طوفان الاقصی؛ سونامی در قلب اقتصاد رژیم صهیونیستی

به گزارش خبرنگار بین الملل شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به گفته کارشناسان اقتصادی عرب و صهیونیست عملیات طوفان الاقصی که از روز شنبه توسط مقاومت فلسطین علیه اشغالگران صهیونیست آغاز شده، تأثیرات مستقیم اقتصادی در آینده این رژیم خواهد گذاشت که پیامدهای آن برای سال‌های متمادی همچنان اسرائیل را همراهی خواهد کرد.

برخی از این پیامدها به زخم عمیقی تبدیل خواهند شد، که در آینده پاک کردن یا غلبه بر آن دشوار خواهد بود؛ زیرا آنچه تل‌آویو در سال‌های گذشته در راستای تشویق مهاجرت یهودیان و جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی سعی در ترویج آن داشت، مدت‌هاست به پایان رسیده است.

 

عمیق‌تر شدن بحران در اقتصاد رژیم صهیونیستی

در روز اول این عملیات، گاد لیئور، خبرنگار امور اقتصادی روزنامه یدیعوت آحارونوت در گفت‌وگو با الجزیره، گفت: جنگ با نوار غزه در شرایطی آغاز شد که بازار اسرائیل در انتظار تصمیمات سرنوشت ساز در مورد نرخ بهره بانک مرکزی اسرائیل بود؛ بخصوص که واحد پول رژیم اسرائیل (شِکِل ) به کاهش ارزش خود در برابر دلار و سایر ارزهای خارجی ادامه می‌دهد و بورس تل‌آویو نیز چهارمین روز متوالی به کاهش خود ادامه داده است.

لیئور در گفت‌وگو با الجزیره افزود: که جنگ در جبهه غزه باعث عمیق‌تر شدن بحران در اقتصاد رژیم صهیونیستی می‌شود، زیرا می‌تواند منجر به کاهش مداوم شِکِل در برابر دلار و سهام در بورس اسرائیل شود.

بیشتر بخوانید:

سقوط ارزش پول رژیم صهیونیستی به کمترین حد خود در ۸ سال اخیر

 

«طوفان الاقصی» یک ضربه بزرگ اقتصادی بر اسرائیل خواهد بود

مطانس شحاده، کارشناس اقتصاد سیاسی نیز در گفت‌وگو با الجزیره نت گفت: عملیات طوفان الاقصی اثرات مستقیم اقتصادی بر اسرائیل به طور کلی و  بالاخص جنوب سرزمین‌های اشغالی خواهد داشت.

وی افزود: آسیب‌های اقتصادی در هیمنه اقتصاد اسراییل مشخص خواهند شد و با ادامه تحولات میدانی، بر میزان عواقب آن افزوده می‌شود.

به عقیده شحاده، اما آنچه مسلم است این است که منافع اقتصادی در جنوب اسرائیل و شاید تل آویو، پایتخت رژیم صهیونیستی تحت تأثیر حملات موشکی مقاومت فلسطین به کلی مختل شود.

این تحلیلگر اقتصادی بدون اشاره به جزئیات عددی تایید کرد که «طوفان الاقصی» یک ضربه بزرگ اقتصادی بر اسرائیل خواهد بود که هزینه آن در ادامه تحولات مشخص خواهد شد.

در واقع اکثر انتظارات موید آن است که خسارات اقتصادی و اجتماعی اعضای مقاومت ملی فلسطین به تأسیسات نظامی و شهرک های صهیونیستی در نتیجه عملیات سیل الاقصی بزرگ و عمیق خواهد بود. اگرچه هنوز برای تخمین آن زود است، اما برخی از جنبه های مستقیم و غیرمستقیم آن در رابطه با بخش ها و چشم اندازهای آتی قابل بررسی است.

توسعه عملیات‌های نظامی مقاومت فلسطین و گسترش هدف‌گیری آنها به تأسیسات و شهرک‌های جدید، نشان می دهد که استراتژی مقابله‌ای جنبش‌های مقاومت باعث نمی‌شود که آن ها همه کارت‌های خود را به یکباره دور بریزند و معمولاً سورپرایزهای ویژه رزرو کرده تا از نفس کشیدن یا پیروزی دشمن در نبرد جلوگیری کند.

