به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ زهرا ارشادی سفیر و معاون نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد روز دوشنبه به وقت محلی برابر با دهم مهرماه به نمایندگی از جنبش عدم تعهد در کمیته ششم هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد ذیل دستورکار ۱۰۹ تحت عنوان «اقدامات برای از بین بردن تروریسم بین المللی» بیانیه این جنبش را قرائت کرد.
متن بیانیه جنبش عدم تعهد که سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل قرائت کرد، به شرح زیر است:
جنبش عدم تعهد تروریسم را در همه اشکال و مظاهر آن، و همچنین تمام اعمال، روشها و شیوههای تروریسم را در هر کجا، توسط هر کس، علیه هر کسی که مرتکب شده باشد، از جمله اقداماتی که دولتها بهطور مستقیم یا غیرمستقیم در آن دخالت دارند، که غیرقابل توجیه هستند، به صراحت رد میکند. ملاحظات یا عواملی که ممکن است برای توجیه آنها مورد استناد قرار گیرد. در این زمینه، اعضای جنبش عدم تعهد حمایت خود را از مقررات مندرج در قطعنامه ۴۶/۵۱ مجمع عمومی مورخ ۹ دسامبر ۱۹۹۱ و دیگر قطعنامههای مرتبط سازمان ملل متحد تصریح میکنند.
جنبش عدم تعهد مجدداً تأکید میکند که اقدامات تروریستی نقض آشکار قوانین بینالمللی، از جمله حقوق بینالمللی بشردوستانه و حقوق بشر، بهویژه حق حیات است که منجر به عدم برخورداری کامل از حقوق بشر و آزادیهای اساسی مردم میشود. چنین اقداماتی تمامیت ارضی و ثبات کشورها و همچنین امنیت ملی، منطقهای و بینالمللی را به خطر میاندازد، دولتهای تشکیلشده قانونی یا نظم قانون اساسی حاکم و وحدت سیاسی کشورها را بیثبات میکند، ثبات ملتها و اساس جوامع را تحت تأثیر قرار میدهد، پیامدهای نامطلوبی ایجاد میکند، و بر توسعه اقتصادی و اجتماعی تأثیر منفی میگذارد و در عین حال منجر به تخریب زیرساختهای فیزیکی و اقتصادی کشورها میشود.
مایلیم تاکید کنیم که تروریسم را نباید با مبارزه مشروع مردم تحت سلطه استعماری یا بیگانه و اشغال خارجی، برای تعیین سرنوشت و آزادی ملی یکی دانست. توحش علیه مردمی که در اشغال خارجی به سر میبرند باید به عنوان شدیدترین شکل تروریسم محکوم شود و استفاده از قدرت دولتی برای سرکوب و خشونت علیه مردمانی که در استفاده از حق مسلم خود برای تعیین سرنوشت خود با اشغال خارجی مبارزه میکنند باید محکوم گردد. جنبش مجدداً موضع اصولی خود را بر اساس قوانین بینالملل و بر اساس قطعنامه ۴۶/۵۱ مجمع عمومی مورخ ۹ دسامبر ۱۹۹۱ و نیز سایر قطعنامههای مرتبط سازمان ملل در مورد مشروعیت مبارزات مردم تحت سلطه استعمار یا بیگانگان و اشغال خارجی برای آزادی ملی و نیز تأیید خود مختاری تصریح مینماید.
علاوه بر این، تروریسم نمیتواند و نباید با هیچ دین، ملیت، تمدن یا گروه قومی مرتبط باشد، و این پدیده نباید به عنوان ابزاری برای توجیه تروریسم یا اقدامات ضد تروریسم از جمله شامل بازرسی مظنونان تروریسم و دخالت در حریم خصوصی افراد میشود، استفاده شود.
جنبش با آگاهی از نیاز به اتخاذ تدابیر سریع و مؤثر برای از بین بردن تروریسم بینالمللی، از همه کشورها میخواهد که مطابق با منشور سازمان ملل متحد، به تعهدات خود تحت قوانین بینالمللی و حقوق بشردوستانه بینالمللی در مبارزه با تروریسم، از جمله با تعقیب یا در صورت لزوم استرداد عاملان اقدامات تروریستی؛ جلوگیری از سازماندهی، تحریک یا تأمین مالی اقدامات تروریستی علیه سایر کشورها از داخل یا خارج از قلمرو آنها یا توسط سازمانهای مستقر در قلمرو آنها؛ خودداری از سازماندهی، تحریک، کمک، تأمین مالی یا مشارکت در اقدامات تروریستی در قلمرو سایر کشورها؛ خودداری از تشویق فعالیتهایی که در قلمرو خود برای ارتکاب چنین اعمالی انجام میشود؛ خودداری از اجازه استفاده از سرزمین خود به عنوان پناهگاه امن تروریستها برای برنامه ریزی، آموزش یا تأمین مالی جهت اقدامات تروریستی؛ یا با خودداری از تهیه تسلیحات یا سایر سلاحهایی که میتواند برای اقدامات تروریستی در سایر کشورها استفاده شود، عمل کنند.
