کتاب‌های محبوب و پرفروش دنیا با موضوع فلسطین

به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در تمام دنیا وقتی نام فلسطین و مظلومیت کودکان و زنان بی گناه آنها برده می شود، بسیاری از آزادی خواهان به احترام این مبارزه، پرچم فلسطین را برافراشته می کنند و به احترام این پرچم مظلوم می ایستند و فریاد مرگ بر ظالم سر می دهند.

برخلاف این تصور که مردم فلسطین در سراسر جهان تنها مانده اند و صدای آنها به گوش کسی نمی رسد، هرگاه فیلم، ترانه و یا کتابی با موضوع فلسطین در دنیا منتشر می شود، بلافاصله به یکی از محبوب ترین و پرفروش ترین آثار فرهنگی بدل می شود و دست به دست بین هواداران آنها می چرخد. در ادامه برخی کتاب هایی را که با موضوع فلسطین و به زبان انگلیسی انتشار جهانی پیدا کرده اند و به فروش بالایی رسیده اند را مرور می کنیم.

«من رام الله را ديدم»

کتابی است از اشعار مريد البرغوثي به زبان انگليسی؛ مرغوثي بعد از جنگ شش روزه اعراب با اسرائيل از زندگی در فلسطين منع شد و ۳۰ سال از عمرش را در تبعيد بود و روزگار را دور از کشورش در شهرهای مختلف دنيا گذارند. به طوري که به گفته خودش نه شهروند جايي بود نه مهمان و نه گردشگر. او را به چشم يک تبعيدی و پناهنده نگاه مي‌کردند و هيچ جای امنی برايش وجود نداشت. تا اينکه او پس از ۳۰ سال به کشورش و شهر روزگار جوانیاش رام الله برگشت، اما ديگر آن شهر را نشناخت. شعرهايی که البرغوثي در مواجه با اين وضعيت سروده است در اين کتاب آمده و متاثر از مرور او بر خاطراتش است و اينکه او در اين مدت نه تنها از ميهنش تبعيد شده بلکه حتی از يک محل سکونت هميشگی و جايی انسانی برای اقامت هم محروم بوده است.

کتاب «من رام الله را ديدم» از نظر مخاطبان انگليسی زبان و ناآشنا با وضعيت فلسطين هم بسيار تاثيرگذار و انسانی توصيف شده که در عين حال به درک وضعيت خاورميانه امروز کمک میکند. اين کتاب برای نخستين بار در سال ۱۹۹۷ منتشر شد اما بارها تجديد چاپ و برنده جايزه ادبی نجيب محفوظ هم شده است.

«صبح‌ها در جنين»

کتاب ديگری که به زبان انگليسی و در آمريکا منتشر شده و تا کنون بسياری از خوانندگان را تحت تاثير قرار داده، «صبح ها در جنین» است. نويسنده اين کتاب سوزان ابوالهوا است و کتاب از نظر تاثيرگذاری و احيای هويت فلسطينيان هم رده رمان بادبادک باز خالد حسينی ارزيابی شده است.

داستان اين کتاب درباره خانواده ابوحجاز است. آنها در سال ۱۹۴۸ به زور از روستای محل زندگيشان بيرون رانده و به اردوگاه آوارگان در جنين برده میشوند. آنها به اجبار خانه و زندگی و باغ‌های زيتونشان را ترک میکنند و با قلبی شکسته در وضعيتی بسيار بد قرار میگيرند. پسر بزرگتر خانواده به خاطر شليک به اسرائيلی ها تحت تعقيب قرار میگيرد و بازداشت میشود و نوه‌های ابوحجاز در تقلايی برای به دست آوردن آزادی و خانه و حداقل امکانات به سر میبرند. قصه اين خانواده با روايت ماجرای اين آوارگان توسط ديگر اعضای خانواده و به خصوص نوه‌ها ادامه پيدا میکند. دو نوه پسر دوقلويی که در اين خانواده‌ها هستند يکی توسط سربازان اسرائيلی ربوده می شود و برادر ديگرش همواره به دنبال او است. نوه ديگر، دختر نوجوانی به نام امل است که راوی تبعيد و بیخانمانی و رنج‌های ملت فلسطين میشود و ماجرا تا بزرگ شدن و ازدواج او و فرزنددار شدنش ادامه پيدا میکند. امل صاحب دختری می شود و از آن پس، دختر او است که بايد از گذشته‌اش و آنچه که بر سر اين خانواده آمده،‌ اطلاع يابد...