اگر عملیات مقاومت شامل چاه‌های گاز در دریای مدیترانه یا نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌های نفت شود، مسلما رژیم صهیونیستی با زیان های اقتصادی رو به رو خواهد شد. همچنین رژیم صهیونیستی در دوره آتی مجبور خواهد شد بودجه جدید و کلانی را برای مقابله با بار نظامی، اقتصادی و اجتماعی جنگ که در جریان حمله مقاومت متحمل شدند، تخصیص دهد و راهبرد جدیدی را برای جبران ناکامی اسفناک خود به اجرا بگذارد.

تردیدی نیست که افزایش حجم هزینه‌های نظامی به قیمت تخصیص اعتبارات بخش‌های تولیدی و خدماتی تمام می‌شود، آن هم در شرایطی که اقتصاد رژیم صهیونیستی هنوز تحت تأثیر پیامدهای اعتصاباتی بوده که به دنبال تصویب طرح اصلاحات قضایی توسط کنست به راه افتاد.

دوره طولانی اقدامات قهری که دولت اشغالگر تحت فشار عملیات سیل الاقصی مجبور به انجام آن شد، مانند توقف پروازهای شرکت های هواپیمایی به فرودگاه های رژیم صهیونیستی، اعلام وضعیت اضطراری مدنی در تمامی شهرک های صهیونیست نشین، اعمال مقررات منع رفت و آمد عمومی و سایر اقدامات از سوی آن قطعاً خسارات اقتصادی و اجتماعی مستقیم و غیرمستقیم را به دنبال خواهد داشت.

توقف پروازهای شرکت های هواپیمایی به فرودگاه های رژیم صهیونیستی

در این باره یدیعوت آحارنوت نوشت: به دنبال حملات راکتی از سمت غزه فرودگاه‌های مرکز و جنوب اسرائیل تعطیل شدند. کتائب القسام، شاخه نظامی حماس هم اعلام کرد که در نخستین حملات خود پایگا‌ها، فرودگاه‌ها  واستحکامات نظامی رژیم صهیونیستی را هدف گرفته است.

همچنین در روز اول این عملیات طبق دستور فرماندهی جبهه داخلی رژیم صهیونیستی، کلاس‌ها از منطقه بزرگ تل‌آویو تا مناطق همجوار نوار غزه تعطیل شده و صدها منطقه صنعتی و هزاران مؤسسه تجاری و مجتمع‌های تجاری که شاهرگ اقتصادی این رژیم را تشکیل می‌دهند و به حدود سه میلیون اسرائیلی خدمات می‌دهند، تعطیل شدند.

اقدامات امنیتی و لجستیکی مورد انتظار آینده "تل آویو" تحت تاثیر مجموعه ترس از تکرار عملیات "طوفان الاقصی" است. بر اساس بیانیه‌های اسرائیلی که در روز اول عملیات منتشر شد، این مجموعه اکنون مقامات و شهرک نشینان آن را شکار کرده است. بر این اساس، اجرای چنین اقداماتی هزینه‌های مالی زیادی را برای دولت اشغالگر به همراه خواهد داشت.

البته این نبرد هنوز در چهارمین روز خود است و ممکن است وضعیت پیچیده‌تر شود، زیرا رژیم صهیونیستی مجبور به وارد شدن به مذاکره برای تبادل اسرا و انعقاد قراردادهای آتش‌بس خواهد شد که این بار مجبور است امتیازات بیشتری را در نظر بگیرد.

بیشتر بخوانید:

آخرین اخبار از سومین روز عملیات طوفان الاقصی/ درگیری فلسطینیان با نیروهای اشغالگر در کرانه باختری

اکثر انتظارات موید آن است که خسارات اقتصادی و اجتماعی به تأسیسات نظامی و شهرک های صهیونیستی در نتیجه عملیات «طوفان الاقصی» بزرگ و عمیق خواهد بود.