جنبش عدم تعهد هرگونه اقدامات، استفاده یا تهدید به استفاده از زور، تحمیل یا تهدید به تحمیل توسط هر کشوری علیه هر کشور عضو جنبش به بهانه مبارزه با تروریسم یا برای نیل به اهداف سیاسی، از جمله با طبقه بندی مستقیم یا غیرمستقیم آنها به عنوان کشورهای حامی تروریسم، مخالف است و آن را مردود میشمارد. علاوه بر این، جنبش عدم تعهد تهیه یکجانبه لیستهایی را که دولتها را متهم به حمایت از تروریسم میکند، کاملاً رد میکند؛ چنین فهرستهایی با قوانین بین المللی مغایرت دارد و بهنوعی تروریسم "روانی" و سیاسی است.
جنبش عدم تعهد از همه کشورها میخواهد که هرگونه حمایت سیاسی، دیپلماتیک، معنوی یا مادی از تروریسم را محکوم کرده و از گسترش آن خودداری کنند. جنبش عدم تعهد از همه کشورها میخواهد تا مطابق با منشور سازمان ملل متحد و در اجرای تعهدات خود تحت قوانین بین المللی، اطمینان حاصل نمایند که وضعیت پناهندگی یا هر وضعیت قانونی دیگر توسط عاملان، سازمان دهندگان یا تسهیل کنندگان اقدامات تروریستی مورد سو استفاده قرار نگیرد و ادعاهایی مبنی بر انگیزه سیاسی آنها به عنوان دلیلی برای رد درخواست برای استرداد آنها شناخته نمیشوند.
جنبش نگرانی شدید خود را در مورد تهدید حاد و فزاینده جنگجویان تروریست خارجی، یعنی افرادی که به منظور ارتکاب، برنامه ریزی، آماده سازی یا مشارکت در اقدامات تروریستی، یا ارائه یا دریافت آموزش تروریستی، از جمله در ارتباط با درگیری مسلحانه، به کشوری غیر از محل سکونت یا تابعیت خود سفر میکنند، ابراز میدارد. در این زمینه، جنبش بر لزوم رسیدگی کشورها به این موضوع از جمله از طریق اجرای تعهدات بینالمللی خود تأکید میکند و بر اهمیت ظرفیتسازی سازمان ملل متحد و تسهیل ظرفیتسازی مطابق با دستورات موجود برای کمک به دولتها و پاسخ به درخواست آنها، از جمله کشورهایی که در مناطقی که بیشترین آسیب را دیده اند، تأکید میکند.
جنبش عدم تعهد نگرانی عمیق خود را نسبت به تفسیر نادرست و ارائه نادرست ادیان توسط گروههای تروریستی برای توجیه تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن و همچنین افراط گرایی خشونت آمیز که منجر به تروریسم میشود، ابراز میکند، و معتقد است تمامی این اقدامات در تلاش برای القای نفرت در قلب و ذهن جوانان و توجیه و تمجید خشونت است. در این راستا، مقابله مؤثر با روایات تروریسم از طریق یک چارچوب جامع و بینالمللی با روشی مؤثر و جامع با هدف رسیدگی به همه علل ریشهای آن، از جمله از طریق مشارکت رهبران جامعه و روحانیون از همه فرقهها، ضروری است.
جنبش عدم تعهد همچنین از همه دولتها میخواهد که نه تنها به تمام حقوق بشر و آزادیهای اساسی در هنگام مقابله با تروریسم احترام بگذارند، بلکه تعهد خود را در این زمینه برای جلوگیری از نقض حقوق بشر مطابق با حاکمیت قانون و تعهدات خود تحت قوانین بینالمللی، بهویژه حقوق بشر بین المللی، قانون بین المللی پناهندگان و حقوق بشردوستانه بین المللی و مطابق با قطعنامههای مربوطه مجمع عمومی، مجدداً تصریح کنند.
جنبش عدم تعهد تروریسم را در تمام اشکال و مظاهر آن و کلیه اقدامات تروریستی، از جمله اقداماتی که بر اساس بیگانه هراسی، نژادپرستی و سایر اشکال عدم تسامح، یا به نام دین یا عقیده، اتخاذ میشود به شدت محکوم میکند. جنبش عدم تعهد عزم خود را برای محکوم کردن افراط گرایی خشونت آمیز منجر به تروریسم و تحریک به ارتکاب اقدامات تروریستی که نفرت پراکنی میکند و جان انسانها را تهدید میکند، ابراز میکند و همچنین مجدداً تأکید میکند که تروریسم و افراط گرایی خشونت آمیز منجر به تروریسم نمیتواند و نباید با هیچ دین و ملیت و یا تمدن یا گروه قومی مرتبط باشد.