اين کتاب در چاپ‌های ابتدايیاش با نام «جای زخم داوود» منتشر شده بود ولی از سال ۲۰۱۰ با نام «صبح‌های جنين» منتشر میشود.

«پاکسازی قومی فلسطين»

 در ادامه کتاب پرطرفدار ديگری به قلم ايلان پاپه معرفی می شود؛ پاپه يک يهودی ساکن در سرزمين‌های اشغالی است که در حوزه تاريخ صاحب نام و صاحب نظر است و این کتاب، او را به عنوان يک تاريخ‌دان بسيار شجاع بر سر زبان‌ها انداخت. او در مقدمه کتابش نوشته است که بعد از هولوکاست بزرگترين جنايت عليه بشريت در فلسطين رخ داد و اين جنايات همچنان ادامه دارد. پاپه معتقد است که در دنيای مدرن امروز کمتر اتفاق و جنايتي از نگاه مردم دنيا دور مي‌ماند اما تا کنون جنايتی به اين وسعت وجود نداشته که به راحتی از حافظه جهانی پاک شود و اين جنايت همان موضوع فلسطين و پاکسازی قومی از سال ۱۹۴۸ است.

 او در کتابش توضيح میدهد کاری که اسرائيلی ها در سال ۱۹۸۴ انجام دادند دقيقا مشابه کار نازی ها برای از بين بردن ديگر نژادها است. او به جنايات‌های اسرائيل اشاره میکند که تنها در سال ۱۹۴۸ ، ۸۰۰ هزار نفر بی خانمان و ۵۳۱ روستا نابود شدند. نويسنده سپس درباره نقش سازمان ملل و بی توجهی به حقوق مردم فلسطين اشاره می کند و از عدالتی صحبت می کند که خبری از آن در سازمان ملل نيست. اين کتاب در سال ۲۰۰۶ منتشر شده است.

«زمان روزه در فلسطين: عاشقی در وطن بی خانمان‌ها»

 پاملا اولسون، نويسنده اين کتاب مانند بيشتر غربیها، فلسطين را از نگاه رسانه‌های غربی و آنچه که آنها به مردم غرب نشان میدهند،‌ میشناخت تا اينکه در سال ۲۰۰۳ به فلسطين سفر کرد و خودش را در ميان واقعيت گيج کننده زندگی مردم فلسطين يافت. اين کتاب با روايت تکان‌دهنده خانم نويسنده‌اش به سرعت جای خود را ميان مخاطبان غربی پيدا کرد. بخشی از اين کتاب روايت زندگی معمول فلسطينيان است که چگونه زندگی می کنند، چگونه غذا می خورند، چگونه مهمانی می دهند و غيره و بخش ديگرش روايت مخصوص مردم اين سرزمين است که شامل خشونت و آوارگی و زندگی در وحشت می شود.

او يک رمضان را در روستای حماس می گذراند. خواننده‌های اين کتاب تجربيات خانم نويسنده را بسيار عميق و البته متفاوت از آن چيزی ارزيابی کرده‌اند که رسانه‌های غربی به آنها نشان می دهد. کتاب «زمان روزه در فلسطين» نکته خيلی ويژه‌ای را به مخاطب غربی نشان می دهد و آن اينکه نوع نگاه غربی ها نه تنها به خاورميانه و مسائل سياسی اش بلکه به فرهنگ و حقوق انسانی و هويت مردم اين سرزمين بايد عوض شود. اين کتاب اوايل سال ۲۰۱۳ منتشر شده است.

در تمام دنیا وقتی نام فلسطین و مظلومیت کودکان و زنان بی گناه آنها برده می شود، بسیاری از آزادی خواهان به احترام این مبارزه، پرچم فلسطین را برافراشته می کنند و به احترام این پرچم مظلوم می ایستند و فریاد مرگ بر ظالم سر می دهند.