اقدامات بانک مرکزی در کنترل بازار ارز مثبت و مؤثر بود/ ۴ راهکار افزایش ارزش ریال

عبدالمجید شیخی استاد اقتصاد در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ در خصوص روند حفظ ارزش و ثبات ریال در مقایسه با سایر واحدهای پولی در نیمه اول سال جاری و تأثیر اقدامات بانک مرکزی در این روند اظهار کرد: اقدامات بانک مرکزی نظیر اعطای دینار عراق به‌جای دلار و سایر مدیریت‌های کنترل ارز به‌خصوص در ۶ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ در کنترل این بازار موثر و مثبت بود.

فعال سازی بخش مولد اقتصادی مکمل اقدامات بانک مرکزی بود

وی ادامه داد: به اعتقاد من این اقدامات خوب، مسکنی بود که به‌عنوان آرامش‌بخش بازار تلقی می شود؛ ولی بخشی از این ثبات ارزش ریال هم باید در دل فعال‌تر شدن بخش مولد در اقتصاد بدانیم که مکمل اقدامات بانک مرکزی است.

بیشتر بخوانید:

نظر ۴ کارشناس اقتصادی درباره اثر آزادسازی پول‌های بلوکه شده بر اقتصاد

وی توضیح داد: فعال‌شدن بخش مولد اقتصادی علاوه بر ثبات ارزش پولی بعد از مدتی منجر به تثبیت ارز پول داخلی خواهد شد و این اقدامات انجام شده در محدوده سیاست‌های پولی بانک مرکزی در واقع اقداماتی بودند که پیش‌زمینه افزایش مولدسازی را به دنبال خواهند داشت تا در نهایت مجموعه اقدامات موجب دسترسی به مداومت این ثبات پولی و در مرحله بعد منجر به تقویت ارزش پول داخلی کشور شود.

هدف اصلی باید تقویت پول باشد/ تثبیت ارزش ریال مرحله گذار است

وی تأکید کرد: هدف اصلی باید تقویت پول باشد و به تثبیت ارزش ریال باید به‌عنوان مرحله گذار نگاه کرد تا برگردیم روزی که هر دلار معادل ۷ تومان ملی بود.

وی گفت: باید هدف این باشد که سلطه کسانی که به اقتصاد با رویکرد سرمایه‌داری نگاه می‌کردند پایان یابد و به اقتصاد اسلامی برگردیم و راه‌حل‌های سیاست‌های مجرد اقتصادی را که توسط دولت خودفروخته تدبیر و امید پیشنهاد و اجرا می‌شد را به فراموشی بسپاریم؛ زیرا آنها هرگز از سیاست‌های تقویت عرضه یعنی فعال‌تر کردن بخش مولد صحبت نمی‌کردند و نگاهشان به دست غرب بود که متأسفانه کندی پیشرفت دولت مردمی، جهادی و انقلابی سیزدهم هم به برخی افراد باقی‌مانده از آن دولت برمی‌گردد.

نسخه‌های اقتصادی امروز نباید بر اساس سیاست‌های پولی بنا نهاده شود

این کارشناس اقتصادی افزود: نسخه‌های اقتصادی امروز نباید فقط بر اساس سیاست‌های پولی بنا نهاده شود و باوجود اینکه این تدابیر حباب برانداز هستند؛ ولی برای ایجاد ثبات باید به سراغ اقدامات گسترده‌تری حرکت کنیم.

وی گفت: قیمت‌گذاری در اقتصاد دو بال دارد، یکی قیمت‌گذاری کالا و خدمات است و دیگری ارزش‌گذاری پول و ارز است، در همین راستا باید در سیاست ایجاد مرکز مبادلات ارز و طلا تجدیدنظر کرد؛ زیرا نباید نظام قیمت و ارزش‌گذاری پول در اقتصاد نابسامان را به انحصارگران عرضه ارز بسپاریم و این از نظر بنده همان هویت مرکز مبادلات بازار و ارز است.

چهار راهکار افزایش ارزش ارز

این اقتصاددان تصریح کرد: این بازار به‌نوعی بازار نیمایی تغییر نام‌ یافته است که عملاً عنان قیمت‌گذاری ارز در اقتصاد را به آن سپرده‌ایم که این سیاست بر خلاف سیاست تثبیت ارزش ریال است.

وی به‌عنوان راهکار دوم گفت: بانک‌های خصوصی باید تجمیع شوند؛ زیرا گردش در بانک‌های خصوصی در بخش غیرمولد جریان میابند.

شیخی افزود: سومین کار این است که خلق اعتبار باید از بانک‌ها گرفته شود و تسهیلات را بر اساس مانده حقیقی اعطا کنند.

این استاد اقتصاد به‌عنوان راهکار چهارم گفت: دلار و یورو و سایر ارزها باید از زندگی مردم حذف شود و به‌سوی مبادله با ارزهای محلی و قراردادهای چندجانبه برویم.

وی افزود: وابسته‌ترین کشورها مثل امارات و مصر و عربستان هم به دنبال حذف ۱۰۰ درصدی دلار از مبادلات خود هستند، در حالی که در مجلس ما در هفته گذشته اعلام کردند که تا پایان برنامه هفتم ۳۰ درصد از مبادلات دلاری باید حذف شود و این اصلاً منطقی نیست که تا ۸ سال آینده تازه اگر برنامه به درستی اجرا شود تنها ۳۰ درصد از این روند کاهش یابد و این حذف دلار باید هر چه سریع‌تر کلید بخورد تا شاهد رشد ارزش ریال و حفظ قدرت خرید مردم باشیم.

بیشتر بخوانید:

اقدامات بانک مرکزی در راستای تعمیق بازار رسمی دلار

برخی اقدامات بانک مرکزی برای اصلاح نظام بانکی

 

یک استاد اقتصاد با اشاره به اهمیت فعال‌سازی بخش مولد اقتصادی گفت: اقدامات بانک مرکزی در کنترل بازار ارز مثبت و مؤثر بود؛ ولی باید هدف رشد ارزش پول باشد.