویسنده کتاب «برای تاریخ میگویم» اظهار کرد: باید افرادی را که در تاریخ دفاعمقدس گم شدهاند پیدا کنیم. زمان به ضرر ما پیش میرود بنابراین باید به کارمان سرعت ببخشیم. همچنین این را بدانیم که وجود آرشیو یک مساله حیاتی برای کار در حوزه دفاع مقدس است. ما با اسناد ارشیوی چه مکتوب یا دیداری و شنیداری محصولات بسیاری میتوانیم بر مبنای حقایق و واقعیتها تولید کنیم که با رجوع به آنها تاریخ دفاع مقدس از گزند تحریف در امان باشد.
علامیان درباره سختی کار خبرنگاران حوزه دفاعمقدس توضیح داد: خبرنگار و نویسنده حوزه دفاعمقدس بودن سخت است به این دلیل که برای بیان درست و تبیین آن باید به تاریخ، فن نویسندگی و کار خبر آشنا باشد و برای دستیابی به این مهارت زحمت بکشد. ما به همان مقدار که زمان برای نوشتن صرف میکنیم باید رمان و کتاب بخوانیم تا ادبیاتمان به روز و قوی باشد.
نوید صالحی از اعضای هیئت مدیره مجمع خبرنگاران و نویسندگان دفاع مقدس و مقاومت در بخش دیگر این نشست یادآور شد: معتقدم باید از پرداختن هالیوودی به موضوع دفاعمقدس پرهیز و حقایق آن دوران را تبیین کنیم. افرادی که در جنگ بودند در اوج خطر و ترس کارهای بیبدیلی کردند که موجب شد دشمن به چالش کشیده شود. یک نمونه از آن افراد حسن باقری بود که در ابتدا خبرنگاری میکرد و بعدا به یک نابغه در عرصه اطلاعات و عملیات تبدیل شد.
وی گفت: امروزه با نسلی مواجه هستیم که جنگ را ندیدهاند و بخش عمده وقت خود را صرف فضای مجازی میکنند. به همین خاطر باید از ظرفیت فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نهایت بهرهمندی را داشته باشیم. در روایتها باید از واقعیتها بگوییم و چراییهای تصمیم گیری در جنگ تحمیلی. همچنین تبیین واقعی پس از انقلاب اسلامی تا پیش از آغاز جنگ تحمیلی یک ضرورت است. بنابراین در روایتها باید یک بازه ۱۰ ساله را در نظر داشت.
صالحی در پایان خاطرنشان کرد: باید ضمن پرهیز از بیان شعاری، نقاط ضعف و قوت را به درستی درباره جنگ تحمیلی بیان کنیم.
در ادامه، محمدعلی آقامیرزایی روزنامهنگار و نویسنده حوزه دفاع مقدس با اشاره به قهرمانان دوران جنگ تحمیلی خاطرنشان کرد: حتی کسانی که با نظام دشمنی دارند در بحث دفاع مقدس نمیتوانند حرفی بزنند چون میدانند حق با مردم ایران بود و قهرمانان ارتشیُ سپاهی و بسیجی حماسههایی آفریدند که تاریخ درباره عظمت کار آنها قضاوت خواهد کرد. قطعا در سالهای آینده نام شهدا و سرداران و امیران ما در جنگ تحمیلی در تاریخ جاودانه خواهد شد.
وی تاکید کرد: خبرنگاران حوزه دفاعمقدس قشر مظلومی هستند و هریک در رسانه خود اثر گذاراند و نسل جوان این سیر را تداوم بخشیدهاند و بسیار خوب کار کردهاند. ما باهم دیگر وقتی جمع و تشکل هستیم میتوانیم اثرگذار باشیم. شایسته سالاری، دگرخواهی و بهره وری سه عنصر اصلی و شاخصه مهم در دوران دفاع مقدس بود که باعث شد در مقابل دشمنی که بیش از ۸۰ کشور از او حمایت تسلیحاتی وسیاسی میکرد ایستادگی کنیم. دفاعمقدس تمام نمیشود و از هر زاویه میشود به آن پرداخت و مجمع خبرنگاران و نویسندگان دفاع مقدس و مقاومت در شرایط کنونی با تکیه بر دانش و تجربه میدانی میتواند در پاسخگویی به به شبهات و تحریفها نقش مهمی ایفا کند.
در بخش دیگر این نشست، مجید زندی روزنامهنگار و از اعضای مجمع خبرنگاران و نویسندگان دفاع مقدس و مقاومت یادآود شد: اکنون در فضای رسانهای حوزه دفاع مقدس جای افراد شجاع و کار بلد احساس میشود. برای اینکه بتوانیم به نیاز مخاطب امروز پاسخ بدهیم باید خود را به وسایل ارتباطی نوین مسلح کنیم. برای ابلاغ رسالت خبرنگاریمان در حوزه دفاع مقدس با توجه به طرح شک و شبههها باید از ابزار ارتباطی روز برخوردار شویم.
در پایان، شعبان آزادی کناری خبرنگار و عکاس پیشکسوت جنگ در سخنان کوتاهی ضمن ارائه چند پیشنهاد یادآور شد: نباید بگذاریم آثار مرتبط با دفاع مقدس در آرشیو کتابخانهها خاک بخورد چرا که آنها منبع بسیار قوی برای تولید فیلمنامه و فیلم هستند ما باید از متن به تصویر بیاوریم.