به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ «خلف خلف اف» دستیار ویژه الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان که به تهران سفر کرد، ظهر روز چهارشنبه ۱۲ مهر ماه با حضور در محل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با حسین امیرعبداللهیان رئیس دستگاه دیپلماسی دیدار و گفتوگو کرد.
این نخستین سفر یک مقام سیاسی جمهوری آذربایجان بعد از حادثه حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران به جمهوری اسلامی ایران است. هفتم بهمن ۱۴۰۱ در پی حمله یک فرد مسلح با انگیزه شخصی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران یکی از کارمندان این سفارتخانه کشته و دو نفر دیگر مجروح شدند. پس از آن دولت این کشور اقدام به تخلیه سفارت این کشور در تهران و بازگرداندن دیپلماتهای خود به باکو کرد. البته سرکنسولگری این کشور در تبریز همچنان باز است.
البته در این مدت مقامهای امنیتی و دادستانی جمهوری آذربایجان به تهران سفر کرده بودند و تیرماه نیز شاهین مصطفیاف معاون نخستوزیر جمهوری آذربایجان برای شرکت در نشست کمیسیون مشترک اقتصادی در رأس هیأتی اقتصادی به آستارا سفر کرد.
حسین امیرعبداللهیان در دیدار خلف اف با اشاره به اراده ایران برای توسعه مناسبات با این کشور گفت: از این پس در این منطقه باید زبان صلح و امنیت جایگزین تنش و درگیری شود. (جزئیات بیشتر)
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دوم مرداد ماه سالجاری نیز در تهران میزبان «آرارات میرزویان» وزیر خارجه ارمنستان بود و در نشست خبری مشترک با وی با بیان اینکه از پیشرفت گفتوگوهای صلح بین ارمنستان و آذربایجان استقبال میکنیم، تصریح کرد: قفقاز نباید به میدان منازعه و کشمکش بین قدرتها تبدیل شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی در این دیدار با اشاره به ملاقات اخیرش با الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان در باکو که در تیر ماه و در حاشیه نشست وزرای خارجه جنبش عدم تعهد صورت گرفت، گفت: اراده جمهوری اسلامی ایران توسعه و گسترش مناسبات همه جانبه با جمهوری آذربایجان است.
حسین امیرعبداللهیان تیر ماه سالجاری به منظور شرکت در نشست وزرای خارجه جنبش عدم تعهد به باکو سفر و ضمن شرکت در این نشست و ایراد سخنرانی با الهام علیاف رئیس جمهور و جیحون بایراموف همتای خود دیدار و گفتوگو کرد.
وزیر امور خارجه درباره دیدار با خلف خلف اف در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: در دیدار با آقای خلف خلفاف، دستیار ویژه رئیس جمهور جمهوری آذربایجان گفتم: باید امنیت و استقرار آرامش در قفقاز جایگزین تنش و درگیری شود. همچنین بر ضرورت توازن بخشیدن به جنبههای مختلف روابط دوجانبه بین جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران اشاره کردم.
وی افزود: باکو و تهران بر توسعه فعال مناسبات دوجانبه اتفاق نظر دارند.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه دهم مهر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران درباره سفر این مقام جمهوری آذربایجان به تهران گفته بود: خوشبختانه گفتوگوهای بین دو کشور در سطوح مختلف ادامه دارد، هم در حوزه دوجانبه، از جمله بحث از سرگیری فعالیت سفارت جمهوری آذربایجان در تهران در چارچوب گامهای مثبتی که بین دو کشور برداشته شده است، هم درخصوص تبادل نظر درباره تحولات منطقه قفقاز جنوبی و هم در قالب چارچوبهای چند جانبه منطقهای که برای پیگیری تحولات، کمک به حل و فصل موضوعات و ایجاد و تحکیم ثبات و آرامش در منطقه مطرح است. روند پیشرفت گفتوگوها برای از سرگیری حضور دیپلماتهای آذربایجان در تهران خوشبختانه روند مثبتی است و ما در شرایط خوب و دلگرم کنندهای قرار داریم و امیدواریم انشاءالله با گامهای جدیدی که برداشته میشود، بزودی شاهد از سرگیری فعالیت سفارت جمهوری آذربایجان در تهران باشیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین پیش از این و در دیدار «آرمن گریگوریان» دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان که به تهران سفر کرده بود، راهحل بحران قفقاز را از طریق مشارکت بازیگران داخلی و همسایگان این منطقه و چارچوب ۳+۳ (ایران، روسیه، ترکیه، گرجستان، جمهوری آذربایجان و ارمنستان) خواند.
خلف خلف اف همچنین در این سفر با علیاکبر احمدیان دبیر شورای عالی امنیت ملی و آیتالله رئیسی رئیس جمهور دیدار و گفتوگو کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در دیدار دستیار ویژه رئیس جمهور آذربایجان بر اهتمام ایران برای دور کردن منطقه از هرگونه ناامنی و بحران تأکید کرد و گفت: با هر طرحی که منجر به تغییر ژئوپلیتیک منطقه شود، مخالفیم. رئیس جمهور هم در دیدار خلف خلف اف گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان همسایه قدرتمند جمهوری آذربایجان و ارمنستان، آمادگی کامل دارد تا به رفع اختلافات و مشکلات این دو کشور کمک کند.